ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό, Αιγαίο, οικονομία στη συνάντηση Συλλούρη-Κουϊκ

Επίκεντρο συζήτησης οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

ΚΥΠΕ

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουϊκ, σε σημερινή συνάντηση στη Βουλή.

Τον κ. Κουϊκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου, συνόδευαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, ο κ. Φωτίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο ξεκίνησε με συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

«Όπως ξέρετε, υπάρχει μια πιο καλή και από καλή, μια εξαιρετική συνεργασία των δύο Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του κ. Κασουλίδη και του δικού μου του Υπουργού, του Νίκου Κοτζιά, στα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και τους χειρισμούς. Ένα θέμα το οποίο συζήτησα και χθες το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη. Τώρα είχα και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Συλλούρη. Μιλήσαμε για πολλά ζητήματα και για τα θέματα του Κυπριακού. Τον ενημέρωσα και εγώ για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα όπως για παράδειγμα το θέμα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, για τα ελληνοτουρκικά δεδομένου ότι έχουμε ζητήματα τα οποία θέτουν οι Τούρκοι αμφισβητώντας ακόμα και τις συνθήκες όπως είναι της Λωζάνης», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουϊκ ανέφερε, επίσης, ότι έκαναν και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε σχέση με τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα του κ. Συλλούρη από την πρόσφατη τριμερή που είχε στο Ισραήλ σε επίπεδο Προέδρων των Κοινοβουλίων, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ όπου τέθηκαν και θέματα που αφορούν τη διασπορά.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο ομόλογος μου είναι ο Επίτροπος, ο Φώτης Φωτίου, με τον οποίο υπάρχει πλήρης συναντίληψη για το πώς πρέπει να χειριστούμε τις όπου γης δύο κοινότητες των Κυπρίων και των Ελλαδιτών για να μπορέσουμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα και σε θέματα ακόμα και πίεσης των τοπικών κυβερνήσεων και πολιτικών παραγόντων για ζητήματα που φορούν εμάς σε επίπεδο εθνικών θεμάτων. Θα δω σε λίγο τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα μου κάνει και την τιμή να μου παραθέσει και γεύμα μαζί με τους συνεργάτες μου», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα επισκεφτεί και τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ της Κύπρου για την κάλυψη του ταξιδιού μου εδώ και ελπίζω να τα ξανά πούμε σύντομα», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν φαίνεται να είναι στο καλύτερο επίπεδο και ότι υπάρχει η άρνηση του Αρείου Πάγου να παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς και οι προκλήσεις στα Ίμια, ο κ. Κουϊκ είπε σε ό,τι αφορά το θέμα των οκτώ ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η δικαιοσύνη απεφάνθη «και αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα κράτος δικαίου δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να παραβεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

«Από την άλλη την πλευρά, πρέπει να πω ότι αυτό το τηλεοπτικό σόου το οποίο στήνεται κάθε τόσο στα Ίμια, κάνει κάποιους να γελούν και να γελούν σε βάρος εκείνων οι οποίοι σχεδιάζουν αυτά τα εγχειρήματα, εμπλέκοντας ακόμα και ανώτατους αξιωματικούς της Τουρκίας. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να καταλάβει η Άγκυρα ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παίζει είτε με την Ελλάδα σε επίπεδο αμφισβήτησης των συνθηκών, είτε να παίζει με την Ελλάδα ή και με την Ευρώπη δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρώπης και μάλιστα, σύνορα της Ευρώπης όπου εδώ ισχύουν για μας τους Έλληνες και το κοινοτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Άρα καλό θα είναι τα εσωτερικά του προβλήματα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας να μην τα μετατρέπει σε επιθετικές πολιτικές εναντίον της Ελλάδας και πόσο μάλλον φτάνοντας και σε ένα σημείο του σόου στην περιοχή των Ιμίων», συμπλήρωσε.

Είναι καθορισμένα τα σύνορα της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Κουϊκ.

«Είναι οι δεδομένες οι συνθήκες όπως είναι αυτή της Λωζάνης και θα το παραπέμψω στις δηλώσεις που έκανε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, του κ. Αποστολάκη, ο οποίος την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα, δεν φοβάται τίποτα, μη μας υποτιμά. Και από την άλλη την πλευρά, όμως, θα πρέπει και να στείλουμε το μήνυμα ότι όλη αυτή την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε με απόλυτη ψυχραιμία και σύνεση. Δεν θα τσιμπήσουμε στις προκλήσεις τους και ξέρουμε καλά πώς να χειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις και είναι σαφής και η εντολή του Υπουργού Άμυνας, του κ. Πάνου Καμμένου πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή σε ετοιμότητα και απ’ εκεί και πέρα οι αξιωματικοί και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ξέρουν πολύ καλά το τι θα κάνουνε, τη δουλειά τους, εάν χρειαστεί», κατέληξε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συνάντηση, οι κ.κ. Συλλούρης και Κουίκ συζήτησαν και για θέματα διασποράς, τα οποία άπτονται του χαρτοφυλακίου του Έλληνα Υφυπουργού και συμφωνήθηκε να υπάρξει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας για συγκεκριμένα ζητήματα όπου απαιτείται και κοινοβουλευτική συνεργασία.

Δόθηκε δε ιδιαίτερη έμφαση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ σ’ αυτά τα θέματα.

Ο κ. Κουϊκ προέβη, εξάλλου, σε ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Έγινε, τέλος, ανασκόπηση των περιφερειακών, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση