ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:42
 

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

Ο Μύρων Νικολάτος μάλλον υπήρξε ο πλέον «εύστοχος» λέγοντας ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν μίλησε για πραγματική μεροληψία

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Όλοι στην Κύπρο διαβάσαμε την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα (ΓΕ) Κώστα Κληρίδη, ημερομηνίας 15/01/2019, σχετικά με «τα διαδραματιζόμενα τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τα θέματα σχέσεων συγγενών δικαστών με δικηγορικά γραφεία, δικηγόροι των οποίων εμφανίζονται και συμμετέχουν σε εκδικάσεις υποθέσεων ενώπιον τους καθώς και συναφή θέματα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΓΕ αναφέρεται και το εξής:

«Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης της (για την Τράπεζα Κύπρου), στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα». Δηλαδή, ο ΓΕ της ΚΔ λέει στον τελευταίο φορολογούμενο πολίτη αυτού του κράτους ότι θυγατέρα και αδελφή του Πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ευνοήθηκαν (βλ. εξωδικαστική διευθέτηση) από την Τράπεζα η οποία αθωώθηκε με νικώσα ψήφο Νικολάτου στο Εφετείο.

Ο γράφων άμεσα και άλλοι συνάδελφοί κατόπιν, επικρίναμε την συμπεριφορά του Μύρωνα Νικολάτου, όπως αυτή εκτέθηκε επίσημα από τον ΓΕ και υποστηρίξαμε ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου θα πρέπει να παραιτηθεί και θα πρέπει να οδηγηθεί στο εδώλιο τουλάχιστον για την εν λόγω συμπεριφορά. Ο ίδιος ο κ. Νικολάτος σε σχετική ανακοίνωση του (14/01/2019 εις απάντηση της επιστολής Ν. Κληρίδη) σημείωνε ότι αυτό είναι «συκοφαντικό και αποτελεί προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας ως Δικαστής, που με έφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2004 και στην Προεδρία του το 2014". Οι συνάδελφοι του από το Ανώτατο, καταληκτικά στην ανακοίνωση τους (14/01/2019 εις απάντηση της επιστολής Ν. Κληρίδη) διαχώρισαν τη θέση τους, από τον Πρόεδρο τους, σημειώνοντας: «Ως προς τις υποθέσεις συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον ίδιο».

«Κανένα λάθος»

Τώρα ο ίδιος, στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής (23/01/2019), ακούσαμε να λέει πως, δεν υπήρξε κανένα λάθος ούτως ώστε να απολογηθεί, ότι ήταν απολύτως ορθή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Ηλιάδη και ακόμα πως δεν υπήρχε ζήτημα εξαίρεσής του ιδίου από το Εφετείο -όπως προφανώς έκρινε ο ίδιος. Κι αυτό διότι στην ίδια συνεδρία η συνάδελφος του, Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε πως δεν γνώριζαν στο Ανώτατο για την προσωπική υπόθεση του Μύρωνα Νικολάτου ενώ ο ΓΕ ξεκαθάρισε στη Θεσμών, πως έμαθε εκ των υστέρων για την εξωδικαστική διευθέτηση στο ζήτημα των αξιογράφων της θυγατέρας και της αδερφής του κ. Νικολάτου, μετά και την απόφαση που λήφθηκε γύρω από την υπόθεση του Ανδρέα Ηλιάδη.

Τις πταίει;

Ακούγοντας όλα αυτά που ελέχθησαν από την ημέρα των καταγγελιών Νίκου Κληρίδη μέχρι και τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών κάποιος θα διερωτηθεί: Τις πταίει; Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε στη συνεδρία της Θεσμών, πως «δεν υπάρχει διαφθορά στη δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει αντικειμενική αμεροληψία». Από την άλλη σε δηλώσεις του ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι κανείς δεν μίλησε για διαπλοκή και διαφθορά του δικαστικού συστήματος, αλλά όπως ανέφερε τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την τοποθέτηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο Μύρων Νικολάτος μάλλον υπήρξε ο πλέον «εύστοχος» λέγοντας ότι ο Κώστας Κληρίδης δεν μίλησε για πραγματική μεροληψία αλλά για πρόβλημα αντικειμενικής μεροληψίας κι ευθύς «αποκάλυψε» τους πραγματικούς ενόχους της κρίσης στη Δικαιοσύνη διακηρύττοντας: «Οι λαϊκές δίκες μέσω ΜΜΕ έπληξαν την δικαστική εξουσία με τραγικές συνέπειες. Μερικοί δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν γεγονότα και τα παρουσιάζουν εντελώς μεροληπτικά. Οι δίκες μέσω ΜΜΕ είναι ανεπίτρεπτες και άδικες. Έχω διασυρθεί και έχω διαπομπευθεί από τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Έχετε φανταστεί πως θα λειτουργούν πλέον οι υπόλοιποι δικαστές υπό τον φόβο διαπόμπευσής τους για την απόφασή τους σε οποιαδήποτε απόφαση;».

Νοημοσύνη και θυμηδία

Κύριε Πρόεδρε του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ή αν προτιμάτε -της κατά τον Γλαύκο Κληρίδη- Μπανανίας) επιτρέψτε μου να σας υποβάλω ότι αν από το αξίωμα στο οποίο βρίσκεστε θεωρείτε ένοχο αυτόν που έδειξε τον δράστη και όχι τον δράστη, τότε υποτιμάτε τη νοημοσύνη και του τελευταίου φορολογούμενου πολίτη. Αυτού που φροντίζει, ακόμα και σε καιρούς δύσκολους να μην σας λείπει η ολύμπια αμβροσία σας κι ας δυσκολεύεται ο ίδιος στον άρτο τον επιούσιο!

Κι αυτό την ώρα που ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει στη Βουλή ότι, «δεν γίνεται να επιστρέφουν νομικοί λειτουργοί από το δικαστήριο και να αισθάνονται πως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως πολλοί δικηγόροι δεν τολμούν να θίξουν το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων δικαστών». Πάντως στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, η αντίληψη περί αμεροληψίας αναδύθηκε σε όλο της το μεγαλείο από την μελοδραματική εξομολόγηση Νικολάτου ότι ο Κώστας Κληρίδης τον τίμησε με τη φιλία του επί 45 χρόνια αλλά η προσωπική σχέση και φιλία του με τον γενικό εισαγγελέα διακόπηκαν μετά και την υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου.

Τα χαμόγελα και η θυμηδία στην αίθουσα της Βουλής απέδιδαν την εικόνα που είχε προ πολλού να αρχίσει να σχηματίζεται από τα «παραπονεμένα λόγια» Νικολάτου, που το μόνο που δεν είπε ήταν «φέρτε μου ένα μαντολίνο για να δείτε πως πονώ»! Την παρτίδα της σοβαρότητας εκ πλευράς λειτουργών της Δικαιοσύνης έσωσε στο παρά πέντε ο Εισαγγελέας που χαρακτήρισε τη δήλωση Νικολάτου προσβλητική και το μέλος του Ανωτάτου Κώστας Παμπαλλής, ο οποίος είπε ότι αν ο κ. Νικολάτος συνεχίσει τέτοιες αναφορές θα αποχωρήσει από την αίθουσα. Εγώ που έδειξα τον δράστη τι άλλο μπορώ να πω από ότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει να παραιτηθεί;

ΣΧΟΛΙΑ

Οχι να παραιτη8ει μονο -- αν εκαμε παραπτωμα, να κατηγορη8ει... Αρκετα με "παραιτουμαι, παιρνω οτι πηρα και ολα καλα"

τικ τακ

Τεστ

Τεστ

Ακόμα μια περίπτωση πολιτικοοικονομικής/θεσμικής αιμομιξίας. Με αποδέκτη το βαθύτατα ελλειμματικό γνωστό ακροατήριο. Αισθητικά συμβατό με ανάλογα εμεσματα.

Sting

Ακόμα μια περίπτωση πολιτικοοικονομικής/θεσμικής αιμομιξίας. Με αποδέκτη το βαθύτατα ελλειμματικό γνωστό ακροατήριο. Αισθητικά συμβατό με ανάλογα εμεσματα.

Sting

Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ψηφος, που πολυ πιθανο να εμπλεκεται σε καποιου ειδους κοντραπαντου και αυτη!

Ντόμπρος Κελαήδης

Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ψηφος, που πολυ πιθανο να εμπλεκεται σε καποιου ειδους κοντραπαντου και αυτη!

Ντόμπρος Κελαήδης

Εισηγούμαι προτού γίνει περισσότερο ρεζίλι, να παραιτηθεί! Για ποιόν μιλάμε;

ΑΚΑ

Έλλειψη αξιολόγησης, η οποία είναι συνεχής λεπτομερής αξιολόγηση της εργασίας και της σύγκρισης της με άλλους που κάνουν παρόμοια πράγματα, και ιδιαίτερα σύγκριση με εκείνους που κάνουν την καλύτερη εργασία. Η περουβιανή οργάνωση Al Dia Ciudadanos έχει αρχίσει να μετρά και να συγκρίνει τη διαφάνεια, τις δαπάνες, και την αποδοτικότητα στις διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες του Περού.
Απονέμει ετησίως τις καλύτερες πρακτικές που έχει λάβει τη διαδεδομένη προσοχή μέσων. Αυτό έχει δημιουργήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κυβερνητικών αντιπροσωπειών προκειμένου να βελτιωθεί.
Ευκαιρίες και κίνητρα
Ο δημόσιος τομέας και πολλοί κανονισμοί αυξάνουν τις ευκαιρίες για τη δωροδοκία. Δείτε τον χάρτη ευκολίας της επιχειρηματικότητας.
Κακοπληρωμένοι κυβερνητικοί ανώτεροι υπάλληλοι.
Η μακροπρόθεσμη εργασία στην ίδια πολιτική θέση μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας που ενθαρρύνουν και βοηθούν να κρυφτεί η δωροδοκία και η επιλεκτικότητα. Οι κυβερνητικοί ανώτεροι υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται σε διαφορετικές θέσεις και γεωγραφικές περιοχές και αντικαθιστώνται από άλλους συναδέλφους τους αρκετά συχνά, μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπούν τέτοια γεγονότα.
Δαπανηρές πολιτικές εκστρατείες, με δαπάνες που υπερβαίνουν τις κανονικές πηγές πολιτικής χρηματοδότησης.
Η μικρή αλληλεπίδραση με τους ανώτερους υπαλλήλους μειώνει τις ευκαιρίες για τη διαφθορά. Για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του Διαδικτύου για την αποστολή απαραίτητων πληροφοριών, όπως αιτήσεων και φορολογικών εντύπων, και έπειτα η επεξεργασία αυτών με αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα. Αυτό μπορεί επίσης να επιταχύνει την επεξεργασία και να μειώσει τα ακούσια ανθρώπινα λάθη.
Κοινωνικές καταστάσεις
Κλειστές ομάδες που αποσκοπούν στο ίδιον συμφέρον και δίκτυα πρώην συμμαθητών ή συμφοιτητών
Κοινωνίες όπου η προσωπικότητα εκτιμάται περισσότερο από άλλα χαρακτηριστικά.
Έλλειψη βασικής εκπαίδευσης, και γενικά εκπαίδευσης μεταξύ του πληθυσμού.

Andy

Όροι που ευνοούν την διαφθορά
Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ακόλουθοι όροι ευνοούν την διαφθορά:

Ελλείμματα πληροφοριών
Έλλειψη κυβερνητικής διαφάνειας.
Έλλειψη της νομικής ελευθερίας των πληροφοριών.
Περιφρόνηση ή αμέλεια της άσκησης της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου.
Αδύνατες πρακτικές λογιστικής, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης έγκαιρης οικονομικής διαχείρισης.
Έλλειψη του ελέγχου και της υπευθυνότητας της κυβέρνησης.
Δημοκρατία απούσα ή δυσλειτουργική (illiberal democracy).
Έλλειψη μίας πολιτικά σκεπτόμενης κοινωνίας και εκείνων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες ελέγχουν ή κρίνουν την κυβέρνηση.
Ένας μεμονωμένος ψηφοφόρος μπορεί να έχει άγνοια σχετικά με την πολιτική, ειδικά σε εκλογές εθνικού επιπέδου, δεδομένου ότι κάθε ψηφοφορία έχει λίγη βαρύτητα.
Ασθενές κράτος δικαίου.
Ασθενής δικαστική ανεξαρτησία.

Andy

διαφθορά θηλυκό
η διαδικασία ή το αποτέλεσμα του διαφθείρω
η βιωμένη (ιδίως σεξουαλική) ανηθικότητα
η καταπάτηση της ηθικής, των γραπτών ή άγραφων νόμων, κατά τρόπο συστηματικό, και ιδίως η δωροδόκηση (κρατικών) λειτουργών ή υπαλλήλων

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ Η ΑΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΩΝ!

Andy
Διαβάστε όλα τα σχόλια (10) Διαβάστε λιγότερα σχόλια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X