ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:17
 

ΥΠΟΙΚ: Με την υποβολή αίτησης στο Εστία αναστέλλονται τα μέτρα των τραπεζών

Αρχίζει την Δευτέρα η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του Σχεδίου ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι αιτήσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα (1η Ιουλίου) η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του Σχεδίου Εστία με την έναρξη της περιόδου για σύναψη συνεργασίας μεταξύ του κράτους και τραπεζών ή μεταξύ κράτους και μη τραπεζικών φορέων διαχείρισης δανείων, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της επίσημης πληροφόρησης των δανειοληπτών έτσι ώστε από 1η Σεπτεμβρίου να αρχίσουν οι αιτήσεις.

Αυτό ανακοίνωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι από την ημέρα που θα υποβληθεί η αίτηση του δανειολήπτη αναστέλλονται όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον του από τις τράπεζες.

«Εισήγηση μου είναι όλοι να πάνε να υποβάλλουν αιτήσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι «πολύ, πολύ σύντομα και παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Σεπτέμβριο, η Υπουργός Εργασίας με διάταγμα θα εκδώσει τις αιτήσεις ώστε έγκαιρα ο δανειολήπτης να αρχίσει να τις συμπληρώνει και να συλλέξει τα δικαιολογητικά που θα χρειάζονται.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται «αυτή την στιγμή δεύτερο και τρίτο σχέδιο», τονίζοντας ότι «για να μπορέσουμε με αξιοπιστία και σοβαρότητα να εξετάσουμε τυχόν επόμενο βήματα ή συμπληρωματικά σχέδια ή προσαρμογές στο σχέδιο Εστία ή ένα υποσχέδιο πρέπει να έχουμε εικόνα».

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις που δεν θα είναι ξεκάθαρες ή σε γκρίζα ζώνη και με ερωτηματικό αν εμπίπτουν ή όχι στις πρόνοιες του Σχεδίου ή να υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιπτώσεων που μπορεί να μην έχουν προβλεφθεί στο σχέδιο».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «υπάρχουν τρεις επιτροπές, εκ των οποίων «η μία σε επίπεδο τραπεζών, που θα εξετάζει αυτές τις γκρίζες περιπτώσεις», σημειώνοντας ότι άλλη επιτροπή που θα είναι κρατική θα προβαίνει στην ίδια εξέταση των αμφισβητούμενων ιδιαίτερων περιπτώσεων και θα υπάρχει και μια επιτροπή ενστάσεων – όταν θα τελικά ληφθεί η απόφαση - που θα δίδει την δυνατότητα στον δανειολήπτη να υποβάλει την ένσταση του για να εξετάσει εκ νέου την αίτηση».

Ο τελικός λόγος θα είναι στην Υπουργό Εργασίας για να λάβει την απόφαση, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι τον Δεκέμβριο του 2019 θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και θα επαναλαμβάνονται κάθε Δεκέμβριο νοουμένου ότι θα υπάρχει συμμόρφωση του δανειολήπτη με τις υποχρεώσεις του.

Πρόσθεσε ότι την 1η χρονιά που θα μαζευτεί ο όγκος των αιτήσεων υπάρχει πρόνοια στο σχέδιο ότι η δόση του Δεκέμβρη του 2019 σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταβληθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X