ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΜ: Άρχισε να αντιστρέφεται η οικονομική στασιμότητα της πανδημίας

Η πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δίνοντας κίνητρα στους Κύπριους είχαν θετικό αντίκτυπο, ανέφερε ο κ. Καρούσος

ΚΥΠΕ

Μέσα από τις πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άρχισε να αντιστρέφεται η οικονομική στασιμότητα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου ο κ. Καρούσος εκτίμησε ότι βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και οι κατασκευές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, προσθέτοντας πως, μεταξύ άλλων, τα κίνητρα που έχουν παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου προς τις αεροπορικές εταιρείες αξιοποιώντας το προσωρινό πλαίσιο για χαλάρωση των κρατικών ενισχύσεων που εφαρμόζει η ευρωπαϊκή επιτροπή, επέδρασαν θετικά για την επανέναρξη των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Πάφου και την συνδεσιμότητα της επαρχίας της Πάφου με το εξωτερικό.

Πρόσθεσε πως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εξαγγελία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Πάφου με την Αθήνα. Οι ξενοδοχειακές υποδομές, είπε, άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου και οι κλίνες να γεμίζουν τόσο με ξένους όσο και με ντόπιο πληθυσμό.

Η πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δίνοντας, μεταξύ άλλων, κίνητρα στους Κύπριους για να αξιοποιήσουν τις αμέτρητες υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από την τουριστική μας βιομηχανία είχαν, όπως είπε ο κ. Καρούσος, θετικό αντίκτυπο και κατάφεραν να στηρίξουν το εγχώριο τουριστικό προϊόν και να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναμφίβολα, συνέχισε, «οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί από πλευράς της Κυβέρνησης για επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού συμπεριέλαβαν τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Πάφου».

«Η σκληρή δουλειά, η υπευθυνότητα και η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τις πρακτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είχαν ως αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και την επαναφορά τόσο της σταθερότητας όσο και της οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο», ανέφερε.

Έχοντας ως γνώμονα το ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στη διεθνή σκακιέρα επιβάλλεται, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών, όπως ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της βιομηχανίας και των προσφερόμενων υπηρεσιών υλοποιηθούν άμεσα.

Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο ρόλος που διαδραματίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου είναι καθοριστικός, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα έργα στην Πάφο, ο κ. Καρουσος είπε ότι αυτή τη χρονιά έχουν ολοκληρωθεί έργα αξίας €16.410,000 το οποία αφορούν την Ενεργειακή Αναβάθμιση Κυβερνητικών Κτηρίων Πάφου (€8 εκ.), το δρόμο που συνδέει το Κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική Περιοχή Γεροσκήπου (€5 εκ.), την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου (€2.2 εκ.), το συνδετήριο δρόμο μεταξύ των κυκλικών κόμβων ΚΟΤ και Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού στη Γεροσκήπου (€0.9 εκ.), και τη βελτίωση του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς (€0.31 εκ.).

Είπε ακόμη πως το κόστος των έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή ανέρχεται στα €108.8 εκ. και αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς (Τμήμα Αγίας Μαρινούδας – Στρουμπί) (€83.3 εκ.), την κατασκευή των σταθμών λεωφορείων στην Πάφο (€7.6 εκ.), την κατασκευή του βόρειου παρακαμπτήριου δρόμου Γεροσκήπου (6.2 εκ.), το νέο κτήριο της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου (€5.6 εκ.), την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων Κάτω Πάφου (€3.3 εκ.), την κατασκευή μέτρων σταθεροποίησης τμήματος του παλαιού δρόμου Πάφου - Λεμεσού παρά την Πέτρα του Ρωμιού (€0.9 εκ.), την βελτίωση της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ στη Γεροσκήπου (€0.75 εκ.), και τέλος την ανέγερση των Αστυνομικών Σταθμών στο Στρουμπί (€0.6 εκ.) και στα Κούκλια (€0.57 εκ.).

Όσον αφορά τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών, με συνολικό προϋπολογισμό €10.7 εκ. αφορούν, συνέχισε, στα έργα προστασίας και βελτίωσης του παραλιακού μετώπου στη Χλώρακα (€4.4 εκ.), στην περιοδική συντήρηση των δρόμων εντός των δημοτικών ορίων της επαρχίας Πάφου (€3.2 εκ.), στο βόρειο παρακαμπτήριο Γεροσκήπου (€2.26 εκ.) και στην σταθεροποίηση κατολίσθησης και ανακατασκευής τμήματος του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς παρά τη Γιόλου (€0.83 εκ.).

Τέλος ανακοίνωσε πως μέσα στο 2021 – 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν έργα ύψους €5.4 εκ. Τα έργα αυτά αφορούν συμπλήρωσε, στη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς (€2.4 εκ.), την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου φωτοελεγχομένων κόμβων και διαβάσεων πεζών / ποδηλατιστών (€1 εκ.), την περιοδική συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων (€1 εκ.), τη σταθεροποίηση κατολίσθησης και ανακατασκευή τμήματος του δρόμου Κάθηκα – Προδρομίου παρά τη Δρούσια (€0.8 εκ.) και τη σταθεροποίηση της κατολίσθησης και επανακατασκευή τμήματος του δρόμου Αγίας Βαρβάρας – Νατάς (€0.2 εκ.).

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στη σωρεία πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΚΕΒΕ που κατατείνουν στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Κινούμενοι είπε, πάνω σ’ αυτούς τους άξονες, πιστεύουμε ότι η ευρύτερη εικόνα της οικονομίας, θα βελτιωθεί και οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν σε κερδοφορία.

Πρόσθεσε που ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν είναι η μεγαλύτερη προβολή της κυπριακής οικονομίας στο εξωτερικό για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων καθώς και αύξηση των εξαγωγών. Η προώθηση λύσεων με την Κεντρική Τράπεζα και τις Εμπορικές Τράπεζες , ώστε οι επιχειρήσεις να εξεύρουν « φρέσκο χρήμα» για τις ανάγκες τους. Ακόμη η συνεχής επιμονή τους για περιορισμό των άσκοπων δαπανών του κράτους, ώστε να επέλθουν εξοικονομήσεις, αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε δημόσια υπηρεσία, δικαιοσύνη και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, ανέφερε, η προώθηση του ψηφιακού μετρασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας για εκσυγχρονισμό της χώρας, η προώθηση μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης που να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες της οικονομίας, και η προώθηση νέων έργων υποδομής στον τουρισμό, στο οδικό δίκτυο, στις μεταφορές στη ναυτιλία και αλλού.

Σε δικός του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Γιώργος Μάης μεταξύ άλλων είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό κλίμα που σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών κατά το προηγούμενο διάστημα . Επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από το Κράτος και για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων και με ορατό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των.

Χρέος της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Μάης είναι να συμβουλεύεται τους ειδικούς επιστήμονες για την δημόσια υγεία που χωρίς καμία αμφιβολία είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις θέσεις των επιχειρήσεων οι οποίες βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στην Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου παρέστη και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση