ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βίκτωρας: Δεν είναι ώρα για διχασμό στο εσωτερικό μέτωπο

Απάντηση Αναπληρωτή ΚΕ στις επικρίσεις του Άντρου Κυπριανού για το Κυπριακό

Newsroom K

Στις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σχέση με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ο οποίος κάλεσε τα κόμματα σε ενότητα.

Δεν είναι η ώρα για διχασμό στο εσωτερικό μέτωπο, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά για διατήρηση της ενότητας γύρω από τους στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η έμπρακτη βούληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και οι προθέσεις του έχουν αποδεδειγμένα καταγραφεί στο τραπέζι των συνομιλιών με την όλη στάση που επέδειξε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και μέσα από τις τολμηρές αποφάσεις που έλαβε. Κάτι που όπως ανέφερε ουδείς μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Αναφερόμενος στο ενωτικό δημοψήφισμα, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ήγειρε πρώτος το θέμα, μετά την απόφαση της Βουλής, στο Εθνικό Συμβούλιο, επέμενε και επιτεύχθηκε η ομόφωνη απόφαση που ανακοινώθηκε.
Και είναι εις πίστη όλων των κομμάτων που μέσα από αυτή την ομόφωνη απόφαση σαφέστατα αποκλειόταν η ένωση ή η διχοτόμηση της Κύπρου και δηλωνόταν η προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Και ήταν μια απόφαση που έδινε διέξοδο στον κ. Ακιντζί, αν το επιθυμούσε πραγματικά, για τα όσα επικαλείτο για την αποχώρηση του από τις συνομιλίες.

Παρεμπιπτόντως και πέρα από την κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτόμαστε: η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στις σχέσεις της με την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη»;

Άντρος: Προτεραιότητα του Αναστασιάδη οι προεδρικές

Ο Άντρος Κυπριανού είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ως προτεραιότητα τις προεδρικές εκλογές και όχι την επανέναρξη των συνομιλιών. «Όλες οι ενέργειες του κ. Αναστασιάδη φαίνεται ότι μπήκαμε σε προεκλογική προσπάθεια. Να μας το πει για να ξέρουμε πως θα τοποθετούμαστε».

Ανέφερε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί με σωστό τρόπο έναντι των εξελίξεων. Από την πρώτη στιγμή, σημείωσε, θα έπρεπε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η απόφαση της Βουλής ήταν λάθος από την στιγμή που διεκδικούμε λύση ομοσπονδίας. Στη φάση που ήρθαμε σήμερα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Εξέφρασε δε την διαφωνία του με τους χειρισμούς του προέδρου και κατά την επεισοδιακή συνάντηση των δύο ηγετών με την αποχώρηση Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών, αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε μιλήσει με τον πρόεδρο και του μετέφερε τις θέσεις του, ωστόσο ο Πρόεδρος έπραξε διαφορετικά.

Διερωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή. «Είναι πολιτική αφέλεια να θεωρήσει κάποιος ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ο γγ του ΑΚΕΛ είχε τις προηγούμενες μέρες επαφές στις Βρυξέλλες με στόχο την ενημέρωση των ευρωπαίων αξιωματούχων γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και για να υπογραμμίσει την επιθυμία της πλευράς μας για εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Ωστόσο υπέδειξε ότι τον κύριο λόγο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων τον έχουν οι δύο ηγέτες και η οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια είναι συμπληρωματική, απευθύνοντας έκκληση και προς τους δύο να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Έκανε λόγο για παλινδρομήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις τοποθετήσεις του γύρω από το ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ενώ ανέφερε ότι η Βουλή ουσιαστικά με την απόφαση της, θέλει να τιμούμε την πολιτική της Ένωσης. «Και ενώ αρχικά ο κ. Αναστασιάδης είπε δειλά δειλά ότι είναι λάθος, χθες η δήλωση του ήταν προκλητικότατη έναντι στο ΑΚΕΛ».

Ανέφερε παράλληλα ότι, αν και από την πρώτη στιγμή η αντίδραση Ακιντζί μετά την απόφαση της Βουλής, ήταν υπερβολική, η στάση του Προέδρου στη συνέχεια, για το θέμα δικαιολογούν τον Ακιντζί.

«Θεωρώ ότι η αντίδραση Ακιντζί είναι υπερβολική, άποψη που έχουν και στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούν να κατανοήσουν την στάση Ακιντζί ούτε την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα», ανέφερε.

Στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με την ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογεκρίνι και του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάννι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X