ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσβατο το ευρωπαϊκό περιβάλλον για Λευκωσία

Tο «όχι» στις κυρώσεις δημιουργεί νέα δεδομένα – Σκληρή γραμμή Βερολίνου

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Στις 24 Ιουλίου 2017, η Γερμανία, με μια πρωτοφανή επιστολή, έβαλε στον πάγο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, φρενάροντας τη θετική ατζέντα, περιλαμβανομένης της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ παράλληλα επέβαλε και μέτρα, για πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων, ως επίσης και της δανειοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η απόφαση της Γερμανίας κοινοποιήθηκε τότε προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με επιστολή του ΥΠΕΞ της Γερμανίας Sigma Gabriel (βλέπε φωτοτυπία).

Ο λόγος για τον οποίο το Βερολίνο «ανέστειλε» τότε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ήταν η σύλληψη οκτώ Γερμανών πολιτών από το καθεστώς Ερντογάν, όπως και η φημολογία που είχε αναπτυχθεί από την Άγκυρα ότι κάποιες γερμανικές εταιρίες χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία.

Σήμερα η Γερμανία όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα για το Βαρώσι, αλλά η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock είπε ότι δεν μπορεί μόνο η Κύπρος να ζητάει αλληλεγγύη αλλά πρέπει να επιδείξει και η ίδια (σ.σ η Κύπρος) αλληλεγγύη έναντι στη Γερμανία και προς άλλες χώρες, εξηγώντας ότι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας θα επιφέρουν οικονομικές συνέπειες, τις οποίες προφανώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί.

Ζήτημα για την Λευκωσία αποτελεί και το έγγραφο επιλογών στο οποίο δεν έχει αφαιρεθεί η περιβόητη παράγραφος 13, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να στέλνει σχετική επιστολή προς τον Μπορέλ.

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κίνητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση