ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ και Κεντρ.Τραπεζίτης ζητούν να ψηφιστούν τα νομοσχέδιια για 2δις εγγυήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών ζητά όπως ψηφιστούν ως κατατέθηκαν και τα δύο νομοσχέδια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε επιστολές που απέστειλαν σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ζητούν από το νομοθετικό σώμα να ψηφίσει το νομοσχέδιο που αφορά το πάγωμα των δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια, ως έχει κατατεθεί και χωρίς τις όποιες τροποποιήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών ζητά όπως ψηφιστούν ως κατατέθηκαν και τα δύο νομοσχέδια, δηλαδή το νομοσχέδιο για την αναστολή της καταβολής δόσεων και αυτό που αφορά τις κυβερνητικές εγγυήσεις 2 δις ευρώ προς τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα, αναφέροντας ότι και τα δύο ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν στη Βουλή μετά από διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ως απαραίτητα έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Οι επιστολές φέρουν και οι δύο σημερινή ημερομηνία αποστολής 28 Μαρτίου 2020.

Συγκεκριμένα ο κ. Ηροδότου στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρεται στο νομοσχέδιο για το πάγωμα των δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια που φέρει τίτλο «Ο Περί της Λήψης Έκτατων Μέτρων Από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές, νόμος του 2020», τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης του νομοσχεδίου καθώς είναι εντός των πλαισίων που περιγράφονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) στις 26 Μαρτίου 2020 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και παράλληλα, συνάδει με άλλες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ.

Περαιτέρω ο Διοικητής αναφέρει ότι το νομοσχέδιο βασίστηκε στο πιο πάνω πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές χρησιμοποιώντας το μέγιστο βαθμό ευελιξίας που οι αρχές αυτές παραχωρούν.

Προσθέτει ακόμα ότι τοποθετήσεις όπως ο καθορισμός μηδενικών ή μειωμένων επιτοκίων, διαγραφή ή μη υπολογισμός τόκων, ο εκ των προτέρων καθορισμός του τρόπου αποπληρωμής καθώς και η συμπερίληψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν βρίσκουν την Κεντρική Τράπεζα σύμφωνη και αντιβαίνουν τις υπό αναφορά κατευθυντήριες γραμμές και προειδοποιεί ότι τέτοιες πρόνοιες θα διασαλεύουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ πεδίο στο εμπίπτει στα υπό αναφορά έκτακτα μέτρα.

Ο κ. Ηροδότου διευκρινίζει ότι η ημερομηνία αναφοράς (29 Φεβρουαρίου 2020) για τον προσδιορισμό των δανειοληπτών που εμπίπτουν στα έκτακτα μέτρα έχει καθοριστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα αναστολής θα είναι εντός του πλαισίου που ορίζει η ΕΑΤ και ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται δάνεια που λήφθηκαν εντός του 2020.

Τονίζει επίσης ότι παρέκκλιση από το πλαίσιο που καθορίζει η ΕΑΤ εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους διασάλευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ως εκ τούτου η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει για ορισμό της ημερομηνίας αναφοράς σε προγενέστερη της 29ης Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του απαντά στις τοποθετήσεις που έκαναν Βουλευτές στη χθεσινή συνεδρία και αφού παραθέτει τα επιχειρήματα που περιέλαβε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην επιστολή του, προσθέτει ότι ο προτεινόμενος νόμος αποσκοπεί στην αναστολή των δόσεων όλων των συνεπών δανειοληπτών εφόσον εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προς το χρηματοοικονομικό οργανισμό χωρίς ο χρηματοοικονομικός οργανισμός να υπέχει οποιουδήποτε δικαιώματος να μην το κάνει αποδεκτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X