ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ - Οι προβλέψεις της Κομισιόν καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας

Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αναφέρει το Υπ. Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας καταδεικνύουν οι χειμερινές προβλέψεις που εξέδωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας πως η Κύπρος συγκαταλέγεται στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως οι προβλέψεις για το πραγματικό ΑΕΠ είναι υψηλότερες τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 σε σύγκριση με αντίστοιχες τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

«Παρόλο που αναμένεται κάποια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2023, η επιβράδυνση αυτή έχει μειωθεί από το 1% που ήταν με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις στο 1,6%. Για το 2024 η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,1% από 1,9% με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις», αναφέρεται.

Όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης (0,8% και 0,9% αντίστοιχα), γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητά της και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις αλλά και προκλήσεις.

Για το 2024, οι προβλέψεις για την επιτάχυνση της κυπριακής οικονομίας έχουν αυξηθεί σε αντίθεση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη όπου παρέμειναν αμετάβλητες (1,6% και 1,5% αντίστοιχα), αναφέρεται.

Σε σχέση με το 2022, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει τις αναφορές της Κομισιόν πως παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, υποστηριζόμενη από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, και στηρίχθηκε από τα στοχευμένα μέτρα της Kυβέρνησης για αντιστάθμιση των υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ ο τουρισμός έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οι αφίξεις ανέκτησαν το χαμένο έδαφος κατά την πανδημία και έφτασαν το 80% των επιπέδων του 2019.

«Η Επιτροπή εκτιμά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 5,8% για το 2022, η οποία αύξηση είναι κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τις φθινοπωρινές προβλέψεις», σημειώνει.

Περαιτέρω, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Κύπρου θα υποστηρίξουν περαιτέρω τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σχεδόν στα επίπεδα του 2019, ενώ η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κατά 50%, εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2023, αναμένεται να στηρίξει κάπως την αγοραστική δύναμη.

«Ωστόσο», αναφέρεται, «τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις των εταιρειών και την κατασκευή κατοικιών», αναφέρεται.

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημειώνεται ότι έπειτα από το 8,1% το 2022, προβλέπεται να μειωθεί στον ορίζοντα πρόβλεψης, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώνει τον πληθωρισμό ενέργειας και οι διαταραχές στην προσφορά εξασθενούν περαιτέρω. Συνολικά, ο πληθωρισμός προβλέπεται να συγκρατηθεί στο 4% το 2023 και στο 2,5% το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση