ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:55
 

Ανάλυση: Ο θρίαμβος Αναστασιάδη και το δις εξαμαρτείν Μαλά

Τα δύο κληροδοτήματα που προέκυψαν από την κάλπη την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ νίκησε κατά κράτος τον Σταύρο Μαλά, στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών της 4ης Φεβρουαρίου 2018, λαμβάνοντας ποσοστό 56% έναντι 44 του ανθυποψηφίου του, και συνεχίζει για δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαφορά του 12% καθιστά τη λαϊκή εντολή που έλαβε, καθαρή αλλά κυρίως ισχυρή. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος μπορεί άμεσα να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του για το νέο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας ταυτόχρονα και την ευχέρεια του χρόνου που του δίνεται από τη νομοθεσία μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η προεκλογική περίοδος έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Αναστασιάδη να συλλέξει και να ταξινομήσει κατά σειρά σημαντικότητας όλα τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτά, γεγονός που του επιτρέπει να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους.

Όπως προκύπτει από το τελικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά, το 20,5% που προστέθηκε στο 35,5% που είχε λάβει στον 1ο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προέρχεται -σύμφωνα και με τα στοιχεία της Symmetron, κυρίως από το 70% περίπου των ψηφοφόρων του Χρίστου Χρίστου, από το 31% των ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου, και από το 58% των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν στον 1ο γύρο και πήγαν στην κάλπη τον 2ο γυρο. Το 6% που ψήφισε Μαλά στον 1ο γύρο, μετακινήθηκε στον 2ο γύρο, προς τον Αναστασιάδη. Τουτέστιν είναι το ποσοστό της λεγόμενης πριμοδότησης Μαλά.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ έδωσε τον αγώνα τον καλό, με το ήπιο ύφος που τον διακρίνει, αγνοώντας ωστόσο τη ρήση, ότι «το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού». Το «κληροδότημα» Χριστόφια ήταν το βασικό βαρίδι στο πόδι του Σταύρου Μαλά που δεν του επέτρεψε να κόψει πρώτος το νήμα των προεδρικών εκλογών του 2018. Πυρήνας του αρνητικού «κληροδοτήματος», ήταν κυρίως η αμφιβολία της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος για τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης με αριστερή τάση και στήριξη να διαχειριστεί κυρίως την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτό προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία της Symmetron καθώς στις ηλικίες 18-39, ο Αναστασιάδης έλαβε 55% και ο Μαλάς 45%, δηλαδή ως προς την προοπτική για το μέλλον η πλειοψηφία επέλεξε Αναστασιάδη. Στις παραγωγικές ηλικίες των 40-59, ο Αναστασιάδης πήρε 62% έναντι 38% του Μαλά, δηλαδή στο ερώτημα, «ασφάλεια - σταθερότητα», επελέγη ο Πρόεδρος. Ο κ. Μαλάς κέρδισε οριακά τις ηλικίες 60+ παίρνοντας 51% έναντι 49% του κ. Αναστασιάδη. Ακόμα οι εργαζόμενοι ψηφοφόροι κατά 60%-40% επέλεξαν Αναστασιάδη, ενώ ο Μαλάς κέρδισε το στοίχημα στους άνεργους με 57%-43, αλλά η απόσταση στην εκλογική δύναμη των δύο υποψηφίων υπήρξε τόσο μεγάλη που τίποτα δεν μπορούσε να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ αποτελεί μέγιστο στοίχημα, και σπάνια ιστορική ευκαιρία για τον Νίκο Αναστασιάδη. Με την προϋπόθεση ότι το 56% που έλαβε, θα το εκλάβει και θα το επεξεργαστεί ως καταπίστευμα ευθύνης και θα το αποδώσει στον πολίτη σε πέντε χρόνια σε έργο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, τότε θα έχει βάλει την υπογραφή του στο μεγαλύτερο ίσως πολιτικό κληροδότημα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑ

Ήταν επόμενο και πιστεύω είναι καιρός να `πάρει πόδι` ο Άντρος Κυπριανού. Τα έκανε μαντάρα με τις λανθασμένες του τακτικές! Και άφησε εκτεθειμένο ένα κατά τα άλλα τίμιο αλλά φιλόδοξο Σταύρο Μαλά.

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Μονέ ή Όρμπαν;

Η κίτρινη λίμνη

Το «υπερόπλο» μας

Πώς

Σχόλια αναγνωστών

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Το ΑΚΕΛ με προδοτικο τροπο χρησιμοποιηται ως δουρειος ιππος των τουρκων για να μπουν στην ευρωπη να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:36

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

«Δυστυχως το ΑΚΕΛ, με ακομη μια προδοσια, βαζει τους τουρκους συνιδιοκτητες, χωρις λυση, στην ελευθερη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:35

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X