ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Volt: Έτοιμο για τον πρώτο του προεκλογικό - Η επιλογή Δρουσιώτη και τα επόμενα βήματα

Πού κινείται ιδεολογικά το κόμμα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Σε τροχιά εκλογών τέθηκε και επίσημα το νεοσύστατο Volt Κύπρου. Η αρχή έγινε το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, όταν το κόμμα σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο επικύρωσε το ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Παρά το ότι κρίνεται δύσκολο για ένα κόμμα που μόλις έχει κάνει τα πρώτα του βήματα να βρεθεί στην ευρωβουλή κατά την πρώτη του εκλογική αναμέτρηση, στο Volt δεν θεωρούν πως αυτό είναι ακατόρθωτο. Η απόφαση μάλιστα ήταν στρατηγική, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο συν-αντιπρόεδρος του κόμματος, Πάνος Παρράς, καθότι το Volt συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο. «Για εμάς έχει σημασία να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα που απασχολούν τον Κύπριο πολίτη. Αυτά μπορούν να βελτιωθούν μέσα από την δράση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από το υπόλοιπο δίκτυο Volt Europa και φυσικά μέσα από τους δικούς μας εκπροσώπους στην ευρωβουλή. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις ευρωεκλογές και ίσως κάπως λιγότερη, καθώς ακόμη δεν έχουμε τις δυνάμεις, στις δημοτικές». Στόχος του Volt, είπε ο κ. Παρράς, είναι να διεκδικήσει περισσότερη Ευρώπη στην Κύπρο και περισσότερη Κύπρο στην Ευρώπη.

Πώς έγινε η επιλογή Δρουσιώτη

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επιλογή του κόμματος να συμπεριλάβει τον Μακάριο Δρουσιώτη στο ψηφοδέλτιό του. «Ο κ. Δρουσιώτης είναι μέλος του Volt και έχει αποδείξει μέσα από την δράση και το έργο του ότι διεκδικεί μια ενωμένη Κύπρο, μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα φαινόμενα διαφθοράς που την κρατούν κολλημένη στο παρελθόν», είπε ο κ. Παρράς, σημειώνοντας ότι ήταν μέσα στους προτεινόμενους υποψήφιους, είχε γίνει διαβούλευση μαζί του και ήταν θετικός στο να συμμετέχει. Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι του κόμματος είναι η συν-αντιπρόεδρος του Volt, πολιτική αναλύτρια και ακτιβίστρια Ανδρομάχη Σοφοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας του Volt και ακτιβιστής Hulusi Kilim, η κλινική Ερευνήτρια Λύσια Δημητρίου, ο Νομικός και Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικόλας Κυριάκου και η ειδικός έρευνας Σοφία Βασιλείου. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι είναι μέλη του κόμματος ή βρίσκονταν κοντά του από την ίδρυσή του. «Το ψηφοδέλτιο μας είναι ένα από τα πιο ποιοτικά, συμπεριληπτικά και ισορροπημένα ψηφοδέλτια. Διαθέτει ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων και το δικοινοτικό στοιχείο. Θα κάνουμε καμπάνια και στα κατεχόμενα καθώς είμαστε κατεξοχήν δικοινοτικό κόμμα, έχουμε πολλά μέλη από την τ/κ κοινότητα όπως επίσης και την μαρωνιτική κοινότητα». Τα κυριότερα κριτήρια επιλογής των ατόμων ήταν η γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, η γνώση του πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο και να ασπάζονται τις αρχές και αξίες του Volt. Στόχος της ηγεσίας ήταν οι υποψήφιοι να προέρχονται από διάφορους κλάδους και να είναι επιτυχημένοι σε αυτούς. «Όλοι τους έχουν πολιτικό υπόβαθρο και παιδεία αλλά όχι κομματική εμπειρία. Έχουν επαφή με τα πολιτικά δρώμενα και είναι ενεργοί πολίτες».

Ανάβουν μηχανές για Δημοτικές

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων του για τις ευρωεκλογές, το Volt Κύπρου θα ασχοληθεί τώρα πιο εντατικά με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του για τις Δημοτικές Εκλογές. «Όπου έχουμε δικά μας στελέχη και ανθρώπους που ασπάζονται τις θέσεις και τις αρχές μας θα μπουν στα ψηφοδέλτιά μας. Όπου θεωρήσουμε ότι αξίζει να στηρίξουμε κάποιον έστω και αν δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο, όπως πράξαμε και με τον Γιάννη Αρμεύτη, θα το κάνουμε. Έχουν ήδη γίνει κάποιες συναντήσεις και όταν τις ολοκληρώσουμε θα αποφασίσουν οι τοπικές επιτροπές», ξεκαθάρισε ο κ. Παρράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα προγραμματίζει προεκλογικές εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να γίνουν γνωστές οι αρχές και οι ιδέες του στο κυπριακό κοινό. «Το Volt έρχεται με καινοτόμες προτάσεις τις οποίες έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες της Ευρώπης και μπορεί να τις προσαρμόσει και να τις εφαρμόσει στα κυπριακά δεδομένα». Κληθείς να απαντήσει πού κινείται ιδεολογικά το Volt Κύπρου, ο κ. Παρράς εξήγησε ότι «οι θέσεις και οι απόψεις του κόμματος δεν μπορούν να ερμηνευθούν ιδεολογικά με τους παραδοσιακούς όρους. Όροι, όπως αριστερά και δεξιά, θεωρούμε ότι είναι ξεπερασμένοι. Το Volt Ευρώπης αλλά και το Volt Κύπρου κινούνται σε ένα ευρωπαϊκό προοδευτικό και πραγματιστικό χώρο του οποίου η έγνοια είναι να απαντήσει σε προβλήματα που υπάρχουν παρά να τοποθετηθεί με μια ταμπέλα. Ο ευρωπαϊκός προοδευτισμός με τους κλασσικούς όρους κινείται από τις παρυφές τις αριστεράς μέχρι τις παρυφές του κοινωνικού φιλελευθερισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση