ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΜΟΕ τώρα και όχι κυρώσεις για το Βαρώσι

Τα κράτη-μέλη απέρριψαν πολιτικά μέτρα κατά Τουρκίας - Δεν είναι ώρα ούτε για «κενή λίστα» είπαν Γερμανία-Βουλγαρία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και όχι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για το Βαρώσι, προκρίνουν αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό «θα βρεθεί διέξοδος» και θα δημιουργηθούν ενδεχομένως συνθήκες επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, προσβλέποντας σε συνολική διευθέτηση.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στη «περί κυρώσεων» συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), οι εταίροι της Κύπρου «έκλεισαν την πόρτα» στην επιβολή πολιτικών μέτρων κατά της Άγκυρας, αφήνοντας ανοικτό ενδεχόμενο μόνο για την εγκαθίδρυση υπό προϋποθέσεις ενός νομικού πλαισίου κυρώσεων. Μιας «κενής λίστας» (empty annex), η οποία εάν και εφόσον αποφασιστεί, θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο και με νέα απόφαση, να περιλάβει νομικά και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι. Χωρίς βεβαίως καμιά επίπτωση για τον ηθικό αυτουργό των εν λόγω έκνομων ενεργειών, δηλαδή την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες, η «κενή λίστα» είναι το μάξιμουμ που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Λευκωσία, υπό την προϋπόθεση μάλιστα να πείσει τους εταίρους της. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Λευκωσία ζήτησε να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία ενώπιον της ομάδας εργασίας Relex, προκειμένου να αρχίσει η ετοιμασία νομικών κειμένων για την «κενή λίστα». Κάτι όμως που απέρριψαν η Γερμανία και η Βουλγαρία, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο» και παραπέμποντας αφενός σε «αξιολόγηση επιπτώσεων» (impact assessment) και αφετέρου σε ΜΟΕ.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση