ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ - Σιζόπουλος: Συνάντηση με ορίζοντα τη δεύτερη Κυριακή

Οφείλω να ομολογήσω, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν, ήταν εποικοδομητική και θα είναι εποικοδομητική, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ συνάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τους συνεργάτες τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε, «Σήμερα είμαστε εδώ στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, από σεβασμό στον πολιτικό χώρο. Ένας ιστορικός πολιτικός χώρος με τις γνωστές όμως διαφωνίες μας όσον αφορά την προσέγγιση στο ύψιστο θέμα που αφορά το κυπριακό. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΕΔΕΚ να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό την πρώτη Κυριακή γιατί υπάρχουν οι καθαρές διαφορές στο ύψιστο θέμα, που είναι και για εμάς ύψιστο και για το Σοσιαλιστικό Κόμμα την ΕΔΕΚ.

Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να ξεγράψουμε πως στην ιστορική διαδρομή των δύο πολιτικών κομμάτων υπήρχαν και περίοδοι για το καλό του τόπου συνεργασίας και εντός της Βουλής. Εγώ δεν είμαι ποτέ αγνώμονας αγαπητέ Μαρίνο. Όταν κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν την χώρα στα βράχια αφήνοντάς την χωρίς προϋπολογισμό το 2021, ένας χώρος που ποτέ δεν ψήφισε προϋπολογισμό για το καλό του τόπου έκανε μια πολιτική υπέρβαση.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η επόμενη μέρα και πρέπει η κατανόηση των διαφορών, ο πολιτικός πολιτισμός, έστω και με τις διαφορές μας να υπάρχει για το καλό του τόπου. Ιδιαίτερα, και το κουβεντιάσαμε με την κοινή εκτίμηση πως δυστυχώς έρχονται δύσκολα για τον τόπο μας. Έρχονται δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το 2023 θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Μπροστά μας θα έχουμε πολλά ναρκοπέδια, πολλές νάρκες, την ενεργειακή, της ακρίβειας, την κρίση τροφίμων, το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά και χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση εκ μέρους όλων μας. Αγαπητέ μου σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Καταγράφονται οι διαφορές, δεν διαγράφονται οι σχέσεις».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε, «Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου και τη λοιπή ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για αυτήν την συνάντηση. Οφείλω να ομολογήσω, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν, ήταν εποικοδομητική και θα είναι εποικοδομητική. Δεδομένου ότι αυτήν την στιγμή τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας θα πρέπει να επιλύνονται μέσα από σύνθεση, από σύνεση και από εποικοδομητική συνέργεια όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει. Τουλάχιστον εκεί και όπου μπορούμε να συμβάλουμε, εκεί και όπου οι θέσεις και οι απόψεις μας συγκλίνουν, εκεί και όπου ενδεχομένως δεν παραβιάζονται οι αρχές και οι στόχοι, η ιδεολογική, πολιτική του κάθε κόμματος. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το αποδείξαμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ως ΕΔΕΚ, ότι ανεξάρτητα του μεγέθους μας συνδράμαμε οποιαδήποτε κυβέρνηση προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Σήμερα μπροστά μας έχουμε δύο σοβαρά ζητήματα, Το ένα είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές. Όπως ήδη γνωρίζετε από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε τροχοδρομήσει μια συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία όπου θα έχουμε τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις των μελών του κόμματος και θα καταλήξουμε σε ένα Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το δεύτερο είναι αυτό που ανέφερε ο φίλος Αβέρωφ Νεοφύτου, την κοινωνική και την οικονομική κρίση που αναμένουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια λόγω των νέων δεδομένων και των νέων εξελίξεων όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί μετά από την κρίση στην Ουκρανία. Και η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση που προφανώς θα πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισόδημα των πολιτών και κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ανεξάρτητα με τις όποιες διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε ιδεολογικές ή πολιτικές, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουμε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε εποικοδομητικά στο πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις και να μειώσουμε την φτωχοποίηση του λαού μας ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες, όχι μόνο της εισβολής του 1974 αλλά και της κρίσης του 2012-2013, της κρίσης της πανδημίας.

Τα δύο κόμματα έχουμε επίσης μια σοβαρή υποχρέωση, είναι αυτό που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είμαστε δύο κόμματα τα οποία, το ένα σε μεγαλύτερο βαθμό, το άλλο σε μικρότερο βαθμό, συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα όργανα. Θα πρέπει λοιπόν με δικές μας παρεμβάσεις στον βαθμό που αυτές μπορούν να εισακουστούν να συμβάλουμε ώστε οι αποφάσεις της Ε.Ε. πια να κινούνται προς κατευθύνσεις οι οποίες όσο το δυνατόν να απαλύνουν αυτά τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν. Όμως ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα μπορέσουμε να μεταβάλουμε κάποια από τα ζητήματα αυτής την πολιτικής».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ για συναλλαγή ΔΗΚΟ και Ν. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως το εκλογικό τοπίο ξεκαθάρισε. Υπάρχει ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Είναι η ώρα των πολιτικών συζητήσεων και των θέσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για το αίτημα για διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε, «Δημοκρατικό συνέδριο έγινε και με δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Πώς είναι δυνατόν κάποιοι οι οποίοι παρευρέθηκαν και ψήφισαν τις διαδικασίες του συνεδρίου, συμμετείχαν ως υποψήφιοι είτε με το να ψηφίσουν είτε με ενεργή εμπλοκή, εκ των υστέρων και μετά τα αποτελέσματα που υπήρχαν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να δηλώνουν ότι θέλουν ένα νέο συνέδριο. Και το δεύτερο σημείο. Στη βάση ποιου μητρώου θέλουν να γίνει το νέο συνέδριο όταν ήδη το μητρώο που βρίσκεται στην κατοχή τους όπως ισχυρίζονται, από πλευράς δικαστηρίου με απόφαση δικαστηρίου έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει υποστεί αλλεπάλληλες και πολλαπλές παρεμβάσεις. Άρα λοιπόν όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του κόμματος και να αποδυναμώσουν τον όποιο ρόλο το κόμμα θα μπορούσε να διαδραματίσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μιλούν για το μητρώο του 2017. Αυτό που είναι ήδη παραβιασμένο και αλλοιωμένο με βάση δικαστικής απόφασης. Το καταστατικό του κόμματος λέει ότι δικαίωμα να εκλεγούν και να εκλέγονται έχουν όλα τα μέλη τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών του κόμματος έξι μήνες πριν από το συνέδριο. Άρα πώς είναι δυνατόν να κάνεις εκλογές το 2021 ή το 2022 με το μητρώο μελών του 2017; Δηλαδή αυτοί που από τον Νοέμβριο του 2017 και μετά που είτε προστέθηκαν ως νέα μέλη είτε αφαιρέθηκαν γιατί διαφώνησαν, τι θα γίνει; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι ανύπαρκτα. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, είναι αστήριχτα επιχειρήματα γιατί δεν έχουν οποιαδήποτε σοβαρά στοιχεία να προσκομίσουν για να δικαιολογήσουν την φραξιονιστική και υπονομευτική τακτική που ακολουθούν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ να πράξει για αυτούς, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε «Τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Γιαννάκης Ομήρου είχε θέματα με το μητρώο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε «Ρωτήστε τον κ. Ομήρου να σας απαντήσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ακούγεται πως η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη όπως έπραξε και το ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε, «Η ΕΔΕΚ δεν ακολουθεί κανένα κόμμα. Ανεξάρτητα εάν έχουμε πει ότι θα διερευνήσουμε την δυνατότητα συμπόρευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από εκεί και πέρα το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με δημοκρατικό τρόπο, όπως σας έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν, και το 2018 αλλά και στις ευρωεκλογές του 2019 οι αποφάσεις του κόμματος λήφθηκαν παρουσία και των ΜΜΕ. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ένα κόμμα που σε δημοκρατικούς θεσμούς πρωτοπορούμε όλων των υπολοίπων και γι’ αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε καθορίσει τις επαρχιακές συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τα μέλη του κόμματος και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με έναν ανοικτό, δημοκρατικό και διαφανές συνέδριο που θα πάρει την τελική του απόφαση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί και ένα βήμα της ΕΔΕΚ πιο κοντά στον Ν. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε, «Δεν σηματοδοτεί κανένα βήμα πλησιέστερα προς κανέναν υποψήφιο. Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές. Εμείς ως ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορούμε να αρνηθούμε το αίτημα οποιουδήποτε άλλου κόμματος για συνάντηση, για συζήτηση αυτών των ζητημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο ίσως να είμαστε και το μόνο κόμμα που σε όλη αυτή την διαδικασία οι όποιες συναντήσεις έγιναν με τα υπόλοιπα κόμματα ή και με υποψήφιους έγιναν επίσημα και ανοικτά. Καμία συνάντηση δεν υπήρξε στο παρασκήνιο με κανέναν. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρασκηνιακή συνάντηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι δεδομένο. Ως εκ τούτου λοιπόν εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα, θα τεθούν ενώπιον του κόμματος και τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που θα πάρουν την τελική απόφαση. Εμείς ως ηγεσία οφείλουμε να την ακολουθήσουμε, να την εφαρμόσουμε και να προσπαθήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να την υλοποιήσουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα στήριξής του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η ΕΔΕΚ δεν ακούστηκε ότι συζητά την στήριξη Μαυρογιάννη, άρα ο μόνος που μένει είναι ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε, «Εμείς το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι εμείς θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα μίας συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένων αρχών. Δεν αποκλείουμε ούτε και την αυτόνομη κάθοδο. Το ξεκαθαρίσαμε κατ’ επανάληψη. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να εκφράσω οποιεσδήποτε απόψεις. Βλέπετε ότι πολύ προσεκτικά τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος αποφεύγουμε να έχουμε δημόσιες τοποθετήσεις γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών. Και ο λόγος είναι ένας και απλός. Δεν θέλουμε να προδεσμεύσουμε τα μέλη του κόμματος. Θέλουμε τα μέλη του κόμματος και τα στελέχη να έχουν την ελευθερία έκφρασης άποψης για να μπορέσουμε να αφομοιώσουμε σωστά τις επιθυμίες τους για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνεστε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για τις προεδρικές εκλογές θα έχει και θετικά και αρνητικά. Σε εμάς επαφίεται ορθολογικά να αξιολογήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης για να πάρουμε την τελική μας απόφαση ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε τα περισσότερα οφέλη για την πατρίδα μας και τον λαό μας και αν είναι δυνατό να ελαχιστοποιήσουμε το όποιο κόστος θα υπάρχει στο κόμμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ μετά από την χθεσινή απόφαση του ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε, «Όχι δεν υπήρξε επικοινωνία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή υποστήριξη του Κολοκασίδη από την ΕΔΕΚ και αν η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις προεδρικές θα προκαλέσει έκπληξη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε, «Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η απόφαση της ΕΔΕΚ θα προκαλέσει έκπληξη ή όχι. Από την αρχή η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν πρόκειται να συμπορευθούμε υποψήφιο ο οποίος ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ανακοίνωσε και πρόγραμμα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διαβούλευση με το δικό μας κόμμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση