ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:58
 

Αναταράξεις προκάλεσε ο Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα

Κυπριακό, σχέσεις Ακιντζί-Άγκυρας και «βολές» της Τουρκίας προς τις τ/κ πολιτικές δυνάμεις απασχολούν την τ/κ κοινότητα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στα κατεχόμενα, οι κινήσεις και οι τοποθετήσεις του, προκάλεσαν «πολιτική θύελλα» τόσο στο πεδίο του κυπριακού όσο και στον άξονα Τουρκίας-τ/κ κοινότητας.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει τις παρεμβάσεις του στο κυπριακό, στέλνοντας μηνύματα. Την ίδια ώρα, η τ/κ κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στον αντίκτυπο αυτών των μηνυμάτων στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Στον απόηχο των κινήσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, στην τ/κ κοινότητα ξεχωρίζουν τρία βασικά ζητήματα.
-Στο κυπριακό η Άγκυρα θέτει επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια.
-Στον άξονα τ/κ κοινότητας-Τουρκίας παρατηρούνται «αναταράξεις».
-Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η επιβολή ομοφωνίας στην τ/κ πλευρά, όχι μονάχα στο «Προεδρικό» αλλά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η λύση δύο κρατών

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πεδίο, η τ/κ πλευρά έχει εστιασμένη πλέον την προσοχή της στη λύση των δυο κρατών, με το «Προεδρικό» να αναδιαμορφώνει τη γραμμή του στη νέα περίοδο, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή λύση παραμένει ως η πιο ρεαλιστική φόρμουλα, όλα τα σενάρια θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να συζητηθούν. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ανακοινώνει την έναρξη γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρο, γεγονός που σύμφωνα με την τ/κ πλευρά θα προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή.

Οι σχέσεις «Προεδρικού»-Άγκυρας

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Άγκυρας με την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηριστική υπήρξε η νέα παρέμβαση του Τ/κ ηγέτη που μετέδωσε το σαββατοκύριακο η «Κ», με την οποία ο ίδιος επιχειρεί να αποφύγει τα «πυρά» της τουρκικής πλευράς και να ξεκαθαρίσει ότι αναμένει την σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κυπριακό.
Ο κ. Ακιντζί προειδοποιεί ότι ανεξάρτητα από την φόρμουλα λύσης, η αρχή της πολιτικής ισότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο κοινοτήτων.

Τι επιβάλλει η Άγκυρα

Τέλος, συνεχίζονται στην τ/κ πλευρά οι «μετασεισμικές δονήσεις» που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, σχετικά με το γεγονός ότι το κυπριακό αποτελεί εθνική υπόθεση της τουρκικής πλευράς, η οποία δεν μπορεί να «θυσιαστεί» για προσωπικούς και μικρούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, το συγκεκριμένο μήνυμα εκτός από το «Προεδρικό» έχει ως παραλήπτη και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της τ/κ κοινότητας, από τις οποίες η Άγκυρα ζητά να ευθυγραμμιστούν με τη δική της στρατηγική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X