ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί και τ/κ Αριστερά επιμένουν στην δικοινοτική συνεργασία

Συνεχίζεται η κόντρα για την ε/κ βοήθεια στα Κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η νέα πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει στα Κατεχόμενα με αφορμή την παροχή βοήθειας από την ελληνοκυπριακή ηγεσία προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συνεχίζεται και λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κύκλοι της κυβέρνησης της Τουρκίας βάλλουν κατά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή τα τουρκικά μέσα προβάλλουν την άποψη ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει ανάγκη την βοήθεια της ε/κ κοινότητας. Κύκλοι κοντά στην Τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν την Τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι ζητά την «ελεημοσύνη» από τους Ελληνοκυπρίους, όπως διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην σκιά αυτής της κριτικής, το βράδυ της Τρίτης ο «Πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σε αυτήν την συνομιλία «έκλεισε» η παροχή ιατρικής βοήθειας από την Τουρκία στα Κατεχόμενα με μια ειδική πτήση που αναμένεται από την Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις επιθέσεις της Άγκυρας και των εθνικιστικών κύκλων οι τ/κ πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στο πλευρό της ένωσης και της ειρήνης, υποστηρίζουν τα κοινά, δικοινοτικά μέτρα στον αγώνα κατά της πανδημίας. Τόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και η τ/κ αριστερά στέλνουν το μήνυμα ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ακιντζί: «Την βοήθεια την ζήτησαν οι τ/κ ιατροί»

Για το όλο ζήτημα, ο ηγέτης των τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε τα εξής: «Ακόμη και αν αφήσω στην άκρη τις άδικες επιθέσεις εναντίον μου, θεωρώ μεγάλη αδικία και μεγάλη ντροπή για τους γιατρούς μας [τα αρνητικά σχόλια που ακούγονται για την ε/κ βοήθεια]. Αυτοί είναι που καθόρισαν την ανάγκη και ζήτησαν την βοήθεια, δηλαδή, τα τ/κ μέλη της δικοινοτικής επιτροπής υγείας. Δεν ζήτησα την χλωροκίνη μονομερώς. Το ξέσπασμα του ιού του κορωνοϊού είναι ένας κοινός εχθρός που απειλεί όλη την ανθρωπότητα. Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να την πολεμήσει μαζί».

Υποστηρίζει την δικοινοτική συνεργασία η τ/κ Αριστερά

Το κόμμα της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), στηρίζει επίσης την συνεργασία και την αλληλεγγύη του κ. Ακιντζί με την ελληνική κοινότητα. «Μην τυφλώνεστε σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται ως φιλανθρωπία την ελληνοκυπριακή βοήθεια. Όλος ο κόσμος στηρίζει ο ένας τον άλλον. Μην παγιδεύεστε στον εθνικισμό στο πεδίο της υγείας. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τις εθνικιστικές αυταπάτες», επισημαίνει ο «βουλευτής» του κόμματος και πρώην «υπουργός Εσωτερικών», Ασίμ Ακάνσοϊ σε σχετική ανάρτηση του στο διαδίκτυο.

Ένα άλλο κόμμα της τ/κ Αριστεράς, το Νέο Κυπριακό Κόμμα (YKP), στηρίζει επίσης τη συνεργασία των δύο πλευρών ενάντια στον κορωνοϊό, και σε σχετική δήλωση του τονίζει ότι «οι δυο ηγέτες συμφώνησαν συνεργαστούν με καθυστέρηση και να προμηθεύσουν ο ένας τον άλλο με κάποια υλικά. Θεωρούμε αυτό το καθυστερημένο βήμα πολύτιμο, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί». Μια άλλη απόχρωση της τ/κ Αριστεράς, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP) τονίζει επίσης ότι «ο ρατσισμός και ο φανατισμός είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:46

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:45

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση