ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονή Κύκκου: Ετοιμάζει μεγάλη ανάπτυξη στην Έγκωμη

Το έργο θα αποτελείται από οικιστική και γραφειακή χρήση ενώ θα περιλαμβάνει τουριστική και εμπορική ανάπτυξη

Της Μαρίας Ηρακλέους

Νέα μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον ζήτησε η περιβαλλοντική αρχή από την Ιερά Μονή Κύκκου, σχετικά με τον διαχωρισμό επτά οικοπέδων σε φιλέτο με εμβαδόν 331,450 τμ στον δήμο Έγκωμης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει οικιστική, ιατρική και γραφειακή χρήση, εμπορική και τουριστική καθώς και χρήση αναψυχής. Η ιατρική χρήση αφορά το υφιστάμενο κέντρο υγείας στην Έγκωμη.

Συγκεκριμένα η οικιστική χρήση θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο εμβαδόν γης 32%, 18% η εμπορική χρήση, 28% του φιλέτου θα αξιοποιηθεί για γραφειακή χρήση, 12% για τουριστική χρήση και 6% για χώρους αναψυχής.

Το τεμάχιο εφάπτεται βόρεια, με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στα βόρεια, με τη λεωφόρο Αγίου Προκοπίου στα ανατολικά, με τη λεωφόρο Μακεδονίας στα νότια και με τις οδούς Ν. Κρανιδιώτη και Αβραμίδη στα δυτικά.

Σύμφωνα και με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν προσβάσεις στο χώρο και από τους τέσσερεις δρόμους. Στα δυτικά επικρατεί οικιστική χρήση, στα βόρεια εντοπίζονται μεικτές αναπτύξεις, στα ανατολικά επικρατεί λειτουργία εκπαιδευτηρίων ενώ νότια υπάρχει οικιστική χρήση.

Εντός του τεμαχίου, υφίστανται τέσσερεις βοηθητικοί χώροι και ένα εξωτερικό κτίριο, τα οποία αφορούν ένα φυτώριο, αποθήκη κρασιών, αποθήκη λιπασμάτων και το Κέντρο Υγείας Έγκωμης. Επίσης μέρος του χώρου, χρησιμοποιείται για σκοπούς στάθμευσης στο νοτιοανατολικό τμήμα για εξυπηρέτηση ιδιωτικού πανεπιστημίου και στο βορειοδυτικό για εξυπηρέτηση γραφειακών αναγκών. Εντός του τεμαχίου, εντοπίζονται διάφορα μικρά καταλύματα, τα οποία βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση. Εκτός από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας, τα υπόλοιπα θα κατεδαφιστούν. Σε κοντινή απόσταση εντοπίζεται το Μετόχι Ιεράς Μονής Κύκκου.

Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών του έργου, η διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 3 μήνες.

Αποκοπή δέντρων και αντικατάσταση χώρων πρασίνου

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης τοποθετήθηκαν θετικά υπό όρους ο Δήμος Έγκωμης, το Τμήμα Δημοσίων Έρων και το Τμήμα Δασών. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων υπέδειξε ότι στην περιοχή του διαχωρισμού υπάρχει ένα πολύπλοκο υδρογραφικό σύστημα το οποίο φαίνεται να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό.

Για το λόγο αυτό σημειώνει ότι θα πρέπει πριν από τυχόν οποιαδήποτε αδειοδότηση του έργου, να προηγηθεί εκπόνηση πλήρους υδρολογικής/αντιπλημμυρικής μελέτης.

Από την πλευρά της η Περιβαλλοντική Αρχή ζητά την υποβολή πλήρους μελέτης ΜΕΕΠ, καθώς ο διαχωρισμός οικοπέδων αποσκοπεί και στην αλλαγή χρήσης γης από γεωργική σε οικιστική/ τουριστική, με ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλέον εκτιμά ότι ο διαχωρισμός οικοπέδων αναμένεται να προωθήσει αναπτύξεις πολύ μεγάλων διαστάσεων που θα επιφέρουν πλήρη αλλαγή της χρήσης γης η οποία υπάρχει στην παρούσα φάση. Ως εκ τούτου μεγάλες εκτάσεις χώρων πρασίνου, πέραν των χιλίων δέντρων υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή, θα αντικατασταθούν από οικοδόμηση μεγάλων αναπτύξεων όπως οικιστικές, εμπορικές και γραφειακές χρήσεις και παράλληλα θα γίνει αποκοπή τεράστιου αριθμού δέντρων κυρίως ελιών και εσπεριδοειδών. Ο υφιστάμενος ελαιώνας πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ελαιώνα της Δυτικής Λευκωσίας.

Ζητά επίσης την πραγματοποιήση ξεχωριστών κυκλοφοριακών μελετών για κάθε χρήση που θα περιλαμβάνει το τεμάχιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση