ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Σημαντική για την Κύπρο η επένδυση στην CNP

Πάει στην Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον τομέα των ασφαλειών και των ταμείων προνοίας.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Από τις πιο χειροπιαστές και θετικές κινήσεις που δείχνουν πως η κυπριακή οικονομία είναι σε ένα καλό δρόμο, αποτελεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η επένδυση της μητρικής CNP Γαλλίας στην CNP Κύπρου, αξίας €100 εκατομμυρίων, με την απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως από τις αρχές του τρέχοντος μηνός έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον τομέα των ασφαλειών και των ταμείων προνοίας.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή Ομίλου CNP Cyprus Τάκη Φειδία, που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συγκεκριμένη ξένη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην κυπριακή οικονομία και τόνισε πως «η προσέλκυση τέτοιων ξένων αλλά και ποιοτικών επενδύσεων είναι κορυφαίος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής».

«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα και από την προσπάθεια της ομάδας που ο κ. Φειδία ηγείται εδώ στην Κύπρο μέσα από την σκληρή δουλειά των τελευταίων ετών έχει δημιουργηθεί μια ελκυστική προοπτική που διέκρινε ο γαλλικός κολοσσός, διευρύνοντας την παρουσία του στην κυπριακή οικονομία», σημείωσε.

Αναφορικά με τον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση τον θεωρεί «ως ένα στρατηγικής σημασίας τομέα για την οικονομία μας».

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «η κυβερνητική οικονομική πολιτική θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός κλίματος που να είναι ευνοϊκό και υποστηρικτικό για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων» και τόνισε την ανάγκη «να γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές ότι στην Κύπρο υπάρχει σταθερότητα, βεβαιότητα, ασφάλεια και θετική προοπτική».

Σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την δημιουργία μιας νέας, ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τον τομέα των ασφαλειών και των ταμείων προνοίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό έχει σταλεί (από τις αρχές του τρέχοντος μηνός) στην Νομική Υπηρεσία για τον νομοτεχνικό έλεγχο και είναι και αυτό μια ένδειξη, όπως είπε, «της σημασίας που αποδίδουμε στην εύρυθμη λειτουργία και την θετική προοπτική του ασφαλιστικού τομέα ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου CNP Cyprus είπε ότι ενημέρωσε τον Υπουργό για αυτή τη μεγάλη επένδυση, η οποία είναι μεγάλης σημασίας, όπως είπε, γιατί δείχνει την εμπιστοσύνη του γαλλικού κολοσσού στις προοπτικές και την θετική πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Κύπρου.

«Δείχνει επίσης την ευρύτερη εμπιστοσύνη τους στο κυπριακό επιχειρείν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι μια ιδιαίτερης σημασίας εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και ασφαλιστική βιομηχανία αν λάβουμε υπόψη ότι ο βασικός μέτοχος της CNP είναι ουσιαστικά το γαλλικό κράτος και άρα είναι μια επένδυση που γίνεται από το γαλλικό κράτος στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι ο ασφαλιστικός τομέας συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ της Κύπρου και αποτελεί ένα σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Φειδία εξέφρασε σιγουριά ότι «από αυτή την επένδυση ο μεγαλύτερος κερδισμένος θα είναι στο τέλος η ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Γαλλία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η προσπάθεια είναι να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από παντού και σε κάθε τομέα της οικονομίας μας», προσθέτοντας ότι οι ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι «η κυπριακή οικονομία προσφέρει ευκαιρίες και είναι την μεγιστοποίηση τέτοιων ευκαιριών που πρέπει να επιδιώξουμε».

ΓεΣΥ

Ερωτηθείς κατά πόσον προβληματίζει την CNP ο τομέας της υγείας, ο κ. Φειδία είπε ότι η CNP υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας, προσθέτοντας ότι πεποίθηση της εταιρείας είναι πως η Κύπρος χρειάζεται ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, καθώς είναι από τα πολύ λίγα κράτη της Ευρώπης που δεν έχει Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί ένα σωστό και βιώσιμο σχέδιο υγείας και πρόσθεσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν τις εξελίξεις του ΓεΣΥ, δημιουργούν προϊόντα που συμπληρώνουν τις καλύψεις που προσφέρει το ΓεΣΥ και πιστεύουν ότι οι πελάτες τους δεν θα απομακρυνθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Το προϊόν που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ένα προϊόν που καλύπτει τους πελάτες μας στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όποιον γιατρό και κλινική επιλέξουν», ανέφερε.

Αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Κληθείς να σχολιάσει τα ελκυστικά χαμηλά επίπεδα στα οποία υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά καλά τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές», διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν λειτουργεί «στην βάση των πειρασμών αλλά στην βάση ενός σοβαρού, αξιόπιστου σχεδιασμού που το γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) έχει καταρτίσει και με συνέπεια εφαρμόζει».

Ανέφερε ότι «δεν λειτουργούμε με κινήσεις σπασμωδικές επειδή σήμερα έχουν πέσει πολύ οι αποδόσεις των ομολόγων να σπεύσουμε έτσι απλά στις αγορές χωρίς να υπάρχει ανάγκη».

«Υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων στην αγορά και εκεί που υπάρχουν ευκαιρίες αξιοποιούνται αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια των σχεδιασμών και των αναγκών», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ως κράτος λειτουργούμε τα τελευταία χρόνια με πλεονάσματα και δεν υπάρχουν συνεχείς πιεστικές ανάγκες για δανεισμό προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα και τρύπες και πρόσθεσε πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

«Η κάθε πράξη δανεισμού εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαχείρισης του παλαιού χρέους με αναχρηματοδοτήσεις και όταν υπάρχει ανάγκη και ευκαιρία για πραγματοποίηση νέας πράξης δανεισμού αυτό θα γίνει», τόνισε.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διατήρηση των αποδόσεων σε αυτά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και σημείωσε ότι «οι σχεδιασμοί του κράτους και του αρμόδιου ΓΔΔΧ δεν βασίζονται στην διατήρηση των αποδόσεων σε τόσο χαμηλά επίπεδα και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε το χρέος ακόμη και εάν οι αποδόσεις ανέβουν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση