ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ τα ονόματα των εκλεκτών δημάρχων

Την Τρίτη θα αποφασιστεί ποιοι υποψήφιοι προκρίνονται ανά δήμο και επαρχία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε μαραθώνιο επαφών θα επιδοθεί από το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να συναντήσει τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας αναμένεται να συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο, ούτως ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ποιους δημάρχους θα στηρίξει σε κάθε δήμο. Στόχος του κόμματος είναι να καταλήξει σε αποφάσεις και για τους 39 δήμους, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι θα γίνει κατορθωτό σε μία και μόνο συνεδρία.

Η διαδικασία

Όπως όλα δείχνουν, τα πρωτοκλασάτα στελέχη και συντονιστές, ανά επαρχία, θα ανακοινώσουν ποιους προκρίνουν ανά δήμο, δικαιολογώντας την απόφασή τους, βάσει των επαφών που είχαν με τις τοπικές. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τη Λευκωσία, συντονιστές είναι οι Στέλλα Κυριακίδου και Νίκος Τορναρίτης στη Λάρνακα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Λευτέρης Χριστοφόρου, στη Λεμεσό ο Γιώργος Γεωργίου στην Αμμόχωστο ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου και στην Πάφο ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Η απόφαση της Πινδάρου, να δώσει τον τελικό λόγο στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, πυροδότησε αντιδράσεις σε κάθε επαρχία, με πολλούς να αναφέρουν πως δε γίνεται σε μία καθαρά τοπικού χαρακτήρα εκλογική διαδικασία, τον τελικό λόγο να τον έχουν τα κεντρικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, συναγερμικά στελέχη δεν περιμένουν τη σφραγίδα του κόμματος και έχουν ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα, προμηνύοντας πως σε πολλές περιοχές το κυβερνών κόμμα οδηγείται διασπασμένο.

Νικολαϊδης στη Λεμεσό

Για την Πινδάρου το ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές, εστιάζεται μετά από πολύ καιρό κυρίως στη Λεμεσό. Το κόμμα της Δεξιάς αντιλαμβάνεται πως με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Ανδρέα Χρίστου από την προεκλογική κούρσα, έχει πιθανότητες να επικρατήσει στη συμπρωτεύουσα. Όπως εκτιμούν συναγερμικά στελέχη, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί όχι με έναν κομματικό υποψήφιο αλλά κάποιον που θα έχει έρεισμα στην κοινωνία της Λεμεσού αλλά και στη βάση του ενδιάμεσου χώρου. Ιδανικό υποψήφιο για να κερδίσει την πόλη, θεωρούν τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαϊδη, όπως άλλωστε είχε αναφέρει εδώ και καιρό η «Κ» χωρίς να αποκλείουν πως μια τέτοια συνεργασία θα είναι η απαρχή μίας στενής σχέσης του ΔΗΣΥ με τα μετριοπαθή και απογοητευμένα από την ηγεσία τους στελέχη του ενδιάμεσου χώρου.

Το ζήτημα ωστόσο που προβληματίζει εντόνως, είναι το πώς θα αντιμετωπίσει το κόμμα τη σωρεία των στελεχών που διεκδικούν τη δημαρχία Λεμεσού. Ήδη συναγερμικοί κύκλοι στη συμπρωτεύουσα υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που ο Ανδρέας Χρίστου βγαίνει από το κάδρο, τότε το κόμμα μπορεί να κερδίσει τον Δήμο με έναν κομματικό. Πέραν του Ανδρέα Μιχαηλίδη ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους βλέπει θετικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τον δημαρχιακό θώκο, όπως ο αντιδήμαρχος Σάββας Στούππας ο Τώνυς Αντονίου, ο Φειδίας Νικολάου ο Ρόδος Ηροδότου. Ο κύριος προβληματισμός στην Πινδάρου είναι πώς θα χειριστούν κυρίως τους δύο πρώην βουλευτές Ανδρέα Μιχαηλίδη και Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Συναγερμικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως πως τόσο ο Ανδρέας Μιχαηλίδης όσο και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους με την υποψηφιότητά τους. Όπως σημειώνουν ο πρώτος θέλει να δηλώσει πολιτικά παρών και ενδεχομένως να αξιοποιηθεί αναλόγως από το κόμμα, ενώ ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους εκδηλώνει ενδιαφέρον καθώς θεωρεί πως το κόμμα θα πρέπει να διεκδικήσει τη Λεμεσό με κομματικό στέλεχος.

Αδυναμία στη Λάρνακα

Κύριο ζήτημα αποτελεί για το κόμμα και η Λάρνακα. Πέντε χρόνια προηγουμένως, η Λάρνακα για τον ΔΗΣΥ αποτελούσε ένα από τους πιο θετικούς οιωνούς καθώς ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης θεωρείτο για πολλούς ο αντίστοιχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Πέντε χρόνια αργότερα, μετά και από το σκάνδαλο Λουρουτζιάτη ο Δημοκρατικός Συναγερμός εμφανίζεται ανεπανόρθωτα λαβωμένος ιδιαίτερα στην αστική Λάρνακα.

Στην Πινδάρου είχαν μελετηθεί διάφορες εναλλακτικές προτάσεις κομματικών στελεχών, με κύρια ονόματα αυτά των δύο Επιτρόπων, Γιάννη Γιαννάκη και Ιωσηφίνας Αντωνίου. Η αδυναμία ωστόσο να έχουν το αναγκαίο έρεισμα στην κοινωνία της Λάρνακας, όπως αναφέρουν στελέχη, αναγκάζει το κόμμα να προχωρήσει με τη στήριξη του ΔΗΚΟϊκού υποψηφίου, Αλέξη Μιχαηλίδη.

Το έρεισμα Γιωρκάτζη

Μπορεί η Λεμεσός και η Λάρνακα να προκαλούν ταχυπαλμίες στην Πινδάρου, τα πράγματα όμως θεωρούνται λίγο πολύ εύκολα για την πρωτεύουσα, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ.
Χαρακτηριστικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Έγκωμη καθώς ο νυν συναγερμικός δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου και ο συναγερμικός δημοτικός σύμβουλος Φοίβος Ζαχαριάδης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την δημαρχία της Έγκωμης. Ήδη η βάση του ΔΗΣΥ έχει χωριστεί στα δύο, με κάποιους να στηρίζουν τον Ζαχαρία Κυριάκου ως ένα δήμαρχο που κατάφερε να σουλουπώσει τα άσχημα οικονομικά του Δήμου και άλλους που στηρίζουν τον Φοίβο Ζαχαριάδη, γιο του ιστορικού στελέχους του ΔΗΣΥ Λέανδρου Ζαχαριάδη. Ο Φοίβος Ζαχαριάδης πάντως, φαίνεται να έχει ξεκινήσει ήδη τη δική του προεκλογική και να τυγχάνει της στήριξης της Συμμαχίας Πολιτών. Από την άλλη, ο Ζαχαρίας Κυριάκου φαίνεται να τυγχάνει τελικώς της στήριξης του κόμματος.

Καυτή πατάτα αποτελεί για το κόμμα και ο Δήμος Στροβόλου. Το κόμμα κατάφερε μόνο του εναντίον της τριμερούς πριν πέντε χρόνια να κερδίσει τον Στρόβολο με την υποψηφιότητα του Λάζαρου Σαββίδη. Πλέον όμως έχει να αντιμετωπίσει το ενδιαφέρον του συναγερμικού στελέχους και δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους για τον δημαρχιακό θώκο. Ήδη ο νυν δημοτικός σύμβουλος έχει εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, προκαλώντας ανησυχίες στον ΔΗΣΥ αν θα καταφέρει να επανεκλέξει δήμαρχο ή αν η βάση του θα διχοτομηθεί. Όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, πέραν από το έρεισμα που έχει στον Συναγερμό, θα έχει και τη στήριξη της Κίνησης Αλληλεγγύη, καθώς ο ίδιος βρισκόταν πάντοτε πολύ κοντά στην Ελένη Θεοχάρους. Ήδη πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται να τύχει στήριξης και από άλλα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ από την άλλη φαίνεται να επιμένει στην υποψηφιότητα Λάζαρου Σαββίδη καθώς όπως επισημαίνουν πέραν της παραγωγικής θητείας του, τυγχάνει εκτίμησης και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Κατά συνείδηση στο Παραλίμνι

Συνωστισμός επικρατεί και στον «γαλάζιο» Δήμο Παραλιμνίου με τον νυν δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη και τον συναγερμικό δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Νικολέττο να έχουν ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα. Ήδη στο Παραλίμνι και οι δύο έχουν αρχίσει την προεκλογική τους και το προεκλογικό πρόγραμμά τους. Στην Πινδάρου έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν κανέναν εκ των δύο, μειώνοντας έτσι τις εντάσεις και την εσωστρέφεια σε μία περιοχή που διαχρονικά άλλωστε κερδίζει τη μάχη ο ΔΗΣΥ.

Φαίδωνος στην Πάφο

Στοίχημα για τον ΔΗΣΥ αποτελεί και η Επαρχία Πάφου, καθώς ο νυν δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος φαίνεται να διεκδικεί επανεκλογή έχοντας αντιδράσεις ακόμα και σε εσωκομματικούς κύκλους. Ήδη στήνεται μέτωπο τριμερούς απέναντι στον Πάφιο δήμαρχο με πιο πιθανό υποψήφιο τον Άκη Χρυσόμηλο. Πέραν όμως του Άκη Χρυσόμηλου και του ανεξάρτητου υποψηφίου Μάκη Ρουσσή, ο Φαίδωνας Φαίδωνος θα διασταυρώσει το ξίφος του με τον συναγερμικό Ανδρέα Δημητριάδη, τον οποίο φαίνεται να παροτρύνουν να διεκδικήσει συναγερμικοί τοπικοί παράγοντες. Εάν ο κ. Φαίδωνος, καταφέρει να εκλεγεί παρά το μέτωπο που στήνεται εναντίον του, θεωρείται για πολλούς μία μεγάλη νίκη για τον ΔΗΣΥ.

Ζήτημα οι κατεχόμενοι Δήμοι

Στην Πινδάρου εκτιμούν πως οι όποιες αποφάσεις της Τρίτης θα αφορούν τους δήμους της ελεύθερης Κύπρου ενώ οι κατεχόμενοι δήμοι θα πάρουν παράταση για αργότερα. Στον ΔΗΣΥ αντιλαμβάνονται πως η Αμμόχωστος αποτελεί πλέον ένα δύσκολο στοίχημα μετά και από την απομάκρυνση του Αλέξη Γαλανού. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ανδρέας Λόρδος γιος του πρώην βουλευτή Ντίνου αλλά και ο Ντίνος Τουμαζής, με τον ΔΗΣΥ να βλέπει ιδιαίτερα θετικά την υποψηφιότητα Ανδρέα Λόρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση