ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Δε θα παρασυρθούμε στον παροξυσμό της Άγκυρας

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση, προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και την ΕΕ

Newsroom K

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση, προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και την ΕΕ, για να προσθέσει πως ακόμα σήμερα έχει διαμηνύσει στην Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι η ε/κ πλευρά είναι πάντοτε έτοιμη για να επαναρχίσει ένας διάλογος νοουμένου ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες αντίθετες με το διεθνές δίκαιο πρέπει άμεσα να τερματιστούν.

«Θα πρέπει», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της χώρας, η ανεξαρτησία της χώρας μας. Γι’ αυτό εξάλλου και η εμμονή μας πως θα πρέπει επιτέλους να τερματιστούν αναχρονιστικοί θεσμοί, όπως είναι οι συνθήκες εγγυήσεις, επεμβατικών δικαιωμάτων ή ακόμα η διατήρηση μόνιμης παρουσίας στρατού».

Σημείωσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι μια αξιοπρεπής λύση, που να σέβεται τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας, Ελληνοκυπριών και Τουρκοκυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργηθεί μια σύγχρονη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη».

Όπως πρόσθεσε, «κάτω από αυτές τις συνθήκες ή μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι που μπορεί πραγματικά να κτίσουμε μια πατρίδα, που να έχει προοπτική, μέλλον και να διασφαλίζει πραγματικά τους νέους μας».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θέλει να μεταφέρει το μήνυμα πως σε αυτή τη νέα πενταετία, θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο, περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για να δημιουργήσουν μία χώρα που θα αξίζει στους νέους.

«Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο ακούσατε εμένα και τους άλλους υποψηφίους Προέδρους να μιλάμε για την καινοτομία, την επένδυση στην τεχνολογία, και την αξιοποίηση του υπέροχου ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας. Για μας πλέον είναι η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη. Είναι η ώρα να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που θα επιτρέψει σε εσάς να αναδείξετε τις γνώσεις και τις αρετές σας», είπε.

Είπε ακόμα πως «χρειαζόμαστε τους νέους δίπλα μας, τους νέους στους οποίους ως κοινωνία και εγώ προσωπικά επενδύουμε προκειμένου να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας, για να δημιουργήσουμε τις στέρεες βάσεις στις οποίες θα μπορέσετε να αναδείξετε περαιτέρω τις δυνατότητες σας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «προς το σκοπό αυτό αναπτύξαμε μία σειρά από στρατηγικές εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταφέρνοντας έτσι να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τα προγράμματα της νεολαίας μας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «αναγνωρίζοντας ακριβώς την αξία και τη σπουδαιότητα της έρευνας και της καινοτομίας στοχεύουμε στη μετατροπή της Κύπρου σε ένα περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης», για να προσθέσει ότι «προχωρούμε επενδύοντας πέραν των 350 εκατομμυρίων σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές στα πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα, την επέκταση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των κέντρων αριστείας KIOS και RISE».

«Στόχος μας», είπε, «είναι να φτάσει η επένδυση στην έρευνα το 1,5% του ΑΕΠ, μέσα και από την ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχευση, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης εκτύπωσης».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως «καταθέσαμε νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τη δημιουργία εταιρειών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs) διασυνδέοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία».

Συνεχάρη τους απόφοιτους, λέγοντας πως αξίζουν τον μεταπτυχιακό τίτλο και ότικρατούν ένα πολύτιμο στοιχείο για τον καθορισμό του μέλλοντος τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση