ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δ. Μιχαηλίδου: Δεν γνωρίζαμε για την προσωπική υπόθεση του Νικολάτου

Οι φιλικές σχέσεις με τον Κώστα Κληρίδη διακόπηκαν μετά την υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ο πρόεδρος του Aνωτάτου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη Βουλή, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Θεσμών, μεταφέρεται σήμερα το σκηνικό για το σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για τον τομέα της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζητά τις καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή δικαιοσύνη, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

Στη συζήτηση κλήθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και εκπρόσωποι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ιωνάς: Συζητήσαμε με τον Γενικό Εισαγγελέα τα νομοσχέδια

«Ο υπουργός δεν κρύφτηκε μπροστά στην κρίση ξέρει απλώς πότε πρέπει να μιλήσει» ανέφερε κατά τη διάρκεια της επιτροπής Θεσμών ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά και τις επικρίσεις που δέχτηκε από το ΑΚΕΛ για ολιγωρία και έλλειψη αντανακλαστικών μπροστά στην κρίση.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου κατά τη διάρκεια της επιτροπής θεσμών όπου συζητείται το ζήτημα της κρίσης στη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί για την κρίση και τις καταγγελίες αλλά αποκλειστικά για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς σέβεται την διάκριση εξουσιών.

Όπως είπε θα πρέπει με κάθε τρόπο να επισπεφτεί η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι τα νομοσχέδια πριν να πάρουν την τελική μορφή συζητήθηκαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως επεσήμανε με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη συζήτησαν τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια στη δικαιοσύνη, όπως επίσης με τα μέλη του Ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

 Κληρίδης: Έμαθα μετά την απόφαση Ηλιάδη για την εξωδικαστική διευθέτηση Νικολάτου

Κανείς δεν μίλησε για διαπλοκή και διαφθορά του δικαστικού συστήματος ανέφερε σε δηλώσεις του ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αλλά όπως ανέφερε τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την τοποθέτηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, το ανώτατο δικαστήριο δεν ακολούθησε την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Νίκολας για το ζήτημα αυτοεξαίρεσης. Σημείωσε όπως είπε πως κανένας δικηγόρος ή νομικός λειτουργός δεν τολμά να θέσει θέμα εξαίρεσης κάποιου δικαστή γιατί όπως είπε μπορεί να το παρει στραβά. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως έμαθε εκ των υστέρων για την εξωδικαστική διευθέτηση στο ζήτημα των αξιογράφων της θυγατέρας και της αδερφής του κ. Νικολάτου, μετά και την απόφαση που λήφθηκε γύρω από την υπόθεση του Ανδρέα Ηλιάδη.

 Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις και απαντώντας στον Ιωνά Νικολάου, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση και όχι νομοτεχνικός έλεγχος από τον γενικό εισαγγελέα. «Δεν μιλούμε για οποιαδήποτε νομοσχέδια μιλούμε για αλλαγές κοσμογονικής φύσεως μιλούμε για επαναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τα γεγονότα του 1964 μιλούμε για το δίκαιο της ανάγκης και αν νομίζουν κάποιοι πως γι αυτό το λόγο δεν έχει εκ των προτέρων θέση ο γενικός εισαγγελέας λυπούμαι πάρα πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Νικολάτος: Ο Κληρίδης μίλησε για πρόβλημα αντικειμενικής μεροληψίας και όχι πραγματικής μεροληψίας

Μιλώντας στην επιτροπή θεσμών ο Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος επεσήμανε πως ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικότατος ωστόσο μερικοί δημοσιογράφοι όπως ανέφερε διαστρεβλώνουν γεγονότα και παρουσιάζουν εντελώς μεροληπτικά. «Οι δίκες μέσω ΜΜΕ είναι ανεπίτρεπτες και άδικες» σημείωσε αναφέροντας πως έγιναν ισχυρισμοί εναντίων του προσωπικά και άλλων δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου.

Όπως είπε ο κ. Νικολάτος ο κ. Κληρίδης δεν μίλησε για πραγματική μεροληψία αλλά για πρόβλημα αντικειμενικής μεροληψίας. Όπως είπε οι λαϊκές δίκες μέσω ΜΜΕ έπληξαν την δικαστική εξουσία με τραγικές συνέπειες. Ο Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου ανέφερε πως το ανώτατο δικαστήριο εργάζεται για την υιοθέτηση των συστάσεων GRECO σημειώνοντας πως είναι σε στενή επαφή και συνεχή διάλογο. 

Ουδέν μεμπτό με την κόρη μου

Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολάτος για την υπόθεση της κόρης του τίποτα μεμπτό δεν έγινε εκ μέρους του. "Όπως με πληροφόρησε ο δικηγόρος της από το φάκελο της υπόθεσης προκύπτει οτι όταν έδωσα οδηγίες στην τράπεζα τον Ιούλιο του 2008 αυτές ήταν προκαταρκτικές οδηγίες οτι η θυγατέρα μου επιπθυούσε να μετατρέψει την κατάθεσή της που έληγε τον Αύγουστο το 2008 σε αξιόγραφο. Στο μεταξύ η κόρη μου τον Αύγουστο του 2008 ενηλικιώθηκε και εξυπακούεται βέβαια οτι η τράπεζα κατά την μετατροπή τον Οκτώβριο του 2008 θα έπρεπε να είχε ζητήσει τη δική της υπογραφή πράγμα που παρέλειψε να πράξει με συνέπεια την ακυρότητα της μετατροπής. Εγώ δεν θυμόμουν αυτ΄το γεγονός. Ο δικηγόρος της κόρης μου το επισήμανε γι αυτό και προέβηκε σε τροποποίηση του δικόγραφο"ανέφερε ο κ. Νικολάτος. Όπως είπε η στάση του ήταν απόλυτα νόμιμη σημειώνοντας πως τόσο στην υπόθεση της θυγατέρας όσο και της αδερφής δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις και τη διευθέτηση που έγινε.  

Η φιλία μας με Κ. Κληρίδη τερματίστηκε μετά την υποθεση Ηλιάδη

Όπως επεσήμανε ο κ. Νικολάτος ο γενικός εισαγγελέας τον τίμησε με τη φιλία του επί 45 χρόνια, η προσωπική σχέση και φιλία του με τον γενικό εισαγγελέα διακόπηκαν όπως είπε μετά και την υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου. Είμαι 33 χρόνια δικαστής κανείς άλλος δεν εξαιρέθηκε τόσες φορές όσο εγώ σε δίκες ανέφερε ο κ. Νικολάτος υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δείχνει την ευαισθησία του στην αντικειμενικότητα. 

Έχω διασυρθεί και έχω διαπομπευθεί από τα ΜΜΕ ανέφερε ο κ. Νικολάτος τα τελευταίες μέρες. Έχετε φανταστεί πως θα λειτουργούν πλέον οι υπόλοιποι δικαστές υπό τον φόβο διαπόμπευσής τους για την απόφασή τους σε οποιαδήποτε απόφαση; διερωτήθηκε. 

Ιωαννίδης: Θα πρέπει να γίνουν τομές δικαίου 

Δεν υπάρχει διαφθορά στη δικαιοσύνη ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αλλά όπως είπε δεν υπάρχει αντικειμενικής αμεροληψίας. «Είμαστε οι μόνοι που προτείναμε μέτρα στον υπουργό» ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σημειώνοντας πως «έχουμε απαξιώσει τη δικαιοσύνη στον κόσμο που δεν πιστεύει στη δικαιοσύνη» προτείνοντας τομές δικαίου.

«Κάποιες εξουσίες του ανωτάτου δικαστηρίου να φύγουν από τα χέρια τους» ανέφερε ο Δώρος Ιωαννίδης σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει δικαστικό συμβούλιο δε μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία. «Δεν γίνεται να είναι το ανώτατο δικαστήριο ενώπιον της βουλής αλλά το δικαστικό συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

 Είναι προσβλητική η τοποθέτηση του Μύρωνα Νικολάτου οτι η φιλία μας διακόπηκε μετά την υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας εκφράζοντας τη λύπη του. Όπως είπε ο ίδιος απογοητεύτηκε για τον τρόπο που εκδίδονται αποφάσεις για τόσο σοβαρά θέματα υπό τις συνθήκες που προανέφερε. 

Τη δυσφορία του μέλους του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Παμπαλλή προκάλεσαν οι προσωπικές αναφορές του Μύρωνα Νικολάτου και Κώστα Κληρίδη με τον ίδιο να επισημαίνει πως αν συνεχίσει θα αποχωρήσει. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως δεν είναι σωστό ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να περιορίζεται στις προσωπικές σχέσεις των δύο αντρών με τον κ. Νικολάτο να αρνείται πως υπάρχει προσωπικό θέμα. 

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επεσήμανε πως δεν γίνεται να επιστρέφουν νομικοί λειτουργοί από το δικαστήριο και να αισθάνονται πως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως πολλοί δικηγόροι δεν τολμούν να θίξουν το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων δικαστών. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που του έχουν προκαλέσει απογοήτευση από τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου θίγοντας το ζήτημα του εκλογοδικείου και της 56ης έδρας. Εξέφρασε ωστόσο τη μεγάλη απογοήτευσή του για την υπόθεση Ηλιάδη. Παραδέχτηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης γύρω από το οικονομικό σκάνδαλο, ωστόσο έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Νίκολας στο ΕΔΑΔ που χρειάστηκε 8 χρόνια για να ληφθεί απόφαση. 

Ο Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου επεσήμανε πως δεν υπήρξε κανένα λάθος ούτως ώστε να απολογηθεί. Όπως είπε ήταν απολύτως ορθή η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στην υπόθεση Ηλιάδη. Σημείωσε πως δεν υπήρχε ζήτημα εξαίρεσής του. Όπως είπε ο γενικός εισαγγελέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ζητήματα αντικειμενικής μεροληψίας. Για ποιό λόγο διερωτήθηκε δεν δήλωσε την πνευματική του συγγένεια με τον Πόλυ Πολυβίου στην υπόθεση Νίκολας; 

Ένταση στην αίθουσα μεταξύ της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου. Ουδόλως έκανα κάτι μεμπτό είπε ο κ. Νικολάτος σημειώνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα αυτεξαίρεσής του με την κα Χαραλαμπίδου να επιμένει πως πρέπει να παραιτηθεί από τη στιγμή που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο κ. Νικολάτος επεσήμανε πως είδε όλα να χάνονται στον βωμό των σκοπιμοτήτων. Σημείωσε πως ο Νίκος Κληρίδης επειδή δεν του άρεσε η απόφαση για την υπόθεση Α. Ηλιάδη, άρχισε να διερευνά τον Μύρωνα Νικολάτο για τις σχέσεις του με την Τράπεζα Κύπρου. 

Μιχαηλίδου: Δεν γνωρίζαμε για την προσωπική υπόθεση του Νικολάτου

Το μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου Δέσπω Μιχαηλίδου επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στα της δικαιοσύνης και στον τρόπο που λειτουργεί. Σημείωσε πως το ανώτατο δικαστήριο είναι ένα σώμα με διάφορα μέλη και διαφορετικές προσεγγίσεις, σημειώνοντας πως δεν γνώριζαν για την προσωπική υπόθεση του Μύρωνα Νικολάτου. 

Ιωαννίδης: Δόθηκε το μήνυμα πως οι δικαστές είναι πιασμένοι 

Δόθηκε το μήνυμα πως οι δικαστές είναι πιασμένοι. Δεν τίθεται θέμα διαφθοράς των δικαστών αλλά έλλειψης αντικειμενικής αμεροληψίας καταγγέλλοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ για την καλλιέργεια της αίσθησης πως οι δικαστές τα παίρνουν. 

Κληρίδης Καμία σύγκριση της συγγένειας με Πόλυ με την περίπτωση Νικολάτου

Καμία σύγκριση μεταξύ της πνευματικής μου συγγένεια με τον Πόλυ Πολυβίου στην υπόθεση Νίκολας και στην περίπτωση Νικολάτου ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σημειώνοντας πως δεν είναι μέσα στους λόγους που ένας δικαστής αναφέρει. Μιλώντας για τα περί κανιβαλισμού και εκφοβισμού που έθεσε ο κ. Νικολάτος, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως δεν τίθεται ζήτημα εκφοβισμού αλλά συνιστά κριτική. Όπως είπε και ο ίδιος δέχεται καθημερινά κριτική για ζητήματα αλλά δεν τα λαμβάνει ως εκφοβισμό. Όπως είπε υπάρχει πλέον η αποτίμηση πως το ανώτατο δικαστήριο εντοπίζει το πρόβλημα και είναι έτοιμο να λάβει διορθωτικές κινήσεις, σε αντίθεση με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την οποία έβγαινε το συμπέρασμα πως δεν τίθεται οτιδήποτε μεμπτό. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση