ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλαγή σκυτάλης στη Νομική Υπηρεσία

Η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Newsroom K

Με την τροπή που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, η υπόθεση του Κώστα Κληρίδη με την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, οι διαδικασίες στην Νομική Υπηρεσία έχουν επισπευθεί. Έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Υπουργών Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη και του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη σειρά παίρνει η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τις πράξεις διορισμού του Γενικου και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Με πλήρη συναίσθηση ο διορισμός των δυο στη Νομική Υπηρεσία. Είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσετε τις προσδοκίες τις δικές μου όσο και του συνόλου των πολιτών.Βαριά η ευθύνη που κληρονομείται από τον προκάτοχο σας Κώστα Κληρίδη τον οποίο και ευχαριστώ. Η ισοπολιτεία και ισονομία στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Πρέπει να εντοπίζετε τις αδυναμίες και να τις διορθώνετε. Αποχωρίζομαι δύο ικανότατους συνεργάτες μου. Επαναλαμβάνω τις θερμές ευχαριστίες στον κ. Κληρίδη. Φίλε Κώστα εύχομαι κάθε επιτυχία» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους δύο άνδρες, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «ουδείς δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στο έργο σας».

Διαδεχόμαστε ένα καταξιωμένο Γ. Εισαγγελέα. Σας διαβεβαιώνουμε κ. Πρόεδρο ότι θα εργαστούμε με ζήλο, δήλωσε ο Γιώργος Σαββίδης. «Διαβεβαιώνουμε ότι αμερόληπτα θα πράττουμε για τη συνταγματική νομιμότητα. Θα εργαστούμε για εξύψωση του κύρους της δικαιοσύνης μακριά από παρεμβάσεις. Θα αξιοποιήσουμε την πείρα και γνώσεις των στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας. Θα εργαστούμε για αναβάθμιση του επαγγέλματος των δικηγόρων».

Αυτούσια η Ομιλία του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη στην τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς, κύριε Πρόεδρε, όσο και όλη η κοινωνία έχετε, αναλαμβάνουμε σήμερα τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ύψιστη τιμή, που μεταφράζεται σε ύψιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Για τους διορισμούς αυτούς, καθώς και την εξ’ αυτών πηγάζουσα μεγάλη εμπιστοσύνη και μέγιστη τιμή, σας ευχαριστούμε θερμά.

Διαδεχόμαστε έναν καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, έναν ακούραστο υπηρέτη της Δικαιοσύνης, τον κ. Κώστα Κληρίδη, ο οποίος στην πολυετή του θητεία, τόσο ως διαπρεπής Δικαστής αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας, υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα.

Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Αναλαμβάνοντας σήμερα τα υψηλά συνταγματικά και θεσμικά καθήκοντά μας απλά σας διαβεβαιώνουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τόλμη, εντιμότητα, αποφασιστικότητα και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους Νόμους στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο ακέραιο και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού, και ομοίως στο ακέραιο να αρθούμε στο ύψος των όποιων περιστάσεων, διασφαλίζοντας τη συνταγματική τάξη και το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας.

Σεμνά, όπως και οι δύο πιστεύω ότι πορευτήκαμε στο σχετικά σύντομο πέρασμά μας από την πολιτική, θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη νέα μας τεράστια πρόκληση. Οδοδείκτης μας το απόφθεγμα του Πινδάρου: «και του Άρχοντος άρχει ο νόμος ο των πάντων βασιλεύς, θνητών τε και αθανάτων». Και με τούτο να μας καθοδηγεί, διαβεβαιώνουμε ότι αμερόληπτα, με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του Κράτους Δικαίου. Του Κράτους Δικαίου, που, είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο πιο ενισχυμένο, τόσο δημοκρατικότερο.

Κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση, θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες, και προάγοντας την υπέρτατη αρχή ότι, ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο και ουδείς βρίσκεται υπεράνω αυτού. Κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων μας, βεβαιώνουμε ότι οι αποφάσεις θα υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους μόνο, κι ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν επιδέχεται οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Να είστε βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι ο σεβασμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των συνταγματικών ελευθεριών, αγαθά υπέρτατα για κάθε δημοκρατικό κράτος, θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Έχουμε πρόθεση να εργαστούμε επενδύοντας στην αξιοποίηση των γνώσεων, των εμπειριών και των ικανοτήτων των στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας, εκσυγχρονίζοντας και αξιοποιώντας την τεχνολογία, με στόχο την αύξηση της ποιότητας, παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς. Ομοίως, η συνέχιση του έργου της μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας, που είναι απολύτως αναγκαία θα αποτελεί ταυτόχρονη προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα και με πλήρη σεβασμό προς τη Δικαστική εξουσία θα παράσχουμε την οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί, για να μπορέσουμε να δούμε την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το πιο σημαντικό μέρος της οποίας ευελπιστώ ότι θα προχωρήσει σύντομα με την ψήφιση των νομοσχεδίων από την Βουλή.

Από τη θεσμική μας θέση σε σχέση με το Σώμα των δικηγόρων, όντας και οι δύο δικηγόροι με μακρά εμπειρία, θα εργαστούμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για την αναβάθμιση του επαγγέλματος των δικηγόρων.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Ευχαριστώντας σας για άλλη μια φορά, δεσμευόμαστε σε σας και τον κυπριακό λαό ότι αντίστοιχα, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θα επενδύσουμε το άπαν των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας και θα υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, με εντιμότητα και με ακεραιότητα, με μόνον σκοπό και στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, και το καλό της χώρας μας και των πολιτών της.

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση