ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico: Η σκιά του Ερντογάν πάνω από τo Κυπριακό

Δημοσίευμα αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία και τις εξελίξεις στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Δημοσίευμα στο Politico αναφέρεται στις επιπτώσεις του πραξικοπήματος στην Τουρκία και πως αυτές ενδέχεται να επιρεάσουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τονίζοντας πως «η αναστάτωση στην Άγκυρα συμπίπτει με την τελική ώθηση προς συμφωνία επανένωσης»

Μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως «κλάδος ελιάς» προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ αναφέρει το δημοσίευμα με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Σε δηλώσεις του, ο Πρέσβηε της Τουρκίας στην ΕΕ, Selim Yenel, αναφέρει: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε συμφωνία. Είμαστε κουρασμένοι από το Κυπριακό πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι, χωρίς συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τη διαδικασία προσχώρησης [στην ΕΕ]. Είναι τόσο απλό».

Τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ του πραξικοπήματος θα μπορούσαν να ωθήσουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων σημειώνει το δημοσίευμα καθώς, όπως ανέφερε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ «της απαράδεκτης κατάστασης [στην Τουρκία] και της εξάρτησης από αυτή» ή μια μελλοντική «ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ». «Η λύση είναι εκεί έξω, είναι ακόμα εφικτή», δηλώνει από την πλευρά του ο κ.Yenel.

Το μέλλον της λύσης εξαρτόνται από τις επόμενες ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν αφού ενδέχεται το σύνολο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ να τεθούν σε αναμονή. Πιθανώς επίσης ένας όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν να έχει διαφορετικά σχέδια για την Κύπρο και να ενισχύσει περαιτέρω την εξάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού από την Τουρκία ή ακόμα και να προωθήσει την πλήρη ενσωμάτωσή του στη χώρα.

Τέλος το δημιοσίευμα καταλήγει ότι ο χρόνος πιέζει για το Κυπριακό καθώς πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση