ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναχώρησε για Γενεύη η κυπριακή αποστολή

Στο ναυλωμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που θα τους μεταφέρει στη Γενεύη της Ελβετίας η κυπριακή αποστολή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αναχώρησε το ναυλωμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που θα μεταφέρει την κυπριακή αποστολή στη Γενεύη, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερή διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μεταβαίνουν στην Ελβετία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο Διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης.

Επίσης τον συνοδεύουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, πλην του ΕΛΑΜ, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου (ο Πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι επαφή κρούσματος κορωνοϊού και δεν δύναται να μεταβεί), και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ακόμη τον Πρόεδρο συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών. Πιο συγκεκριμένα οι Ιωάννης Κασουλίδης Παναγιώτης Δημητρίου, Τάσος Τζιωνής, Τουμάζος Τσελεπής, Χριστίνα Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κόμπος, Κωστάκης Παρασκευά, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Παντελής Παντελίδης και Ανδριανός Κυριακίδης.

Το πρόγραμμα της άτυπης διάσκεψης

Με βάση το μέχρι στιγμής πρόγραμμα της άτυπης διάσκεψης αυτή θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης με διμερείς συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο ξενοδοχείο Intercontinental. Στις 1600 τοπική ώρα (1700 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Τατάρ και στις 1800 (1900) συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Τατάρ θα συνοδεύονται στις συναντήσεις από 5 ακόμα άτομα ο καθένας.

Στις 2045 (2145 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας θα συνοδεύεται από δυο άτομα.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί Ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη από τις 1000 μέχρι τις 1300 (1100 μέχρι 1400 ώρα Κύπρου) στο Παλάτι των Εθνών.

Θα ξεκινήσει με εισαγωγική τοποθέτηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη και στη συνέχεια από τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων δηλαδή τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια και τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράμπ.

Στις 1400 (1500 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθούν στο Παλάτι των Εθνών διμερείς διαβουλεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τα πέντε μέρη. Η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 50 λεπτών και σε αυτήν ο επικεφαλής της κάθε αντιπροσωπείας θα συνοδεύεται από πέντε άτομα.

Από τις 1400 μέχρι τις 1450 (1500-1550 ώρα Κύπρου) θα γίνει συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου, από τις 1500 μέχρι τις 1550 (1600-1650 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον κ. Δένδια, από τις 1600 μέχρι τις 1650 (1700-1750 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον κ. Ράαμπ, από τις 1700 μέχρι τις 1750 (1800-1850 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον κ. Τατάρ και από τις 1800 μέχρι τις 1850 (1900-1950 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στις 1900 (2000 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Παλάτι των Εθνών Ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη που θα διαρκέσει μέχρι τις 2030 (2130 ώρα Κύπρου) και στην οποία επίσης ο επικεφαλής κάθε πλευράς θα συνοδεύεται από πέντε άτομα.

Στις 2100 (2200 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Intercontinental δείπνο των ΗΕ με τα συμμετέχοντα μέρη. Ο επικεφαλής της κάθε αντιπροσωπείας θα συνοδεύεται από ένα άτομο.

Η Πέμπτη, τελευταία ημέρα της διάσκεψης, θα ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τον κ. Τατάρ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παλάτι των Εθνών. Η συνάντηση με τον κ. Τατάρ θα πραγματοποιηθεί από τις 0900 μέχρι τις 0950 (1000-1050 ώρα Κύπρου) και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις 1000 μέχρι τις 1050 (1100-1150 ώρα Κύπρου). Κάθε ηγέτης θα συνοδεύεται από πέντε άτομα.

Από τις 1100 μέχρι τις 1150 (1200-1250 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθούν τριμερείς διαβουλεύσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ που και πάλι θα συνοδεύονται από πέντε άτομα ο κάθε ένας.

Από τις 1200 μέχρι τις 1400 (1300-1500 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι των Εθνών, Ολομέλεια, με την οποία και θα ολοκληρωθεί η άτυπη διάσκεψη.

Έτοιμος για όλα τα πιθανά σενάρια ο Πρόεδρος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην άτυπη διάσκεψη "με θετική προσέγγιση και θα συμμετάσχει με δημιουργικό πνεύμα στις εργασίες της για να επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης που δεν είναι άλλος από τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος επί της ουσίας".

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για όλες τις πιθανές εξελίξεις, για όλα τα πιθανά σενάρια. Ανέφερε πως υπήρξε προετοιμασία τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και της νομικής ομάδας που συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή "για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα οποιαδήποτε θέματα τεθούν κατά την άτυπη Πενταμερή".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση