ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Συντονίζεται με τα άλλα κόμματα για τον Συνεργατισμό

Επιμένει σε παραίτηση ή παύση του υπουργού Οικονομικών το Πολιτικό Γραφείο

Newsroom K

Συντονισμό με τα άλλα κόμματα για το θέμα του Συνεργατισμού αλλά και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του αποφάσισε κατά τη συνέδρια του πολιτικού γραφείου το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς επιμένει σε παύση ή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αλλά και τη συνέχιση των ερευνών για ποινικές και αστικές ευθύνες.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ σε συνεδρία του συζήτησε τα θέματα που προκύπτουν αναφορικά με το Πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και την όλη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στο συγκεκριμένο θέμα.

Το Πολιτικό Γραφείο κατέληξε στα ακόλουθα:

1. Το Πόρισμα ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα αναλύει τους λόγους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σύμφωνα με το Πόρισμα «η τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018 δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013. Πρέπει να αναζητηθεί σε λάθη, παραλήψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικές τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανάλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν».

2. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη δεν ευσταθεί. Το Πόρισμα σημειώνει ότι «ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος και ήταν στη βάση αυτής της διαπίστωσης που προχώρησε το εγχείρημα ανακεφαλαιοποίησής του. Κρίθηκε βιώσιμος όχι μόνον από τους αρμόδιους φορείς εντός της Κύπρου, αλλά και από τους διεθνείς δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

3. Αυτή που ανάλαβε να διαχειριστεί το Συνεργατισμό είναι η κυβέρνηση και η κατάρρευσή του είναι αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών που ήταν στοχευμένες και μεθοδευμένες για το ξεπούλημά του. Η άρνησή της να αναλάβει έστω κάποια ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη και αυταρχική.

4. Η άρνηση των κυβερνώντων να αναλάβουν τις ευθύνες τους ουσιαστικά αποτελεί απόρριψη του Πορίσματος, που κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι δήθεν το σέβονται. Την ώρα μάλιστα, που δημόσια και από το βήμα της Βουλής δεσμεύονται ότι θα δεχθούν το Πόρισμα ανεξαρτήτως περιεχομένου.

5. Η άρνηση των κυβερνώντων να αναλάβουν τις ευθύνες τους έχει εξανεμίσει τα ελάχιστα ψήγματα αξιοπιστίας που τους είχαν απομείνει. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη και εθισμένη στα ψέματα, τα οποία πλασάρουν κατά συρροήν και καθημερινά με τη βοήθεια συντονισμένων μαζί τους ΜΜΕ. Προεκλογικά, τόσο το 2013 όσο και το 2018, παρουσιάζονταν να έχουν λύσεις για όλα και υπόσχονταν λαγούς και πετραχήλια. Μετεκλογικά κούρεψαν καταθέσεις, κατέστρεψαν το Συνεργατισμό, ξεπούλησαν δημόσια περιουσία και απογείωσαν τη διαπλοκή και διαφθορά, εκθέτοντας την Κύπρο διεθνώς.

6. Με την καταστροφική τους πολιτική οι κυβερνώντες φόρτωσαν στους ώμους των φορολογουμένων πολιτών, αλλά και των επόμενων γενεών, 8 δισεκατομμύρια ευρώ, πέρα από τις περικοπές σε μισθούς και το πετσόκομμα του κοινωνικού κράτους, που εκτόξευσαν τις ανισότητες και τη φτώχεια στα ύψη.

7. Στέλνουμε το μήνυμα προς τους κυβερνώντες ότι οι προσπάθειές τους να μετατοπίσουν την προσοχή της κοινωνίας από τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, δεν πρόκειται να περάσει.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να απαιτεί:

• Την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

• Τη συνέχιση των ερευνών για αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες εντοπίζονται στο Πόρισμα. Είναι θέση μας ότι όσοι έχουν τέτοιες ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν για να επέλθει τιμωρία και κάθαρση.

• Την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού. Ήδη, με την παρέμβαση του ΑΚΕΛ σταμάτησαν οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων του Συνεργατισμού και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία το Κόμμα προχωρεί σε διερεύνηση όλων των πωλήσεων που έγιναν από το 2013. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να απαιτεί την προστασία των εμπορικών δραστηριοτήτων του Συνεργατισμού. Οι συνεργατικές εταιρείες είναι κερδοφόρες και διαθέτουν αποθεματικά εκατομμυρίων ευρώ.

• Διαφάνεια και διερεύνηση των ΜΕΔ των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Υπογραμμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ, όταν εγέρθηκε ξανά το θέμα στη Βουλή είχε υποστηρίξει και προσπάθησε για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Απαιτώντας την ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση, αλλά και για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει το συντονισμό και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση