ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Πολιτικού επιπέδου η διάσκεψη Μαρτίου

Δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος των συνομιλιών

Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει ότι στο τέλος της Διάσκεψης της Γενεύης, σε σχετικό ανακοινωθέν του ΟΗΕ είχε επισημανθεί η συνέχιση της διάσκεψης, αναφερόμενος στον ρόλο του ΟΗΕ ως παρατηρητή. Επίσης, αναφέρει ότι από την τελευταία συνάντηση της Γενεύης μέχρι σήμερα, οι δύο πλευρές επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση στα ανοιχτά θέματα στο Κυπριακό. 

Σε ό,τι αφορά το νέο ανακοινωθέν του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι τον Φεβρουάριο, οι ηγέτες θα έχουν συναντήσεις μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, οι διαπραγματευτές θα συνεχίζουν να συνομιλούν. Οι δυο ηγέτες ζητούν από τον ΟΗΕ να συνεχίσουν τις επαφές τους με τις εγγυήτριες δυνάμεις και στις αρχές του Μαρτίου να πραγματοποιηθεί μια νέα πενταμερή διάσκεψη.

Ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στη νέα διάσκεψη τονίζει ότι θα είναι πολιτικού επιπέδου και υπενθυμίζει ότι στο τέλος της διάσκεψης της Γενεύης, σε σχετικό ανακοινωθέν του ΟΗΕ είχε επισημανθεί η συνέχιση της διάσκεψης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά για τη νέα διάσκεψη «όλα ενδέχεται να μην αρχίσουν και να μην τελειώσουν εκεί». Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη και για νέα διάσκεψη.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στα χρονικά περιθώρια που στενεύουν για το περίφημο μομέντουμ στο Κυπριακό. Αναφέρεται στις κυπριακές προεδρικές εκλογές και στις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

«Σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέας διακοπής της διάσκεψης, ποια θα είναι η στάση της;» Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Ακιντζί κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «φυσικό χρονοδιάγραμμα». Υπενθυμίζει ότι προηγουμένως υπογράμμιζε την σημασία της ανάδυσης του πολιτικού πλαισίου της λύσης μέχρι το τέλος του 2016. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να θέσει χρονοδιάγραμμα. Παρόλα αυτά, στο σημείο που έφτασαν σήμερα οι εξελίξεις «αυτή η υπόθεση πρέπει να τερματιστεί σήμερα ή θα συνεχιστεί μετά το τέλος των εκλογών στην ε/κ πλευρά με την επιρροή εξωγενών παραγόντων», τονίζει ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας.

Η ονομασία της διάσκεψης είναι «Διάσκεψη Κύπρου» και όχι διάσκεψη για εγγυήσεις και ασφάλεια, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε δύο «παράλληλα τραπέζια» συνομιλιών, όπου οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητούν τις εγγυήσεις και οι δύο κοινότητες τις υπόλοιπες πτυχές του Κυπριακού και ξεκαθαρίζει ότι το τοπίο στο Κυπριακό θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται από την τ/κ Δεξιά, ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι έχει ευθύνες ενώπιον της συνείδησης και της κοινότητάς του.

Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν αυτός που έφερε στο προσκήνιο το ποσοστό της τάξης του 29,2% και τονίζει ότι την παρούσα στιγμή οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν στο εδαφικό και στους χάρτες.

Η τελική συμφωνία θα είναι γύρω στο ποσοστό του 29,2%, αφήνει να εννοηθεί ο ίδιος, απαντώντας σχετικό ερώτημα. Επίσης, επαναλαμβάνει ότι η ηγεσία του καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε σε περίπτωση λύση να απομακρυνθούν από τις εστίες τους όσο το δυνατόν λιγότεροι Τ/κ. Επίσης, η τ/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει οικία και εργασία για όσους θα χάσουν τις σημερινές εστίες τους.

«Επιδιώκουμε μια λύση με τον οποία οι Τ/κ θα μπορούν να ονομάζουν κοτσάνι τους τίτλους ιδιοκτησίας τους», αναφέρει ο κ. Ακιντζί. Αναφέρεται, επίσης, και στις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να εμποδίσουν το έργο της ηγεσίας του.

«Πιστεύω ότι η βούληση του λαού είναι πολύ διαφορετική από τη βούληση της κυβέρνησης μειοψηφίας», δηλώνει ο κ. Ακιντζί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση