ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Θα μελετήσουμε προσεκτικά το θέμα των τιμών των καυσίμων

Αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες μέρες δήλωσε ο κ. Μάκης Κεραυνός

ΚΥΠΕ

Οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά και θα μελετήσουμε το θέμα πολύ προσεκτικά με τη λήψη των αποφάσεων να αναμένεται τις επόμενες μέρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), ανακοίνωσε ότι συναντάται σε λίγο με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, με στόχο την στήριξη του νόμου που ενέκρινε η Βουλή για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ανέγερση και απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Η περίοδος επιβολής μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα λήγει στις 30 Ιουνίου και ήδη κόμματα έχουν προτείνει την παράταση του μέτρου, πέραν της ημερομηνίας αυτής.

«Οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στα καύσιμα και επομένως το θέμα θα το μελετήσουμε πολύ προσεκτικά», τόνισε ο κ. Κεραυνός και συμπλήρωσε πως κάποια μέτρα τα οποία έχουν προσωρινό χαρακτήρα δεν πρέπει να παίρνουν ένα χαρακτήρα μόνιμο, που δεν βοηθά γενικά την οικονομία μας αλλά και το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Όπως είπε, «θα πάρουμε τις αποφάσεις μας τις επόμενες λίγες μέρες». Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε εξάλλου πως σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα, η Κυβέρνηση πρέπει να έχει την δυνατότητα την οικονομική να ανταποκριθεί.

Αναφορικά με το πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα, ο Κεραυνός ανέφερε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Κυβέρνησης με ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης.

Συνάντηση με Τζεντιλόνι για ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Παράλληλα, ο κ. Κεραυνός ανακοίνωσε πως έχει προγραμματισμένη συνάντηση Πάολο Τζεντιλόνι για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην απόκτηση ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας, έπειτα από την θέσπιση του νέου νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το νόμο να χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο στόχος είναι να στηρίξουμε την πρόταση», τόνισε ο κ. Κεραυνός.

Σε σχέση με τις προοπτικές έγκρισης της πρότασης, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό θα διαφανεί μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ενέκρινε σε νόμο πρόταση που προνοεί επιβολή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 5% για τα πρώτα 130 τ.μ. πρώτης κατοικίας, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διαμερίσματα με αξία €350.000, νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τα €475.000 και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί κάποια σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της δημιουργίας ειδικής δικαιοδοσίας στα Δικαστήρια για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία, ο κ. Κεραυνός είπε πως οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Διοικητή είναι συχνές και σημείωσε πως ήδη είχε συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Ηροδότου πριν μεταβεί στο Λουξεμβούργο «και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση