ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ανάλυση: Το σχέδιο του Τατάρ για την λύση

Οι φάσεις του τ/κ σχεδίου, ο ρόλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ.

Ένα κείμενο, το οποίο εμπεριέχει την πρόταση της τ/κ πλευράς για την πορεία και την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην δημοσιότητα η τ/κ ιστοσελίδα «Kıbrıs Postası». Η τ/κ ιστοσελίδα κάνει λόγο για ένα κείμενο που εμπεριέχει πακέτο προτάσεων που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στην Γενεύη.

Σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο, η τ/κ πλευρά εισηγείται την επίλυση του Κυπριακού μέσα από την αναγνώριση της κυριαρχική ισότητας και των ίσων διεθνών καθεστώτων των δυο κρατών της Κύπρου παράλληλα με την δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στα δυο υποτιθέμενα κράτη.

Από την σκοπιά της τ/κ ηγεσίας, το παραπάνω πλαίσιο λύσης θα ανοίξει δρόμο για μια διαδικασία, η οποία θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα βασίζεται σε ένα χρονοδιάγραμμα.

Η τ/κ πλευρά προβάλλει την άποψη ότι η παραπάνω πρόταση είναι προϊόν των εξελίξεων που προηγήθηκαν την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης, η τ/κ ηγεσία παρέχει μια σύντομο ανασκόπηση στην σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού, πάντα μέσα από την οπτική γωνία της τ/κ Δεξιάς και της επίσημης τουρκικής ρητορικής.

Στην συνέχεια, η τ/κ ηγεσία χαρακτηρίζει την άτυπη διάσκεψη ως μια «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι στόχος της είναι η εποικοδομητική συνεργασία των δυο υποτιθέμενων κρατών της Κύπρου.

Το σχέδιο Τατάρ

Για να γίνει πραγματικότητα η τ/κ πρόταση, η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ ζητά από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσουν ένα νέο ψήφισμα, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η αρχή της κυριαρχική ισότητας.

Στην συνέχεια, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, τα δυο ξεχωριστά κράτη θα ξεκινήσουν νέα προσπάθεια για την τελική διευθέτηση των ανοιχτών πτυχών-κεφαλαίων του Κυπριακού. Σε αυτήν την φάση, οι πλευρές θα εστιάσουν σε ζητήματα όπως το περιουσιακό, την ασφάλεια, την «αναπροσαρμογή συνόρων» και τις μελλοντικές σχέσεις του νησιού με την ΕΕ.

Τις νέες συνομιλίες θα υποστηρίξουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ με την ιδιότητα του παρατηρητή.
Στο τέλος της διαδικασίας, για τις συμφωνίες που θα προκύψουν θα διεξαχθούν ξεχωριστά δημοψηφίσματα και στις δυο κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση