ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, Γενικός Ελεγκτής και στη μέση η παράσταση στη Σαλαμίνα

Η απόφαση του Ελεγκτή να διερευνήσει τη διαδικασία πυροδότησε αντιδράσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε θέσεις μάχης βρίσκεται το άλλοτε κραταιό δίδυμο της οικονομίας Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος. Η σχέση των δύο ανδρών βρίσκεται εδώ και καιρό στον πάγο, αλλά αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση, στάθηκε η πρόσφατη παράσταση της Αντιγόνης στη Σαλαμίνα και η απόφαση του Γενικού Ελεγκτή κατόπιν υποδείξεως του Νικόλα Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε διερεύνηση για την αδειοδότηση της παράστασης.

Η αφορμή

Με επιστολή του ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει τη νομιμότητα της παράστασης της Αντιγόνης στη Σαλαμίνα, με τον δεύτερο να συναινεί. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αφού καταγράφει την πολιτική διαφωνία του κόμματος για «τέτοιου είδους δράσεις» εγείρει θέμα νομιμότητας. Επικαλούμενος «δηλώσεις» ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που είναι αρμόδιο για τα αρχαία μνημεία του νησιού μας, όχι μόνο δεν έδωσε άδεια για τη συγκεκριμένη παράσταση, αλλά δεν ρωτήθηκε καν».

Πράσινο φως από Ελεγκτή

Ο Γενικός Ελεγκτής μιλώντας στο κρατικό κανάλι το πρωί της Δευτέρας επεσήμανε ότι αφού το γραφείο του λάβει γραπτώς την απάντηση του ΘΟΚ, θα αποφασίσει εάν τίθεται θέμα ενημέρωσης του Γενικού Εισαγγελέα για τη νομική πτυχή του θέματος. Οπως εξήγησε, το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας ανήκει στην κυριότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο ΘΟΚ θα έπρεπε να ζητήσει άδεια καθώς με βάση τη νομοθεσία, όλα τα κατεχόμενα μνημεία είναι κλειστά.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική πτυχή του θέματος δεν αφορά την υπηρεσία του, ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι εφόσον ο Θόκ είναι δημόσιος οργανισμός ήταν υποχρέωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ελέγξει τις διαδικασίες και δαπάνες του.

Εάν διαπιστωθεί, σημείωσε, ότι νόμοι και κανονισμοί επηρεάζουν πολιτικές πτυχές, τότε η πολιτεία θα πρέπει να ρυθμίσει το θέμα.

Θύμισε διακυβέρνηση Τάσσου ο Αβέρωφ

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μιλώντας για υπερβάλλοντα ζήλο του Γενικού Ελεγκτή, τον κάλεσε μέσω επιστολής του να μελετήσει μία σειρά προηγούμενων περιπτώσεων, αν δηλαδή έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί Αρχαιοτήτων νόμου.

«Αντιλαμβάνομαι ότι μετά από καταγγελίες αρχηγού κόμματος, έχετε ξεκινήσει εξέταση για τη νομιμότητα της διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσφατη θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Στο πλαίσιο της δικής σας διερεύνησης περί εφαρμογής του περί Αρχαιοτήτων νόμου, θεωρούμε ότι ταυτόχρονα πρέπει να διερευνηθεί με βάση ποια συμφωνία, πότε και επί της διακυβέρνησης ποιων ηγετών των δύο κοινοτήτων συμφωνήθηκε η δημιουργία τεχνικών επιτροπών γενικά» αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Όπως αναφέρεται παράλληλα «ζητούμε επίσης να μάθουμε πότε και επί ποιας διακυβέρνησης συμφωνήθηκε ποιες τεχνικές υπηρεσίες θα συσταθούν και ιδιαίτερα η δημιουργία της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Επίσης θέλουμε να πληροφορηθούμε πότε και επί ποιάς κυβέρνησης εφαρμόστηκε η συμφωνία και ξεκίνησε η λειτουργία των εν λόγω επιτροπών και ιδιαίτερα η λειτουργία της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».

«Επίσης, διερωτόμαστε κατά πόσο η εξέταση που πραγματοποιεί η υπηρεσία σας σχετίζεται με την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, διότι αντίστοιχη παράσταση είχε γίνει και πέρσι, χωρίς η υπηρεσία σας να παρέμβει. Εν πάσει περιπτώσει, αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Έκθεσης της υπηρεσίας σας για το 2015 για να πληροφορηθούμε τυχόν ζητήματα νομιμότητας που προέκυψαν και από τη θεατρική παράσταση στη Σαλαμίνα που έγινε το 2015» αναφέρεται τέλος στην επιστολή.

ΔΗΚΟ: Ψεύδη στην παρέμβαση Αβέρωφ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ στην επιστολή του Αβέρωφ Νεοφύτου. Χαρακτηρίζοντάς την ως παρέμβαση στο έργο του γενικού ελεγκτή, σε ανακοίνωσή του ΔΗΚΟ επισημαίνεται πως «όποτε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στην προσφιλή του τακτική να επικαλείται τη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου αποσπασματικά και με διάφορες δικές του ανακρίβειες και δικά του ψεύδη».

Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ εξηγείται πως πρώτα «οι τεχνικές επιτροπές που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 ανάμεσα στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ουδέποτε συστάθηκαν και ουδέποτε λειτούργησαν, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν τίμησε την υπογραφή του κ. Ταλάτ. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο ΔΗΣΥ που τότε, αντί να επικρίνει τον κ. Ταλάτ για τη μη-σύσταση και μη-λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, επέκρινε τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Κατά δεύτερο σημειώνεται πως «ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν αποδέχτηκε ποτέ να αντικατασταθούν οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τεχνικές επιτροπές ή οποιουσδήποτε άλλους θεσμούς, σε αντίθεση με το τι έγινε πριν μερικές μέρες με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας».

«Ευτυχώς για τον τόπο και δυστυχώς για τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε αντίθεση με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση που στηρίζουν, που απ’ ότι φαίνεται προσπαθούν να πετύχουν ότι δεν πέτυχαν το 2004 με το Σχέδιο Ανάν, δηλαδή, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπογραμμίζεται τέλος στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ προμηνύοντας πως το όλο ζήτημα δεν φαίνεται να λαμβάνει τέλος σύντομα.

ΔΗΣΥ: Ο έλεγχος δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ΔΗΚΟ

Εάν το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι έχουν την αποκλειστικότητα να ζητούν έρευνες, να το ξεχάσουν ήταν η απάντηση του ΔΗΣΥ στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για την επιστολή Αβέρωφ Νεοφύτου στον γενικό ελεγκτή. Διευκρίνισε μάλιστα πως το τι ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, από τον Γενικό Ελεγκτή, ήταν να διευρύνει την έρευνα του, και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και να διερευνήσει κατά πόσο παραβιάστηκε η Νομοθεσία παλαιότερα. 

"Ως προς τα διάφορα περί 8ης Ιουλίου και σύστασης Τεχνικών Επιτροπών, τα οποία προσπαθεί να εξηγήσει το ΔΗΚΟ στην Ανακοίνωση του, καλούμε το ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα να κάνουν υπομονή, μέχρι να μας τα εξηγήσει ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν ξεκάθαρος στην Επιστολή του και επίσης ξεκάθαρα ήταν και τα ερωτήματα που θέτει, όπως μεταξύ άλλων για την λειτουργία και το ρόλο των Τεχνικών Επιτροπών.

Τεχνικές Επιτροπές, οι οποίες, όπως και το ίδιο το ΔΗΚΟ ανακοινώνει, δημιουργήθηκαν με την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 επί Προεδρίας μ. Τάσσου Παπαδόπουλου και λειτούργησαν επί συγκυβέρνησης ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ επί Προεδρίας Δ. Χριστόφια.

Ως προς τα περί υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων συνθημάτων που το ΔΗΚΟ τα συνηθίζει, θα τα προσπεράσουμε, καλώντας τόσο το ΔΗΚΟ όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αντί της μονίμου διαμαρτυρόμενης κριτικής να συστρατευθούν μαζί μας για στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας θέμα" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση