ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Έμφαση στη διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης

«Αναγκαία η ανάπτυξη συνεργασιών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου με εξωτερικό»

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδουν μεγάλη έμφαση στη διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου η οποία προωθεί τη διεθνή διάσταση των ιδρυμάτων της, την αύξηση της ελκυστικότητας τους και την προαγωγή της διεθνούς τους διάστασης, τόνισε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην 1η τελετή αποφοίτησης του Ινστιτούτου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η χώρα μας “αναπτύσσει στον τομέα αυτό δραστηριότητες όπως, η προετοιμασία και υπογραφή μνημονίων συναντίληψης καθώς και συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών με άλλες χώρες, η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκθέσεις στο εξωτερικό, η προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών και άλλα”.

Σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί πως είναι, εκ των ων ουκ άνευ, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τόσο του Ινστιτούτου Κύπρου όσο και των υπολοίπων κυπριακών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης με αντίστοιχα άλλων χωρών, καθώς επίσης και η υλοποίηση του στρατηγικού στόχου να καταστεί η Κύπρος διεθνές και περιφερειακό κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας και να αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο” με απώτερο σκοπό, τη “συνεισφορά στη διαφοροποίηση της οικονομίας μας και η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης”.

Για το Ινστιτούτο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι “δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων του, έχει εδραιωθεί όχι μόνο ως αναπόσπαστο μέρος του ερευνητικού ιστού της χώρας αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης στο νησί μας”.

Πρόσθεσε ότι “σε αυτά τα χρόνια, το Ινστιτούτο Κύπρου, με την εστιασμένη σε θέματα αιχμής έρευνά του και τις στρατηγικές του συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, έχει καταφέρει να διακριθεί διεθνώς και να καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας έρευνας και εκπαίδευσης και ως ερευνητική και εκπαιδευτική πύλη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό, “αντανακλάται στα πρωτοποριακά ερευνητικά και εκπαιδευτικά του προγράμματα που είναι επικεντρωμένα σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η Κύπρος όσο και η ευρύτερη περιοχή”.

Εξήρε το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο και συνεχάρη “όλους τους συντελεστές στην υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδιασμών που μέσα από τις επιστημονικές γνώσεις και τους στόχους που έχουν θέσει, επιτυγχάνουν”.

Ανέφερε πως οι επιδόσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην εξασφάλιση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, τα περισσότερα των οποίων χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, “είναι εντυπωσιακές και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο επιστημονικής δραστηριότητας στο ίδρυμα”.

Επίσης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “οι ερευνητικές του υποδομές, περιφερειακής και σε ορισμένες περιπτώσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας, εξυπηρετούν όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα της ευρύτερης μας περιοχής αλλά και αξιοποιούνται και από πολλές κρατικές Υπηρεσίες”.

Σημείωσε “τη συνεισφορά του Ινστιτούτου Κύπρου στην αξιοποίηση του πιο πολύτιμου κεφαλαίου που διαθέτουμε: Τους νέους επιστήμονες μας εκπαιδευμένους και καταρτισμένους σε κορυφαία ιδρύματα, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία μέσω της εργοδότησής τους στο Ινστιτούτο να συνεισφέρουν ενεργά στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα μας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν διατηρεί καμιά αμφιβολία ότι “στα ερευνητικά εργαστήρια και ερευνητικές υποδομές του Ινστιτούτου Κύπρου εκκολάπτεται η καινοτομία της μελλοντικής μας οικονομίας και πως ότι εκεί μαθητεύουν οι νέοι επιστήμονες και τεχνολόγοι που θα τη στελεχώσουν”.

“Αυτό ήταν και το όραμα εξάλλου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, όταν αναλάμβανε την πρωτοβουλία ενίσχυσης του”, ανέφερε.

Δήλωσε βέβαιος πως “οι νέοι Διδάκτορες έχουν πάρει τα απαραίτητα εφόδια, εξασφαλίζοντας αυτό το ανώτατο ακαδημαϊκό προσόν, για να μας βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια να οικοδομήσουμε μια οικονομία γνώσης και να πετύχουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε “τεράστια εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στις διεθνείς προσωπικότητες που από την αρχή στελέχωσαν το Συμβούλιο Επιτρόπων και οικοδόμησαν το Ινστιτούτο, κινούμενοι από το όραμα ενός ιδρύματος που θα προωθήσει την ειρήνη και πρόοδο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την αξιοποίηση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας”.

Ευχαρίστησε, επίσης, “τους Κύπριους εμπνευσμένους Επιτρόπους που αδιάλειπτα και με επιμονή πλοηγούν το ίδρυμα στην υλοποίηση των ευγενών του στόχων”.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ανακήρυξη σε Επίτιμους Διδάκτορες τεσσάρων Επίτιμων Επιτρόπων, των Γιάννη Ιωαννίδη, Ανδρέα Μούσκου, Εντμέ Λεβέντη και Richard Cooper, οι οποίοι, “τόσα έχουν αφιλοκερδώς προσφέρει σε αυτή την επιτυχία”.

Τα διδακτορικά πτυχία στους αποφοίτους απένειμε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Στην τελετή αποφοίτησης στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν, σημαντικές προσωπικότητες από την επιστημονική, επιχειρηματική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου και οι οικογένειες των αποφοίτων.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση