ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Νεοφύτου: Η βιομηχανία στην Κύπρο έχει μέλλον

«Υπάρχει επιτυχία στην Κύπρο, η οποία όμως είναι κρυμμένη», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

ΚΥΠΕ

Να αφήσουν τα γραφεία τους και να βγουν έξω στον κόσμο, για να έχουν καθαρή εικόνα και αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, κάλεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τους Διευθυντές Τμημάτων, συνεργάτες Υπουργείων και βουλευτές.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στη βιομηχανία «Ζορμπά» στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «για να έχεις εικόνα της αγοράς, πρέπει να κατέβεις κάτω στη βάση», πρόσθεσε πως «τα συμπεράσματα που εξάγουμε είναι χρήσιμα» και εξέφρασε συγχαρητήρια στην οικογένεια «Ζορμπά» η οποία «ξεκίνησε από ένα φούρνο στην Αθηένου, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη κυπριακή επιχείρηση με πολύ δυναμισμό για εξαγωγές και απασχολεί τρεις χιλιάδες άτομα προσωπικό».

Αφού ανέφερε ότι «υπάρχει επιτυχία στην Κύπρο, η οποία όμως είναι κρυμμένη», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι στην περιοδεία του συνάντησε πολλές πετυχημένες μικρομεσαίες οικογενειακές εταιρείες, ενώ σημείωσε πως «η βιομηχανία έχει μέλλον, φτάνει να της δώσουμε την απαραίτητη προσοχή».

Στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και είπε ότι «δεν μπορεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ξενοδοχειακή μας βιομηχανία να είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης και ταυτόχρονα να είναι το πιο ακριβό ρεύμα που πληρώνει Ευρωπαίος επιχειρηματίας».

Οσον αφορά το θέμα της έλλειψης προσωπικού, είπε ότι «το 2013 το πιο μεγάλο μας πρόβλημα ήταν που είχαμε 18% ανεργία. Σήμερα παρόλο που η ανεργία μειώθηκε δραστικά κάτω από το 7%, υπάρχουν κλάδοι στους οποίους για να μπορέσουν να παράξουν, δεν βρίσκουν το απαραίτητο προσωπικό». Σημείωσε πως «είναι εδώ που χρειάζεται ως πολιτεία να δούμε πώς στηρίζουμε συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργασίας». Γιατί, όπως εξήγησε, «με το να βρούμε λύσεις αυξάνουμε το εισόδημα γενικότερα, αυξάνεται η παραγωγή και αυξάνεται το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι μιλώντας με βιομηχάνους και παραγωγούς κατέληξε στο συμπέρασμα πως «όσοι επικεντρώνονται σε παραγωγή προϊόντων που απευθύνονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ή στα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που είναι αρκετά εύποροι, οι πωλήσεις τους πάνε εξαιρετικά καλά. Όσοι όμως ασχολούνται με προϊόντα παραγωγής που απευθύνονται κυρίως στη μεσαία τάξη, έχουν μείωση».

Είναι εδώ, συνέχισε που «πρέπει να μας οδηγήσει ως πολιτική ηγεσία, το πώς να στηρίξουμε την άλλοτε ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη. Για να μειώνονται οι πωλήσεις προϊόντων που παράγονται προς τη μεσαία τάξη, σημαίνει ότι αυτή η τάξη έχει συρρικνωθεί και χρειάζεται στήριξη». Πρόσθεσε πως «μέσα από τα σοφά λόγια και εισηγήσεις που μαθαίνουμε από ανθρώπους που είναι καθημερινά στην αγορά και στην παραγωγή, θα είναι χρήσιμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να διορθώσουμε πολιτικές».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στους «διευθυντές τμημάτων, συνεργάτες Υπουργείων και βουλευτές» να αφήσουν τα γραφεία τους και να βγουν έξω στον κόσμο γιατί «κανείς δεν μπορεί να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα αν δεν έχει αντίληψη του προβλήματος και δεν μπορείς να έχεις καθαρή εικόνα του προβλήματος από το γραφείο», δηλαδή να κάθεται στο γραφείο, να βλέπει αριθμούς, τυπικότητες, κανονισμούς και διαδικασίες αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.

Είπε ότι εάν «οι υπεύθυνοι σε οποιοδήποτε κυβερνητικό τμήμα αφιέρωναν μια μέρα κάθε έξι μήνες, να κάνουν μια βόλτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είχαν καλύτερη εικόνα, παρά να είναι μονίμως στα γραφεία με μια νοοτροπία να λέμε «όχι» σε οποιοδήποτε αίτημα. Λέγοντας όχι έχεις την ασφάλεια ότι δεν θα έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα». Ανέφερε περαιτέρω πως «αυτά τα καθημερινά "όχι" που συναντά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ο απλός πολίτης, κοστίζουν και στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής αλλά και στην οικονομία».

Από την πλευρά του ο Τάσος Ζορμπάς, Υπεύθυνος παραγωγής και ποιότητας της βιομηχανίας «Ζορμπάς» ανέφερε ότι «ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το γεγονός ότι δεν βρίσκουμε προσωπικό τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να επεκταθούμε. Εάν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν τόσο υψηλή θα είμασταν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ