ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕΒΕ: Αποφάσεις για την οικονομία λόγω κορωνοϊού

Έγινε ανασκόπηση σχετικά με τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους

Newsroom K

Το ΚΕΒΕ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι σε έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής του Επιτροπή, έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα κατάστασης στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού, όπως επίσης και των επιπτώσεων της στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση 

Σε έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ που έγινε σήμερα 20/3/20 με τηλεδιάσκεψη, έγινε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα κατάστασης στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού, των επιπτώσεων της στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους καθώς και του αντίκτυπου που αναμένεται να έχουν τα εξαγγελθέντα μέτρα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Κεντρικής Τράπεζας και αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

1. Το ΚΕΒΕ καλεί τις επιχειρήσεις μέλη του να προσπαθήσουν, όσο αυτό τους επιτρέπεται από την πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, να διατηρήσουν στην απασχόληση όλο ή σημαντικό μέρος του προσωπικού τους, αξιοποιώντας, όπου είναι δυνατό τα σχέδια της κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή εργασιών.

2. Η Κυβέρνηση να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουν, παρατείνοντας ή αναστέλλοντας προσωρινά τις προθεσμίες καταβολής διάφορων φορολογιών και εισφορών όπως πχ ΦΠΑ, ΤΚΑ, Ταμείο Συνοχής, ως επίσης και άλλες εισφορές επί του μισθολογίου χωρίς την επιβολή προστίμων και τιμωρητικών μέτρων. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν η σοβαρή υποστελέχωση όλων σχεδόν των δημόσιων υπηρεσιών που αντικειμενικά δυσκολεύει την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

3. Όπως συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα παράτασης των προθεσμιών καταβολής του ΦΠΑ, και όχι μόνο όσες έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο του €1.0 εκ. καθ΄ ότι αυτή την περίοδο όλες ανεξαίρετα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

4. Να προτείνει όπως, στο παρόν στάδιο, αντί της αρχικής πρότασης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, τη μείωση από 19% σε τουλάχιστον 14% στους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα καύσιμα, τα οποία καταναλώνονται αυτή την δύσκολή περίοδο από το σύνολο του πληθυσμού

5. Να προτείνει την παράταση της ημερομηνίας υποβολής των Ετήσιων Εκθέσεων ΗΕ32 για το 2018 στον Έφορο Εταιρειών μέχρι τις 31.12.2020.

6. Να ζητήσει από το Κράτος τη μη χρέωση (και κατ΄επέκταση τη μη είσπραξη) του ποσοστού που του αναλογεί από τη Σύμβαση για την ανάθεση του λιμένος Λεμεσού, για όλα τα εξαγωγικά φορτία, για περίοδο 6 μηνών, σε μια κίνηση ενίσχυσης των εξαγωγών.

7. Όσον αφορά την παροχή πρόσθετης βοήθειας από τις Τράπεζες προς την πραγματική οικονομία το ΚΕΒΕ εισηγείται όπως:

• Οι τράπεζες προχωρήσουν σε αναστολή καταβολής των δόσεων/τόκων μέχρι το τέλος του 2020, για τους συνεπείς δανειολήπτες στη βάση ορθολογιστικών αξιολογήσεων.

• Να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων κατά 1 χρόνο για αποπληρωμή των δόσεων/τόκων που θα ανασταλούν λόγω της κατάστασης.

• Να επισπευθούν οι σχετικές διαδικασίες από πλευράς των τραπεζών ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή διοχέτευση της νέας αυτής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

• Το ΚΕΒΕ θα επανέλθει επί αυτού του θέματος αφού τύχει προηγουμένως λεπτομερούς ενημέρωσης από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

8. Να παραταθεί η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Intrastat και VIES μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αντί μέχρι τις 10 όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X