ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δάλι: Ζητούν ξανά παρέμβαση Αναστασιάδη για τα ασφαλτικά

Θέλουν νέο χρονοδιάγραμμα μετακίνησης και συνάντηση με τον πρόεδρο οι κάτοικοι Ιδαλίου, νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας το πρωί του Σαββάτου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, δεν ήταν διαφορετικό από αυτό του περασμένου Σεπτέμβρη για τους μαθητές του 3ου δημοτικού σχολείου Ιδαλίου. Τα εργοστάσια ασφάλτου είναι ακόμα εκεί αφού δεν μετακινήθηκαν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την κυβέρνηση. Η περιβαλλοντική γνωμάτευση για την μετακίνηση τους ακόμα εκκρεμεί, η προσπάθεια αναστολής της λειτουργίας τους μέχρι την μετακίνηση τους ναυάγησε, ενώ άγνωστη παραμένει η εξέλιξη στην προσπάθεια της Νομικής Υπηρεσίας για έφεση στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (η απόφαση ήταν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων). Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για μετακίνηση των μονάδων λήφθηκε τον Ιούλιο του 2020. Τότε είχε δοθεί χρονοδιάγραμμα οκτώ μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το οποίο προφανώς δεν έχει ακολουθηθεί. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κυριάκου, πρόεδρο της Κίνησης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής Ιδαλίου, αριθμός κατοίκων κάνει σκέψεις να εγκαταλείψει την περιοχή, ενώ κάποιοι, το έχουν ήδη πράξει. «Μέχρι στιγμής επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αναμένουμε θετική εξέλιξη στην ιστορία. Αν καθυστερήσει κι άλλο πολύ πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις» .

Επιστολή στον Αναστασιάδη

Τις προηγούμενες μέρες ο δήμος Ιδαλίου και πριν το άνοιγμα των σχολείων, ο δήμος Ιδαλίου ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με επιστολή του ο δήμαρχος Λεόντιος Καλλένος, ζητά να τεθεί νέο χρονοδιάγραμμα  μετακίνησης, το οποίο να συνοδεύεται με εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση αποτυχίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Μέσω της επιστολής ζητείται παράλληλα συνάντηση με τον πρόεδρο, ώστε να παρατεθούν, όπως αναφέρεται στην επιστολή, στοιχεία τα οποία δείχνουν την αναγκαιότητα της άμεσης μετακίνησης αλλά και τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη παγοποίηση της.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή για το θέμα, κατά την οποία έτυχε ενημέρωσης για τις εκκρεμότητες που παραμένουν μέχρι την μετακίνηση. Ο αρμόδιος υπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τί μέλλει γενέσθαι στην υπόθεση μετακίνησης και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι Ιδαλίου προγραμματίζουν νέα εκδήλωση στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου (18/9) σε σημείο παρά τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λεμεσού πλησίον της CaterWay, ζητώντας την άμεση υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης.

Νέες διαβεβαιώσεις από τμ. Περιβάλλοντος

Μέχρι αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να εκδοθεί η περιβαλλοντική γνωμάτευση. Η προηγούμενη εκτίμηση του Τμήματος Περιβάλλοντος έκανε λόγο για αποφάσεις εντός Ιουνίου, χρονοδιάγραμμα που δεν τηρήθηκε. Σε  παλαιότερη επικοινωνία της «Κ» με το Τμήμα Περιβάλλοντος μας είχε δοθεί η πληροφόρηση ότι η περιβαλλοντική γνωμάτευση θα δινόταν αρχές Σεπτεμβρίου. Τώρα σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα, αναμένεται ότι η περιβαλλοντική γνωμάτευση θα εκδοθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Και αυτό φυσικά αφορά την μετακίνηση μίας μονάδας. Πρόκειται για την περίπτωση του Prometheas Asphalt ltd, η οποία προορίζεται για το Μιτσερό. Μια περιοχή η οποία είναι ήδη βεβαρημένη με σειρά άλλων προβλημάτων όπως για παράδειγμα τις λίμνες χοιρολυμάτων. Οι άλλες δύο περιοχές για την μεταφορά των ασφαλτικών μονάδων είναι η Κόσιη και η Καλαβασός, με τις διαδικασίες σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι πολύ πιο πίσω. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, αναμένεται η υποβολή των σωρευτικών επιπτώσεων από την δραστηριότητα των μονάδων και όχι μεμονωμένα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση