ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσίπρας: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή και στενή επικοινωνία με τη Λευκωσία

ΚΥΠΕ

Για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού παρά την προχθεσινή εξέλιξη, που είναι ένα εμπόδιο, σημείωσε κατά την εισηγητική ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Πρόσθεσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση, ακολουθώντας την πάγια εθνική στρατηγική, υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των δύο κοινοτήτων για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ΟΗΕ αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή και στενή επικοινωνία με την κυπριακή και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς να παρεμβαίνει. Στο μόνο, όπως υπογράμμισε, που θα έχει άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, συμπληρώνοντας ότι όποια κατάληξη και αν υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού. Αυτήν τη στάση επιβεβαίωσε, σημείωσε, και στην επαφή που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία στις διαβουλεύσεις της Ελβετίας που αφορούσαν το εδαφικό και το περιουσιακό.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν έχει κανένα νόημα και δεν είναι πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου να παίξουν το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και ότι προέχει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα ώστε σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τις οποίες αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει επίσης να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα και θα συνεχίσει να οικοδομεί πολιτική σχέσης εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να αμφισβητήσει τα δεσμευτικά κείμενα που αποτελούν πυλώνες των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί. Κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει το δρόμο της συνεννόησης και της σύνεσης. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής και της Τουρκίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση