ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη ΠτΔ - Αρχηγών Κομμάτων για το Εθνικό

Στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση

ΚΥΠΕ

Πρόκειται για την πρώτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων μετά τις Βουλευτικές εκλογές του Μαίου και την συζήτηση που αναπτύχθηκε γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί.

Με οκτώ αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων πραγματοποιείται η πρώτη μετά τις Βουλευτικές εκλογές του Μαίου, σύσκεψη αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό μέγαρο.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλήκαρος, ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγοι – Συνεργασία πολιτών, Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος της ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Παρίστανται επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Δηλώσεις ΑΚΕΛ: Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τον τόπο

Να συνειδητοποιήσουμε πάντες ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά το πέρας της Σύσκεψης των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είπε ότι όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ διατύπωσε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις του σε κάποια ζητήματα.

Ανέφερε επίσης ότι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει διαμειφθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, με το ΑΚΕΛ να ζητά να δοθεί η δυνατότητα για μελέτη των έγγραφων που έχουν κατατεθεί, με τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες.

«Έχουμε λοιπόν αναλάβει τη δέσμευση να μελετήσουμε αυτά τα έγγραφα και ως ΑΚΕΛ θα δώσουμε τις δικές μας απόψεις» όπου το κόμμα διατηρεί διαφορετική άποψη, είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν τα έγγραφα στα κόμματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν θα δοθούν αν και όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να τα είχαν στα χέρια τους. Πρόσθεσε όμως ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα και να έρθει με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό το φως των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων έχει αποσύρει κάποιες από τις απαιτήσεις, όπως την υπογραφή πρωτοκόλλου για εμπιστευτικότητα ή την αποβολή μελών του ΕΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη συναντίληψη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι η δέσμευση για εμπιστευτικότητα των εγγράφων και των συζητήσεων στο ΕΣ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με την υπογραφή ενός γραπτού πρωτοκόλλου, αλλά «είναι θέμα που προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του τόπου και έναντι της κρισιμότητας της στιγμής που διέρχεται η Κύπρος».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, υπεύθυνα και σοβαρά, όπως πάντα, ενώ εξέφρασε διαφωνία αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν το κάθε πολιτικό κόμμα, τασσόμενος υπέρ της συμμετοχής δύο ατόμων.

Το ΕΣ είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις, είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ΕΣ. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις απόψεις και τις επιφυλάξεις μας για κάποιες από τις πτυχές των αποφάσεων του Προέδρου. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το ΕΣ στη συνέχεια».

Δηλώσεις κινήματος Οικολόγων: Θετικά τα στοιχειά από την σύσκεψη

Θετικό για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου έκρινε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών, Γιώργος Περδίκης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επέμενε σε μια σειρά από δύσκολες για να γίνουν αποδεκτές, προτάσεις, όπως η υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε προηγούμενες αποφάσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησής του για την δημιουργία υποεπιτροπών λέγοντας ότι παραμένει η επιμονή του ΠτΔ να “λειτουργούμε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων παρά σε επίπεδο διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου”. Με καλή θέληση μπορεί και να κυλήσει θετικά στο τέλος, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε θετικό το ότι τερματίζεται το εμπάργκο, το μορατόριουμ – όπως είπε – και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα για τις συνομιλίες λέγοντας ότι υπάρχει ένα έγγραφο 27 σελίδων το οποίο δεν τους έχει δοθεί. Θα μπορούν πρόσθεσε, από την ερχόμενη εβδομάδα να διαβάσουν τα έγγραφα, να τα μελετήσουν και να κρατάνε σημειώσεις. Σε γενικές γραμμές σημειώνεται μια πρόοδος, όχι όμως η αναμενόμενη και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε. Η γενική εικόνα είναι, είπε, ότι στα θέματα που οι Τούρκοι ζητούν να πάρουν ανταλλάγματα, όπως ο διαμοιρασμός της εξουσίας, έχουν προχωρήσει πολύ οι συνομιλίες, ουσιαστικά ικανοποιώντας τις βασικές απαιτήσεις των Τούρκων. Στα θέματα που υπάρχουν οι δικές μας δικαιολογημένες, μίνιμουμ απαιτήσεις σε περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις και εδαφικό, τα πράγματα είναι ακόμη πολύ πίσω, κατέληξε.

Δηλώσεις Αλληλεγγύης: Θα δοθούν εισηγήσεις για το Κυπριακό

Η εμπιστευτικότητα επαφίεται στον πατριωτισμό και την πολιτική ηθική του κάθε πολιτικού αρχηγού, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλήκαρος επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναθεώρησε τη θέση του για υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Παλήκαρος ανέφερε ότι απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να παραμείνει το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα “και μόνο, οπότε συνεχίζουμε με αυτή την απόφαση του Προέδρου”.

Για την ενημέρωση που έτυχαν για το Κυπριακό, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες μέχρι τώρα και πού υπάρχουν διαφωνίες ενώ μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα,τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν. “Και αυτό κρίνεται σημαντικό από την Αλληλεγγύη γιατί θα μελετηθούν με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες, με τη δική μας ομάδα διαχείρισης του Κυπριακού και θα επανέλθουμε στον Πρόεδρο με εισηγήσεις για το τί πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία ανοίγονται μετά τις 15 του μηνός”.

Ικανοποίηση και ανησυχίες από την Συμμαχία Πολιτών

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίδεται δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα των συνομιλιών, τα οποία θα μελετήσουν με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό ήταν πάγια απαίτησης της Συμμαχίας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησης του κόμματός του για την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εξετάσουν, και με βάση έγγραφα, σε βάθος θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού και συζητούνται στις συνομιλίες.

“Πέραν τούτου διατηρούμε την διαφωνία μας όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου”. Η Συμμαχία, είπε, πιστεύει ότι πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα, όμως “ο Πρόεδρος αποφασίζει”.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπέβαλαν κάποιες ερωτήσεις, “έχουμε τις ανησυχίες μας σε κάποια σοβαρά ζητήματα και έχουμε αναλάβει μετά από την μελέτη της ενημέρωσης και των εγγράφων των συνομιλιών, θα καταθέσουμε τα σχόλια, τις ανησυχίες αλλά και τις αντιπροτάσεις μας σε διάφορα ζητήματα”. Δεν έχουν, πρόσθεσε, την απαίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθήσει την πολιτική της Συμμαχίας, αλλά να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, ως βοήθεια για την επίλυση του Κυπριακού, και εναπόκειται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τις αξιολογήσει ή όχι.

ΕΛΑΜ: Με σκοπό να καταθέσει τις δικές του εισηγήσεις στο Εθνικό

Με σκοπό να καταθέσει τις δικές τους εισηγήσεις και εκτιμήσεις σε ένα συμβουλευτικό όργανο συμμετέχει το ΕΛΑΜ με τον Πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου να δηλώνει μετά την πρώτη του συμμετοχή σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι “όλοι θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στις εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως για χάρη της οποιασδήποτε λύσης δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα ιστορικά μας δικαιώματα”.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χρίστου είπε ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα ακούστηκαν διάφορες απόψεις αλλά – επεσήμανε – πρόκειται για ένα συμβουλευτικό σώμα και οι όποιες αποφάσεις επαφίενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και σίγουρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο,κι αυτό – συμπλήρωσε – συζητήθηκε. “Για μας δεν αποτελεί προτεραιότητα το πώς θα λειτουργήσει αλλά το τί θα παράξει ουσιαστικά και τί έργο θα μπορέσει στο τέλος της ημέρας να προσφέρει, εάν θα μπορέσει να προσφέρει και αν καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις, το οποίο εγώ βλέπω πολύ δύσκολο να γίνει”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Χουσείν Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα ότι το ΕΛΑΜ είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του ψευδοκράτους, ο κ. Χρίστου είπε ότι, όπως είχε αναφέρει και προεκλογικά, το ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα, αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτικό, που στα κατεχόμενα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. “Το να μας θεωρεί ο κατακτητής τρομοκράτες αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή. Είναι όμως ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί εφόσον θα έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση