ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Η αγορά χρειάζεται οξυγόνο

«Οι πολίτες το ελάχιστο που αναμένουν από τον πολιτικό κόσμο είναι να βρει εκείνες τις συναινέσεις για στήριξη της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Πετρίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η αγορά χρειάζεται οξυγόνο, ενώ οι πολίτες το ελάχιστο που αναμένουν από τον πολιτικό κόσμο είναι να βρει εκείνες τις συναινέσεις για στήριξη της οικονομίας, ακολουθώντας όμως και μια συνετή πολιτική που δεν θα μας βάλει σε περισσότερες περιπέτειες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στο ΚΥΠΕ μετά από την συζήτηση η οποία διεξήχθη σήμερα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι «η συζήτηση έγινε πιστεύω σε θετικό κλίμα και θεωρώ ότι είμαστε κοντά στην εξεύρεση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να περάσουμε ένα εξαιρετικής σημασίας πακέτο στήριξης για τις κυπριακές επιχειρήσεις».

Όσον αφορά το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τα εγγυημένα δάνεια, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, «ενσωματώσαμε όσες περισσότερες προτάσεις κομμάτων μπορούσαμε». Πρόσθεσε ότι τέθηκαν επιπλέον θέματα τα οποία και θα συζητηθούν ξανά στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής. Φυσικά, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «στη σύσκεψη τέθηκαν ξανά θέματα που εκφεύγουν της φιλοσοφίας τόσο του νομοσχεδίου όσο και του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σχέδιο των εγγυήσεων αποτελεί κίνητρο για να δοθεί μέρος της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις υπό ευνοϊκούς όρους όπως καθορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, μειώνοντας το ρίσκο των τραπεζών, γιατί με τις σημερινές συνθήκες αυτή η ρευστότητα θα παρέμενε αναξιοποίητη σε ένα μεγάλο βαθμό».

Δεν μπορεί το κράτος, είπε, «να υποκαταστήσει τις χρηματοπιστωτικές εργασίες ούτε να πάρει από την ρευστότητα των τραπεζών και να την διαθέσει το ίδιο». Το σχέδιο , πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, «πρέπει να μπορεί να δουλέψει». Συνέχισε λέγοντας ότι παράλληλα, με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση «υλοποιεί την δέσμευσή της για ευελιξία και συνεχή δημοσιονομική στήριξη, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων της». Έχοντας, είπε, «εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα από δανεισμό την ώρα που έπρεπε, έχοντας προβεί σε κάποιες εξοικονομήσεις, και παράλληλα έχοντας μπροστά της τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με την σταδιακή άρση περιορισμών, προχωρεί στην στοχευμένη απευθείας χορηγία μικρών επιχειρήσεων για να καλύψουν έξοδα όπως τα ενοίκια, προμηθευτές κλπ».

«Η στήριξη είναι πολύ σημαντική για τον μικρό επιχειρηματία», τόνισε. Το να προτείνεται όμως, σημείωσε, «συνεχώς αύξηση ή πολλαπλασιασμός του ύψους της στήριξης δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση». Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «πρέπει να εξαντλούμε τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, χωρίς όμως να διακινδυνεύουμε να μείνουμε από αποθέματα, ενώ παράλληλα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την επόμενη μέρα διότι ακόμη έχουμε μακρύ και ανηφορικό δρόμο να διανύσουμε».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «το νομοσχέδιο αφορά τόσο τις χορηγίες όσο και τις εγγυήσεις γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, ενώ και τα δύο στηρίζονται στο ίδιο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Η Κυβέρνηση, σημείωσε, «έχει επιδείξει την καλή της θέληση και η συζήτηση πρέπει σύντομα να τελειώνει».

«Η αγορά χρειάζεται οξυγόνο, ενώ οι συμπολίτες το ελάχιστο που αναμένουν από τον πολιτικό κόσμο είναι να βρούμε εκείνες τις συναινέσεις για να στηρίξουμε την οικονομία, ακολουθώντας όμως και μια συνετή πολιτική που δεν θα μας βάλει σε περισσότερες περιπέτειες», ανέφερε καταληκτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση