ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με διαφορετικά μενού στο τραπέζι

Τέλος της εβδομάδας έρχεται στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΦΕΞ Αλεξέι Μεσκόφ

Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να λάβει χώρα, εκτός απροόπτου, η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μετά τις «περιπέτειες» του ενωτικού. Ωστόσο, βάσει και των μέχρι τώρα πληροφοριών, οι δυο ηγέτες θα συνευρεθούν για φαγητό, ο καθένας όμως με το δικό του μενού. Κι αυτό γιατί, ειδικά από την τ/κ πλευρά, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία υποχώρηση σε βασικά θέματα διαφωνίας με την ε/κ πλευρά, όσον αφορά τη μεγαλύτερη εικόνα του Κυπριακού. Κι αυτά είναι: η συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων, διαφωνία που καλά κρατεί από τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη και εντεύθεν, οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, η κοινή συζήτηση για τον χάρτη που κατέθεσαν οι τ/κ, οι πρόσφυγες και οι περιουσίες που θα επιστρέψουν, αλλά και η εκ περιτροπής Προεδρία. Θέματα για τα οποία και οι δυο πλευρές έχουν εκφράσει τη γνώμη πως τους χωρίζει μεγάλη απόσταση.

Την ίδια ώρα, την ίδια ανάγνωση κάνουν και στελέχη της κυβέρνησης, για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί. «Δεν τα βλέπω εύκολα τα πράγματα, τα βλέπω δύσκολα, ωστόσο θα πρέπει να δούμε με ψυχραιμία πώς θα μας έρθουν», ανέφερε χθες ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης και πρόσθεσε πως «η δική μας πλευρά έχει και αυτή τα προβλήματά της, έχει το λαό της και τα όριά της». Από το κάδρο δεν θα μπορούσε να λείψει και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το δημοψήφισμα στην Τουρκία, με αναλυτές να λένε πως τώρα, όσο κι αν η ρητορική Ακιντζί θέλει να αποκόψει τις εξελίξεις από τα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί αναμένεται να λάβει χώρα στο Λήδρα Πάλας. 

Ο Απρίλιος και ο Μάιος

Την ίδια ώρα, η παρασκηνιακή διπλωματική δουλειά για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες συνεχίζεται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται δεδομένη «η διόρθωση» για το ενωτικό, αλλά η μορφή που αυτή θα πάρει θα διαφανεί μετά τη συνεδρίαση της Βουλής. Παράλληλα, κερδίζουν έδαφος οι πληροφορίες που θέλουν τον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε να περνάει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μήνυμα με απεσταλμένο τον Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με το τι έπεται τον Απρίλιο και τον Μάιο. Σε γενικές γραμμές, τονίζεται από τις πληροφορίες πως μέσα στα πλαίσια του πάρε δώσε θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες των συνομιλιών. Την ίδια ώρα όμως, αιωρείται το ζήτημα της μεθοδολογίας ακριβώς που αφορά τις συνομιλίες και που είχε προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με καταγραφή συμφωνιών-διαφωνιών και θεμάτων που υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, για την τ/κ πλευρά, πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Βουλής για το ενωτικό, που λειτουργεί ως προϋπόθεση για τη συνέχεια.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο αναμένεται να λάβει χώρα η μονοήμερη επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα. Ο τελευταίος αναμένεται να έχει συνάντηση μόνο με στελέχη της κυβέρνησης και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα μιλήσει με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και για το Κυπριακό. Από την αντίπερα όχθη, οι Τούρκοι αναμένεται να φέρουν το θέμα Γκιουλέν και της έκδοσής του στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, με πληροφορίες όμως να αποκλείουν την οποιαδήποτε μεγάλη εξέλιξη, εφόσον η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου γίνεται μόλις λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Παράλληλα, τέλος της εβδομάδας έρχεται στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΦΕΞ Αλεξέι Μεσκόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός τόσο από τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση