ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναφορά Μόρτον σε Βαρώσια και περιουσιακά δικαιώματα σε απάντηση προς φιλοκύπριο βουλευτή

Η κα Μόρτον απαντούσε σε ερώτημα του φιλοκύπριου Συντηρητικού βουλευτή Μάρτιν Βίκερς

ΚΥΠΕ

Εναπόκειται στους Βρετανούς πολίτες κυπριακής καταγωγής να αποφασίσουν κατά πόσο θα προσεγγίσουν την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» για τα περιουσιακά τους διακαιώματα στην Αμμόχωστο, ανέφερε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.

Η κα Μόρτον απαντούσε σε ερώτημα του φιλοκύπριου Συντηρητικού βουλευτή Μάρτιν Βίκερς για το ποια βήματα μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν την περιουσία τους στην Αμμόχωστο Βρετανοί πολίτες κυπριακής καταγωγής.

Όπως είπε η Υφυπουργός αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει πως η Επιτροπή συνιστά αποτελεσματική θεραπεία για τοπικά περιουσιακά ζητήματα που σχετίζονται με το Κυπριακό.

«Εναπόκειται στον καθέναν να αποφασίσει κατά πόσο θα προσεγγίσει την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», ανέφερε η κα Μόρτον.

Δεύτερη ερώτηση του κ. Βίκερς αφορούσε τις βρετανικές ενέργειες ως αντίδραση στο άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου από το ψευδοκράτος «υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας» σε τουρίστες, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ίδιος βουλευτής ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί από την ηγεσία του Foreign Office ποια μέτρα λαμβάνει ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας μέσω του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και της διασφάλισης μιας λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Η κα Μόρτον απάντησε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, λέγοντας δηλαδή πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για εύρεση λύσης. Επανέλαβε ότι η βρετανική Κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο τον Ιούλιο περί του ανοίγματος και της επανεποίκησης περιοχής των Βαρωσίων.

Σημείωσε πως το Λονδίνο στηρίζει σθεναρά την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου που καταδίκαζε την ανακοίνωση. Τόνισε επίσης την ισχυρή στήριξη της Βρετανίας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, καθώς και ότι οι ανακοινώσεις για την περιοχή αντίκεινται σε αυτά, αλλά και στην Προεδρική Δήλωση του Σ.Α. της 8ης Οκτωβρίου 2020 που ζητούσε παύση και ανάκληση των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης υπάρξει σαφές στις εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές για μια λύση. Το ζήτημα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σημασία επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού», κατέληξε η Υφυπουργός Εξωτερικών του ΗΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση