ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέστορος: Αστείο το αίτημα της Τουρκίας προς ΣτΕ

Το εν λόγω έγγραφο κατατέθηκε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

“Αστείο” χαρακτήρισε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος το αίτημα που κατέθεσε εγγράφως η Τουρκία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να επιτρέψει η Κυπριακή Δημοκρατία την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές ώστε να διεξαχθούν έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων.

Παράλληλα, ο κ. Νέστορος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν οστά στις δύο στρατιωτικές περιοχές που ξεκίνησαν εργασίες σε Μια Μηλιά και Άγιο Γεώργιο, όμως εντοπίστηκαν οστά σε μια άλλη περιοχή, στο χωριό Κιομουρτζού, κοντά στην Αγύρτα, στην επαρχία Κερύνειας.

Η Τουρκία κατέθεσε το εν λόγω έγγραφο ενόψει της συζήτησης του θέματος των αγνοουμένων στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ αναφορικά με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε σχέση με την 4η Διακρατική Προσφυγή της ΚΔ.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να το σχολιάσει, ο κ. Νέστορος είπε πως είναι αστείο το επιχείρημα από πλευράς Τουρκίας να ζητά να ανοίξουν οι στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές, καθώς δεν στηρίζεται σε γεγονότα και πληροφορίες. Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες ότι Τ/κ αγνοούμενοι είναι θαμμένοι σε στρατιωτικές ζώνες στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Νέστορος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως η ΔΕΑ δεν κατέθεσε ποτέ έγγραφο για τέτοιες πιθανές υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων.

“Εμείς, λέγαμε για παράδειγμα ότι στη Βώνη υπάρχουν θαμμένοι Ε/κ αγνοούμενοι στη βάση των δικών μας πληροφοριών. Απ` εκεί και πέρα καταθέσαμε έγγραφο για να προχωρήσει η έρευνα. Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν κατατέθηκε ποτέ τέτοιου είδους έγγραφο για πιθανό χώρο ταφής Τ/κ αγνοουμένων βάσει των πληροφοριών τους με συγκεκριμένες συντεταγμένες”, είπε.

Όπως σημείωσε, η Τουρκία τώρα έχει παραχωρήσει άδεια για να γίνει ανασκαφή σε τουρκική στρατιωτική ζώνη στον Άγιο Βασίλειο όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι Τ/κ αγνοούμενοι του 1963. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει άλλη μια περιοχή, με την ονομασία Λουτρό, που ζητήθηκε άδεια για εκταφή καθώς πιστεύεται ότι υπάρχει ένας Τ/κ αγνοούμενος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εργασίες στις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, ο κ. Νέστορος είπε πως αυτές έχουν ξεκινήσει από τις 26 του Ιανουαρίου σε δύο από τις 10 ζώνες και συγκεκριμένα στη Μια Μηλιά και στον Άγιο Γεώργιο, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν ακόμη οστά. Στη Μια Μηλιά, συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενδεχομένως μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας ενώ στον Άγιο Γεώργιο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά.

Ωστόσο, όπως είπε στο ΚΥΠΕ, οστά εντοπίστηκαν σε πολιτική περιοχή και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τ/κ χωριού Κιομουρτζού, κοντά στην Αγύρτα. Όπως ανέφερε, οι πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περιοχή διίστανται καθώς κάποιες κάνουν λόγο για Ε/κ αγνοούμενους του 1963, και κάποιες άλλες για αγνοούμενους του 1974.

Σημείωσε πως η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο και στην πορεία θα διευκρινιστούν. “Τώρα θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση του τάφου και μετά σιγά σιγά θα κάνουμε την αποκάλυψη των οστών για να δούμε για πόσα άτομα μιλάμε”, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση