ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν

Έπεσε η αυλαία της πρώτης μέρας εντατικών διαπραγματεύσεων

Ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης ημέρας συνέχισης των συνομιλιών επί των κριτηρίων του εδαφικού, στο ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ.

Το δείπνο άρχισε λίγο μετά τις 8 (9 ώρα Κύπρου) απόψε στην παρουσία των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού. Συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Δύομιση περίπου ώρες μετά την έναρξη του δείπνου εργασίας αποχώρησαν οι διαπραγματευτές και οι κκ. Χριστοδουλίδης και Μπουρτζιού. Το δείπνο συνεχίστηκε στην παρουσία των δύο ηγετών του κ. Ειντε και της κ. Σπέχαρ.

Η πρώτη μέρα στο Μοντ Πελερεν και η επανεκκίνηση της συζήτησης για το εδαφικό, δεν έκρυβε εκπλήξεις.

Κινήθηκε στο επίπεδο των κριτηρίων και των λεγόμενων "guidelines" με τις πληροφορίες να επιμένουν πως δεν υπάρχει πρόοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ανστασιάδης είχε, πριν από το δείπνο εργασίας, τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το περιεχόμενο της οποίας ήταν η γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα.

Είχαν προηγηθεί και εσωτερικές συναντήσεις με τους ηγετες και τις ομάδες τους.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Τ/κ πλευρά επιμένει στον καθορισμό πενταμερούς εντός Δεκεμβρίου.

Στόχος παραμένει για την τ/κ πλευρά όπως η τελευταία μορφή σε ορισμένα θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία και το κεφάλαιο του εδαφικού να μπορέσει να δοθεί στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση