ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:00
 

Αβ. Νεοφύτου: Επίσημη σφραγίδα της αγοράς το αποτέλεσμα του ομολόγου

Σημείωσε πως πρέπει η Κύπρος να συνεχίσει στην ίδια πορεία και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πάρα πολύ σημαντική μέρα για την κυπριακή οικονομία χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της ζήτησης του κυπριακού ομολόγου αποτελεί και την επίσημη σφραγίδα της αγοράς, μετά την αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με οποιονδήποτε θέλει να υπηρετήσει και να εξυπηρετήσει το λαό.

«Χθες ήταν μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για την κυπριακή οικονομία, μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τους Standard&Poor’s, είχαμε και την πιο επίσημη σφραγίδα της αγοράς, όπου στην αναζήτηση ενός και μισού δις, αυτοί που θα ήθελαν να δανείσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πολύ περισσότεροι. Με τους ενδιαφερόμενους να προσφέρουν 4 και 5 φορές περισσότερα λεφτά από ότι ήταν οι ανάγκες της έκδοσης», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος.

Με επιτόκιο 2,4%

Ανέφερε ότι το πλέον σημαντικό είναι το επιτόκιο του 2,4 % , που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που δανείστηκε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι το επιτόκιο όταν είχαμε προβλήματα και μας δάνεισε η Ρωσία ήταν 4,65% για 4,5 δις τα οποία και θα πληρώναμε και βραχυπρόθεσμα.

«Στην περίπτωση τη χθεσινή του ενάμιση δις, από τη στιγμή που πετύχαμε δύο και πλέον μονάδες επιτόκιο πιο κάτω από επιτόκια που πληρώναμε στο παρελθόν, σημαίνει εξοικονόμηση μόνο για αυτό το κομμάτι περίπου 30 εκατομμύρια το χρόνο. Για κάθε μονάδα επιτοκίου πιο κάτω, για κάθε δισεκατομμύριο, είναι δέκα εκατομμύρια, αυτό θα βοηθήσει εξελικτικά όχι μόνο στη φθηνότερη χρηματοδότηση του κράτους, αλλά και σε καλύτερη πρόσβαση των κυπριακών επιχειρήσεων όταν έχουν βιώσιμες επενδύσεις και για εξασφάλιση χρηματοδότησης αλλά και για τους όρους χρηματοδότησης», ανέφερε.

Για την ανεργεία

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ζούμε σε μια περίοδο που συντελούνται σημαντικές εξελίξεις και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή τη πορεία, λέγοντας ότι η χώρα μας, πέραν από ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που είναι διπλάσιοι από το μέσο όρο της Ευρώπης, «έχει ανεργία -παρόλο που για μας που είμαστε απαιτητικοί είναι ακόμη ψηλή- χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης».

«Αλλά εκτιμώ πως αν συνεχίσουμε στην σωστή πορεία, μπορούμε το 2019 να είμαστε σε ποσοστά ανεργίας γύρω στο 5%. Είναι ρίσκο για ένα πολιτικό να κάνει τέτοιες προβλέψεις, αλλά εκτιμώ ότι δεν διακινδυνεύω στο να κάνω λάθος εκτίμηση. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία σοβαρά και υπεύθυνα, συνεργαζόμενοι όλοι μαζί, πολίτες, κοινωνικοί εταίροι, κυβέρνηση και κόμματα, είμαστε μια κυβέρνηση που αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία στην βουλή, αλλά έχουμε μια δεδομένη θέληση να συνεργαστούμε με όσους μοιράζονται το κοινό όραμα για την αναγκαιότητα να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και σε αυτό δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του εκτιμά όσους βοήθησαν και στήριξαν εντός της Βουλής αναγκαία μέτρα για να έχουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα. Ανέφερε ότι οφείλουμε στους πολίτες, γιατί αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη αξία για τα παιδιά μας είναι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, «για να κάνουμε επιτέλους ένα αποτελεσματικό κράτος, να μην είναι πολυδάπανο με όσο το δυνατό λιγότερους φόρους που να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τους πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτές τις πολιτικές θα στηρίξουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Εξελίξεις στην παιδεία

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην παιδεία και κατά πόσο το κόμμα του έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ή γνωρίζει κάτι για παρασκηνιακές εξελίξεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε αρνητικά και επανέλαβε ότι το κόμμα του τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου, γιατί το οποιοδήποτε πρόβλημα θα επιλυθεί με διάλογο.

«Όμως αυτό στο οποίο να επικεντρωθούμε είναι το μεγάλο στοίχημα της αναγκαιότητας επιτέλους να κάνουμε τη σωστή την μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, όσα αυγά και αν χρειαστεί να σπάσουμε. Και πιστεύω σε αυτή την προσπάθεια για μια ριζοσπαστική και ουσιαστική μεταρρύθμιση, για μια καλύτερη δημόσια παιδεία, και πρώτους σε αυτή τη προσπάθεια εμείς προσωπικά θέλουμε τους εκπαιδευτικούς, γιατί είναι οι λειτουργοί που θα εργαστούν για την υλοποίηση, αλλά παράλληλα είναι και γονιοί που ενδιαφέρονται και θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την μόρφωση των παιδιών τους όπως και για τη μόρφωση των μαθητών τους», ανέφερε.

Για το κυπριακό

Σε ερώτηση τέλος για το Κυπριακό με αφορμή και τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι είναι σωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την επικροτεί το κόμμα του, ότι δηλαδή μια νέα αποτυχία σε μια νέα προσπάθεια, έχει ορατό τον κίνδυνο να αλλάξει η βάση συζήτησης για το Κυπριακό.

«Θα προσθέσουμε και κάτι που εμείς ως ΔΗΣΥ έχουμε την εκτίμηση, ότι εξίσου κίνδυνος υπάρχει για αλλαγή της βάσης συζήτησης από την παράταση του αδιεξόδου», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X