ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ποια ακίνητα έρχονται μειώσεις τιμών

Θα γίνει ελαφριά διόρθωση των τιμών πώλησης ακριβών ακινήτων προβλέπουν οι φορείς της αγοράς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Όλες οι τιμές ακινήτων στα τελευταία στοιχεία για τις τιμές ακινήτων αυξάνονται, ωστόσο για τις τιμές των ακριβών ακινήτων και κυρίως γι' αυτά που είναι 500 χιλιάδων ευρώ και άνω, φαίνεται πως έχουν «πιάσει ταβάνι».

Ενόσω οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο συνέχισαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 την ανοδική τους πορεία και ιδιαίτερα στα διαμερίσματα, στους επόμενους έξι μήνες θα φανεί μείωση στις τιμές των ακριβών κυρίως ακινήτων σύμφωνα με εκτιμητές. Εστιάζοντας στα των ακριβών διαμερισμάτων και οικιών και τις εκτιμήσεις για μειώσεις τιμών στης συγκεκριμένης κατηγορίας ακίνητα στο επόμενο διάστημα, μιλάει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου. Ο κ. Λοΐζου σημειώνει πως τα στοιχεία για τις συναλλαγές διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 δείχνουν μια δυναμική αγορά ακινήτων με μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Σημειώνει επίσης ότι, αρχικά, διαμερίσματα με τιμή κάτω των 300.000 ευρώ κυριάρχησαν στην αγορά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό των συναλλαγών σε αυτό το τμήμα μειώθηκε από περίπου 80%, σε 60%. Εν τω μεταξύ, η κατηγορία τιμών από 300.000 έως 500.000 ευρώ σημείωσε σημαντική ανάπτυξη, διπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της. Παρατηρήθηκε γενική ανοδική τάση στις πωλήσεις μέχρι τα μέσα του 2022, ακολουθούμενη από διακυμάνσεις και αισθητή μείωση του όγκου σε όλη την αγορά από τον Ιούνιο του 2023, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα διαμερίσματα με υψηλότερες τιμές, τα οποία γνώρισαν τη μεγαλύτερη σχετική πτώση.

Ως γενικές παρατηρήσεις ο κ. Λοΐζου υποδεικνύει ότι, υπάρχει συνολική ανοδική τάση στον αριθμό των συναλλαγών για διαμερίσματα στην επαρχία Λεμεσού σε όλα τα εύρη τιμών έως περίπου τα μέσα του 2022. Μετά από αυτό το σημείο, ανάφερε πως υπάρχει μια γενική διακύμανση με ορισμένες «κορυφές και πτώσεις». Από τον Ιούνιο του 2023 και μετά υπάρχει μείωση του όγκου σε τέσσερις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή ακινήτων έως 300 χιλιάδων ευρώ, από 300 έως και 500 χιλιάδες ευρώ, από 500 χιλ. ευρώ μέχρι και 1 εκατ. ευρώ και στα ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Λοΐζου πρόσθεσε ότι η σύνθεση των συναλλαγών έχει αλλάξει, με τις πράξεις σε ακίνητα μεγαλύτερων αξιών από 300 χιλ. ευρώ, που ήταν περίπου το 80% του όγκου τον Ιανουάριο του 2021, πλέον έχουν φτάσει περίπου στο 60% κατά τον Σεπτέμβριο του 2023. Παραδόξως όμως, η πιο σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών αφορά ακίνητα αξίας 300-500 χιλιάδων ευρώ, τα οποία από 10% των συναλλαγών που ήταν τον Ιανουάριο του 2021, πλέον ανέρχονται στο 25% του συνολικού όγκου των συναλλαγών.

Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων, ο κ. Λοΐζου εκτιμά πως οι μειώσεις για ακίνητα άνω των 500 χιλιάδων ευρώ θα γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ ερωτηθείς σχετικά για μειώσεις σε πιο «νορμάλ» τιμές ακινήτων υπέδειξε να «κρατάμε μικρότερο καλάθι». Χαρακτηριστικά είπε, «ίσως δούμε μικρές, της τάξης του 3% για πιο νορμάλ ακίνητα». Τέλος, συμπλήρωσε πως, οι τιμές των ακριβών ακινήτων θα δούμε να πέφτουν λόγω των αυξήσεων στην προσφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς και στο ότι οι ξένοι που ενδιαφέρονται έχουν μειωθεί, καθώς έχει ικανοποιηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζήτησης που υπήρξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση