ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Ξένες εταιρείες διεξάγουν έρευνες στη δική μας ΑΟΖ

Οι νέες αδειοδοτήσεις της Κύπρου επηρεάζουν το οικόπεδο έξι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Μιλλιγιέτ, ο Τούρκος διπλωμάτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου τονίζει τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρίες να διεξάγουν έρευνες και να πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην δική μας ΑΟΖ».

Ο κ. Μπιλγίκτς αναφέρει ότι οι νέες αδειοδοτήσεις της Κύπρου στην ΑΟΖ αφορούν το έκτο οικόπεδο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμπεριλαμβάνεται στην τουρκική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιλγκίτς, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις συνομιλίες ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του νησιού μετά την λύση. «Η Ε/κ πλευρά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Τ/κ πλευρά ως μελλοντικό συνέταιρο», αναφέρει ο κ. Μπιλγκίτς, ο οποίος προσθέτει: «Η Ε/κ πλευρά εξακολουθεί να πραγματοποιεί βήματα με βάση την υπόθεση ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κύπρου. Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη».

Ο Τούρκος διπλωμάτης απευθύνεται στις ξένες εταιρίες που δείχνουν ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ και ζητά από τις ίδιες να αποδώσουν σημασία στα συμφέροντα και στο μερίδιο των τουρκοκυπρίων και αναφέρει ότι η Τουρκία θα λάβει όλες τις πρωτοβουλίες για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της στην ΑΟΖ.

Το σχετικό γραπτό ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσιεύτηκε στα τουρκικά μέσα το απόγευμα της Τρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση