ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέες επιδοτήσεις 50 εκατ. για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η επιχορήγηση θα καλύπτει το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιδότηση η οποία θα καλύπτει μέρος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισε κατά την σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και θα καλύπτουν από 50%-100% των αυξήσεων. Το νέο πακέτο στήριξης είναι ύψους €50 εκατ..

Συγκεκριμένα θα καλυφθούν 449 χιλιάδες νοικοκυριά και 111500 επιχειρήσεις ως ακολούθως:

Για τους καταναλωτές οικιακής χρήσης η επιχορήγηση της αύξησης

- θα καλύπτει το 100% της επικείμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

- Μέχρι το 85% της επικείμενης αύξησης για κατανάλωση από 1-400 κιλοβατ

- Μέχρι το 75% για κατανάλωση 401-600 κιλοβάτ

- Μέχρι 50% για κατανάλωση 601-800 κιλοβάτ

Εμπορικής χρήσης

- Μέχρι το 85% για κατανάλωση από 1-500 κιλοβάτ

- Μέχρι 75% για κατανάλωση από 501-750 κιλοβάτ

- Μέχρι 50% για κατανάλωση 751- 1500 κιλοβατ

-Βιομηχανικής χρήσης

- Η επιχορήγηση θα καλύπτει μέχρι το 85% της αύξησης για κατανάλωση 1-750

- Μέχρι 75% για κατανάλωση από 751-1000 κιλοβάτ

- Μέχρι 50% για κατανάλωση από 1001-1500 κιλοβάτ

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών πρόκειται για οριζόντια και στοχευμένα μέτρα τα οποία θα εξυπηρετήσουν τα μεσαία στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ενώ προωθούν επίσης και την εξοικονόμηση της ενέργειας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όπως ανάφερε καθώς «οι τιμές του ηλεκτρισμού και ενέργειας θα παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα η μόνιμη λύση είναι η εξοικονόμηση και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός όσον αφορά την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Ανέφερε επίσης ότι επανέρχεται ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο19% ωστόσο και αυτό θα καλύπτεται με κρατική χορηγία. 

«Άρα η χορηγία του κράτους θα καλύπτει δύο σκέλη, το ποσοστό της αύξησης αλλά και το ΦΠΑ», είπε εξηγώντας πως η ενίσχυση αποκτά διαφορετική μορφή. Αντί να χαμηλώσει ο ΦΠΑ, θα επιχορηγείται αυτή η διαφορά από το κράτος», είπε, προσθέτοντας ότι στα τιμολόγια που θα σταλούν το Σεπτέμβριο, θα υπάρχει 20% με 30% μείωση αναλόγως της διατίμησης στην οποία εμπίπτει».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιχορήγηση θα καταβάλλεται στην ΑΗΚ και συνεπώς το τιμολόγιο που θα λαμβάνει ο πολίτης θα καταγράφεται η αρχική τιμή, η επιχορήγηση του κράτους και το ποσό που θα καταβάλλει ο πολίτης.

Πηλείδου: Αξιοποιείστε τα σχέδια εξοικονόμησης

Στις δικές της δηλώσεις, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αφού υπενθύμισε πως η εξοικονόμηση και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η καλύτερη μέθοδος για την μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, τόνισε πως πέραν των μέτρων αυτών συνεχίζουν να ισχύουν τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας τα οποία διαθέτουν πολύ αυξημένο προϋπολογισμό.

Υπέδειξε ενδεικτικά ότι μέχρι το 2020 διατίθεντο €8 εκατ. ετησίως στα σχέδια επιχορήγησης, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2021 θα ξεπεράσει τα €120 εκατ., ενώ τρέχουν σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, για θερμομόνωση οροφής για εγκατάσταση θερμοσίφωνα, όπως επίσης και συγκεκριμένα σχέδια για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ τρέχει και το σχέδιο ύψους €40 εκατ. «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω» για τις επιχειρήσεις, το οποίο ενθαρρύνει και την εξοικονόμηση ενώ επιδοτεί και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, «ούτως ώστε να πετυχαίνουμε μία μόνιμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση