ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μάκης Κεραυνός αποδεκτός από όλους στον ενδιάμεσο χώρο

Θα βολιδοσκοπηθεί για το αν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος - Επιβεβαίωση της «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εκπρόσωποι των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου με δηλώσεις στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της «Κ», σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είναι αποδεκτός από όλους και σε περίπτωση κατά την οποία αποδεχθεί θα είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων υπήρξε σύγκλιση στο όνομα του κυρίου Κεραυνού.

Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα συζητήσει με τον κ. Κεραυνό για να διαπιστώσει κατά πόσον αποδέχεται τη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί από τα τέσσερα κόμματα και αν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι στη συνάντηση ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε τα ονόματα των Γιώργου Λιλλήκα και Μάριου Ηλιάδη, ενώ στο τραπέζι υπήρχε και το όνομα του Μάκη Κεραυνού, ο οποίος θα βολιδοσκοπηθεί.

Είπε επίσης ότι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου θα πρέπει να αποδεχθεί τη διακήρυξη αρχών και με τη δική του συμμετοχή να γίνει η ετοιμασία του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκό Μιχάλης Γιωργάλλας επιβεβαίωσε ότι στον κατάλογο που ετοίμασε το κόμμα του περιλαμβάνονται τα ονόματα των Γιαννάκη Μάτση, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, Ελένης Θεοχάρους και Ουράνιου Ιωαννίδη.
 
Διευκρίνισε ωστόσο ότι στη χθεσινή συνάντηση το Ευρωκό δεν κατέθεσε ονόματα, αφού στο τραπέζι υπήρχε το όνομα του Μάκη Κεραυνού, οποίος θα βολιδοσκοπηθεί. Αν δεν υπάρξει κατάληξη, είπε, τότε θα συζητηθούν και άλλα ονόματα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επανέλαβε την πρόταση του κινήματος για επιλογή του υποψηφίου από συνέδριο με συμμετοχή και στελεχών της βάσης των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας.


Καρογιάν: Μ. Κεραυνός η πρώτη επιλογή 
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Ελληνικής αποτελεί, μετά και τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, «την πρώτη επιλογή» για να είναι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως κατά τη χτεσινή συνάντηση τους οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου επιχείρησαν να διαμορφώσουν το πλαίσιο σε ό,τι αφορά κατά κύριο λόγο τον υποψήφιο.

«Αυτό που έχει αποφασιστεί» σημείωσε «είναι ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει την ελευθερία, τη δυνατότητα αλλά και την ευχέρεια να διαμορφώσει συνεργασίες, στη βάση του πλαισίου αρχών της κοινής διακήρυξης, με πολιτικές δυνάμεις, πολιτικές κινήσεις, πολιτικά πρόσωπα, οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα».

Ο Μάριος Καρογιάν ξεκαθάρισε ότι ο υποψήφιος δεν θα είναι υπό κηδεμονία δεδομένου του ότι ενδεχομένως να κληθεί αύριο να κυβερνήσει και τον τόπο. «Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δώσει αυτό το πλαίσιο και βέβαια ο ίδιος ο υποψήφιος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση διεύρυνσης και της δικής του βάσης, με το κύρος, την αξιοπιστία του και αναμφίβολα τη δυνατότητα που θα έχει να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης σε συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα, τις κινήσεις και τα οργανωμένα σύνολα που θα τον στηρίξουν» συμπλήρωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί αναφορικά με τις διάφορες ερμηνείες σε μερίδα των ΜΜΕ και αν αυτή η αναφορά έχει να κάνει με «την στοχοπροσήλωση του ιδίου στον ενδιάμεσο χώρο» ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή όλοι εξέφρασαν πρόθεση ειλικρίνειας και έθεσαν ως στόχο να πετύχει αυτό το εγχείρημα. «Επομένως εγώ δεν αμφισβητώ τις προθέσεις κανενός, όμως μου κάνει εντύπωση πολλές φορές, ο τρόπος με τον οποίο σπεύδουν κάποιοι να παρουσιάσουν κάποια πράγματα» πρόσθεσε, αναφέροντας παράλληλα πως «η χτεσινή συνάντηση ήταν πολύ επιτυχημένη, πολύ εποικοδομητική, πολύ ουσιαστική» και πως «είναι κρίμα κάποιοι να επιχειρούν να χαλάσουν το καλό κλίμα και να δώσουν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ερωτηθεί ο Μάκης Κεραυνός και κατά πόσο έχει εκφράσει κάποια άποψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε πως θα υπάρξει συνεννόηση με τον Μάκη Κεραυνό τις αμέσως επόμενες μέρες «και απ’ εκεί και πέρα θα δούμε πως προχωρούμε».

«Ευχή και ελπίδα μας είναι να καταλήξουμε» συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο Μάκης Κεραυνός «έχει όλες τις δυνατότητες, όλα τα φόντα, το κύρος αλλά και τις γνώσεις και τις εμπειρίες για να αποτελέσει ένα άριστο υποψήφιο και γιατί όχι και ένα άριστο πηδαλιούχο του κυπριακού κράτους».

Ερωτηθείς τέλος αν την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει κατάληξη ή αν θα χρειαστεί και νέα συνάντηση ο κ. Καρογιάν είπε πως αυτό δεν θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων και τα δεδομένα που οι τέσσερεις αρχηγοί θα έχουν μπροστά τους.


Περδίκης: Θετικές οι εξελίξεις, φθείρει η ονοματολογία
Για πρόοδο η οποία σημειώθηκε στη χτεσινή συνάντηση των ηγετών του ενδιάμεσου χώρου έκανε σήμερα λόγο ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ωστόσο με δυσαρέσκεια, το γεγονός ότι παρατείνεται η κατάσταση αναμονής όπως επίσης και η δημόσια χρήση και κατάχρηση) ονομάτων υποψηφίων.

«Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση φθείρει την δυναμική του εγχειρήματος και μειώνει την εμβέλεια της μέσα στην κοινωνία» ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Ο Γιώργος Περδίκης κατέταξε στα θετικά το ότι ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα συνεχιστούν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και της οικολογίας με το ΑΚΕΛ ή το ΔΗΣΥ, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του ενδιάμεσου χώρου, όπως επίσης και το ότι συμφωνήθηκε ότι η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και το γεγονός ότι «επαναβεβαιώθηκε η απόλυτη δέσμευση των τεσσάρων κομμάτων ότι θα καταλήξουν οι μεταξύ τους στους συνομιλίες μέχρι την 31ην Μαΐου».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε πως έχοντας υπόψη τα πιο πάνω η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος συνέρχεται αύριο για να ενημερωθεί και να αποφασίσει για την περαιτέρω συμμετοχή των Οικολόγων στις συναντήσεις των τεσσάρων αρχηγών.

Δήλωσε τέλος πως το Κίνημα Οικολόγων δεν εισέρχεται στο παιχνίδι της ονοματολογίας, θεωρώντας πως «αυτό το παιχνίδι της παράθεσης και της διαρροής ονομάτων στον Τύπο φθείρει την όλη προσπάθεια».


ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν μας θέλουν, δεν πρέπει να αποφασίσουν για υποψήφιο
«Θέλω να καταστήσω ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε σε τετελεσμένα τα οποία θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν οι οποιοιδήποτε άλλοι». Αυτό ανέφερε από την Πάφο ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπρανού, είναι μια ισχυρή πολιτική δύναμη στον τόπο, «έχει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και για τα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό και για τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και όσοι θέλουν να συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συζητήσουν μαζί μας για τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου. Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του».

Σε ό,τι αφορά τις επαφές που είχε με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως κατάληξη.

Κληθείς να σχολιάσει εάν συζητείται το όνομα κάποιου υποψηφίου από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι το πρώτο που θα πρέπει να συμφωνηθεί είναι το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η όποια συνεργασία. «Αν δεν ξεκαθαρίσουν  μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, όπως δηλαδή ο συντονισμός μεταξύ των συνεργαζόμενων πολιτικών κομμάτων, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ο αλληλοσεβασμός που είναι απαραίτητος σε μια συνεργασία, όχι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν κάποιοι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Αν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά εμείς δεν συζητούμε κανένα όνομα».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που θα έχουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου την ερχόμενη βδομάδα και αν αυτή αποκλείει το ΑΚΕΛ από πιθανή συνεργασία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: «Θεωρώ ότι η προσπάθεια κάποιων να καταλήξουν κάπου και στη συνέχεια να συζητήσουν με το ΑΚΕΛ ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν με το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ προχωρά τις δικές του τις διαδικασίες, δεν περιμένει τους άλλους. Την ερχόμενη εβδομάδα θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, όποιες και να είναι οι εξελίξεις, «εμείς θέλουμε αρχές Ιουνίου να ξεκινήσουμε την εσωκομματική διαδικασία. Είμαστε κόμμα πολύ δημοκρατικό, θα συζητήσουμε με τα κομματικά μέλη στις οργανώσεις βάσεις, θα ακούσουμε τις δικές τους απόψεις και θα επανέλθουμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πάμε σε έκτακτο συνέδριο.Αρχές του Ιούνη, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Πρέπει να έχουμε καταλήξει με την πρόταση η οποία θα πάει στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσεων», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου συγκλίνουν προς το όνομα του Μάκη Κεραυνού, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε: «Δεν ξέρω, ούτε και μας αφορά. Επαναλαμβάνω ότι αν θέλουν να συζητήσουν μαζί μας, δεν πρέπει να καταλήξουν σε όνομα και να έρθουν σε μας. Αν θέλουν να συζητήσουν μαζί μας. Νομίζω πιο καθαρός δεν μπορώ να γίνω».

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ μιλούσε στο πλαίσιο της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Πάφου.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερεις αποφάσεις του Κέντρου αγκάθια για ΑΚΕΛ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση