ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εχει δρόμο ακόμη ο στόχος «Κρόνος»

Η ΕΝΙ προχώρησε με το άναμμα φλόγας στον στόχο «Κρόνος-2» με ενδείξεις φυσικού αερίου επί της κυπριακής ΑΟΖ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δικαιολογημένη αισιοδοξία φέρνει στην Κύπρο η γεωτρητική δραστηριότητα του ιταλικού κολοσσού της ΕΝΙ στο τεμάχιο «6» επί της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Η αξιολογητική γεώτρηση (appraisal well) επί του στόχου «Κρόνος-2» στο κοίτασμα «Κρόνος», που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το πλωτό γεωτρύπανο «Transocean Barents», ολοκληρώθηκε με το άναμμα φλόγας –πτυχή που επιβεβαιώνει με επιτυχία την ανακάλυψη, ξανά από την κοινοπραξία Total-ENI, το 2022, του κοιτάσματος «Κρόνος». Υπενθυμίζεται πως το κοίτασμα «Κρόνος» έχει αξιολογηθεί ως προς τις ποσότητες εγγύς των 2,5 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών) φυσικού αερίου και εντός των επόμενων εβδομάδων θα διαφανεί, από την ΕΝΙ, αν η αξιολογητική γεώτρηση στο πηγάδι «Κρόνος-2» θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη των εν λόγω ποσοτήτων, την ποιότητα του φυσικού αερίου καθώς και –σε τεχνικό επίπεδο– τη δυνατότητα του να καταστούν οι υδρογονάνθρακες εμπορικά αξιοποιήσιμοι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Συνολικά, το τεμάχιο «6» θα μπορούσε αθροιστικά να αποκτήσει μια δυναμική της τάξης των 5,5-7 tcf, δεικνύοντας όχι μόνο μοτίβο ανακαλύψεων φυσικού αερίου στο υφαλοπρανές της περιοχής αλλά και επαναλαμβανόμενες γεωτρήσεις στην περιοχή από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία, που επανήλθε μετά την πανδημία, δεδομένου πως στο εν λόγω τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και μοτίβο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας που θεωρεί πως μέρος του «6» εμπίπτει εντός των «θαλάσσιων ζωνών» της λεγόμενης ΤΔΒΚ και υπήρξε και ιστορικό ντε φάκτο αμφισβήτησης με την παράνομη (και ανεπιτυχή ως προς τα αποτελέσματα) γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Yavuz» (ΤPAO), την τελευταία από μία σειρά ενεργειών της Άγκυρας στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κύπρου, την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου του 2020. Η τουρκική ΤΡΑΟ δεν επανήλθε στο «6» μετά το 2021 και την επάνοδο της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας.

Σύνδεση με «Ζορ»

Τόσο το τεράστιο αποτύπωμα της ιταλικής ΕΝΙ στο αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ «Ζορ» όσο και η γεωγραφική εγγύτητα του τεμαχίου «6» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με διάφορες πτυχές της ανάπτυξης του αιγυπτιακού τεμαχίου ξεδιπλώνουν σημαντικές προοπτικές για τη διασύνδεση των κοιτασμάτων τού εν λόγω τεμαχίου με την Αίγυπτο. Μένει φυσικά να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση, με ακρίβεια, των ποσοτήτων στην περιοχή καθώς και η διάσταση της ρεαλιστικής δυνατότητας για εξόρυξη και εμπορική τους εκμετάλλευση. Η κινητικότητα στο «6» σε κάθε περίπτωση αξιολογείται θετικά, δεδομένου ότι το ζήτημα της «Αφροδίτης» και του αναπτυξιακού της πλάνου παραμένει σε εκκρεμότητα με τη Chevron

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιάννη Ιωάννου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας με μια βδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση