ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ανάλυση: Ξεκίνησε το «blame game» ο Τσαβούσογλου

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην αποτυχία της άτυπης διάσκεψης - Οι κατηγορίες για τον Αναστασιάδη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στον απόηχο της αποτυχίας της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης και την αναβολή των ελπίδων για την επανέναρξη των συνομιλιών στην σχεδιαζόμενη, νέα διάσκεψη, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία από κοινού επιστράτευσαν το γνωστό «blame game» στο Κυπριακό.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης για το Κυπριακό επέρριψαν ευθύνες στον ε/κ ηγέτη σχετικά με το νέο αδιέξοδο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος προς τους Τούρκους και τ/κ δημοσιογράφους ανέφερε ότι στην Γενεύη ο ε/κ ηγέτης δεν αποδέχθηκε την ιδέα της κυριαρχίας του τ/κ λαού, έτσι όπως αναφέρεται η τουρκική πλευρά στην τ/κ κοινότητα. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συνομιλίες με την ε/κ πλευρά επιστρατεύοντας ειρωνικό ύφος και δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η τουρκική πλευρά ζήτησε από την αυτού μεγαλειότης ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίσει το τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει στους τ/κ».
Στην συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου επέρριψε ευθύνες στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι δεν είναι διατεθειμένη να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο της Κύπρου και επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις για την λύση των δυο κρατών. Παρόμοιες δηλώσεις πραγματοποίησε και ο Ερσίν Τατάρ.

«Προσβολή» το ΜΟΕ της ε/κ πλευράς

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «προσβολή» το νέο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έφερε η ε/κ πλευρά στο προσκήνιο της διάσκεψης της Γενεύης. Πρόκειται για ένα ΜΟΕ που αφορά το «Έρτζαν», το λιμάνι της Αμμοχώστου και το Βαρώσι.

Ο κ. Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει νόημα για να συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Ο δε, κ. Τατάρ έστειλε το μήνυμα ότι τα ΜΟΕ δεν αποτελούσαν κομμάτι της διάσκεψης της Γενεύης.

Επιμονή στην λύση των δυο κρατών

Στα πλαίσια της πρώτης, κοινής τοποθέτησης τους, οι κ. Τσαβούσογλου και κ. Τατάρ επανέλαβαν την επιμονή της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο των δυο κρατών.

Ο κ. Τατάρ μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ισχυρίστηκε ότι η τροποποίηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν είναι μεγάλη υπόθεση» και ότι ο δρόμος για την λύση των δυο κρατών θα μπορούσε να ανοίξει με σχετική ευκολία.
Τόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ όσο και ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκαν ότι με την κατάθεση της πρότασης περί δυο κρατών στην Γενεύη, στο Κυπριακό άνοιξε μια νέα σελίδα.

Αναμένουν τον ΟΗΕ

Οι πρώτες κοινές δηλώσεις Τσαβούσογλου-Τατάρ έδειξαν ότι η τουρκική πλευρά μετά την αποτυχία της Γενεύης έχει πλέον στραμμένη την προσοχή της στα νέα βήματα του ΟΗΕ και στην πιθανή νέα διάσκεψη, η οποία σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί είτε στην Γενεύη είτε στην Νέα Υόρκη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου προβλέπει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η τουρκική πλευρά αναμένει αρνητικά μηνύματα-αρνητική στάση από διάφορους διεθνείς παράγοντες, μια εξέλιξη που η Άγκυρα την συσχετίζει με την νέα «προπαγανδιστική εκστρατεία» της Λευκωσίας.

Τέλος, αξίζει να προστεθεί ότι στα πλαίσια των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ως «ενδιαφέρουσες» σε ορισμένες απόψεις της βρετανικής πλευράς και δήλωσε ότι πριν από λίγες ώρες, μαζί με τον κ. Τατάρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση