ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσελίκ: Η ΕΕ πρέπει να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο

Ισχυρίστηκε ότι τα ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Κύπρο δεν επιδεικνύουν ίση προσέγγιση

ΚΥΠΕ

Η ΕΕ πρέπει να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και ισχυρίστηκε ότι τα ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Κύπρο δεν επιδεικνύουν ίση προσέγγιση. Κατηγόρησε επίσης την ελληνική κυβέρνηση για συνέχιση της πολιτικής της έντασης.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “παρά το όραμα που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης και τη θετική προσέγγιση του Προέδρου μας για την εξεύρεση μιας πιο μετριοπαθούς λύσης για την επίλυση των ζητημάτων μας από τώρα και στο εξής, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα τείνει να συνεχίσει την πολιτική έντασης”.

“Σύμφωνα με τη συμφωνία των Αθηνών (εννοεί το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ) δεν πραγματοποιούνται στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ωστόσο Ελλάδα κήρυξε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Αιγαίο ως περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, μη συμμορφούμενη με την συμφωνία της Αθήνας που υπογράφηκε το 1988. Και αυτό είναι αντίθετο τόσο με την προσέγγιση που πρότεινε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρό μας, και αντίθετο με τη συμφωνία των Αθηνών. Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η Τουρκία δεν έχει προγραμματίσει καμία στρατιωτική δραστηριότητα. Δυστυχώς, η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex ύστερα από την εικόνα που προέκυψε. Αυτό που πρέπει να δει ολόκληρος ο κόσμος είναι ότι σε αυτό το ζήτημα των μικρο-εντάσεων όλες οι εντάσεις προέρχονται από την Ελλάδα. Οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Ο Πρόεδρός μας τους υπενθυμίζει ότι αυτά πρέπει να τα πούνε στην Ελλάδα”, υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “υπάρχει έμφαση στη σημασία της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο”. “Λαμβάνοντας υπόψη τα άλλα μέρη της έκθεσης, δεν προκύπτει μια θετική εικόνα. Η Τουρκία έχει κάνει περισσότερο από αρκετά για να ξεκινήσει ένα διάλογο. Η ΕΕ δεν συμπεριέλαβε τίποτα θετικό σε αυτό το έγγραφο, ούτε την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια θετική ατζέντα, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης θα πρέπει να βρίσκεται ως το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Δυστυχώς, ακόμη και εδώ, βλέπουμε ότι δεν μπόρεσε να ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση. Υπάρχει μια εικόνα συνεχούς αναβολής. Ορισμένες χώρες ακολουθούν τακτική καθυστέρησης. Ορισμένες χώρες έχουν ειλικρίνεια, αλλά έλλειψη θέλησης. Μερικά μέλη θέλουν επίσης να αναγκάσουν την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις εκμεταλλευόμενες το ότι είναι μέλη της ΕΕ”, υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε ακόμη ότι “τα σχετικά ψηφίσματα της Συνόδου Κορυφής που σχετίζονται με την Κύπρο δεν επιδεικνύουν μια δίκαιη προσέγγιση”. “Δεν είναι παρά η ακριβής έκφραση των επιχειρημάτων των Ε/Κ-Ελλήνων. Υπογραμμίζουμε ότι η ΕΕ πρέπει να δει για άλλη μια φορά τις πραγματικότητες στο νησί, και υπογραμμίζουμε ότι εκεί υπάρχει ένα κράτος που ονομάζεται ‘τδβκ'. και μια κοινωνία που μοιράζεται ίσο στάτους με τους Ε/Κ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση