ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για λύση διαμηνύει η Άγκυρα

Οι εγγυήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κόκκινη γραμμή της Άγκυρας

Καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο του τουρκικού προεδρικού αναλύουν στην «Κ» τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι πηγές εστιάζουν στα τελευταία μηνύματα της Άγκυρας και ζητούν από την Λευκωσία να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου, του Πρωθυπουργού, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι από την σκοπιά της Άγκυρας στο σημείο που έχουν οδηγηθεί σήμερα οι εξελίξεις, οι δυο πλευρές θα πρέπει να αποδώσουν ιδιαίτερη σημασία στον παράγοντα του χρόνου. «Μπορεί η ε/κ πλευρά να μην αποδέχεται τον όρο τον χρονοδιαγράμματος, όμως οι εξελίξεις πλέον μιλούν από μόνες τους», αναφέρουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν: «Σε λίγο καιρό θα έχουν νέα ηγεσία ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ. Επίσης, έρχονται εξελίξεις στην ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή. Τα δεδομένα στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν με ξέφρενους ρυθμούς.
Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι φίλοι του πρέπει να κατανοήσουν αυτή την πραγματικότητα».

Οι πηγές μας επιμένουν ότι η Τουρκία θεωρεί ότι η λύση της ομοσπονδίας στην Κύπρο θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κάποια σημαντικά θεμέλια-προϋποθέσεις. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Το κλειδί για την επιτυχία σε αυτό το πεδίο βρίσκεται στο πεδίο της εκ περιτροπής προεδρίας.

Στο εδαφικό, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει ότι με την λύση θα επιστραφούν κάποια σημαντικά εδάφη στην ε/κ πλευρά. Επίσης, ένας συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την ζωή τους στην επικράτεια του «τουρκικού κράτους της Κύπρου». Η τουρκική πλευρά ζητά από την ε/κ πλευρά να λάβει υπόψη της τις ευαισθησίες της τ/κ πλευράς σε ότι αφορά τα ποσοστά των εδαφών που θα επιστραφούν και των προσφύγων.

Τέλος, οι εγγυήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κόκκινη γραμμή της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να συζητήσει την αναθεώρηση του συστήματος της ασφάλειας, όχι όμως την κατάργηση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα επιμένει ότι παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο στόχος της λύσης μέχρι το τέλος του 2016 παραμένει στο επίκεντρο του Κυπριακού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση