ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητείται εάν προκύπτει ασυμβίβαστο και με άλλα μέλη ΔΣ ΟΑΥ

Από το κόσκινο της Επιτροπής Διερεύνησης το σύνολο των προσώπων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Υπό προϋποθέσεις ο εντοπισμός ασυμβίβαστου για τον μέχρι χθες πρόεδρο του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου να ανοίξει ευρύτερο ζήτημα και για άλλα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν ήδη στον Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Εξέλιξη που δεν προκύπτει από μια απλή εκτίμηση αλλά φαίνεται να είναι υπαρκτό ζήτημα που απασχολεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», το έργο της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου δεν ολοκληρώθηκε με την παράδοση του πορίσματος για την περίπτωση του Θωμά Αντωνίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου θα περάσει από κόσκινο και τα 13 μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ προκειμένου να διαφανεί εάν προκύπτει παραβίαση του σχετικού νόμου και από άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στην διοικητική δομή του ΟΑΥ. Επί του προκειμένου διαφωτιστική για τα επόμενα βήματα ήταν ανακοίνωση της Προεδρίας για μελέτη εις βάθος «των Νόμων περί του Ασυμβίβαστου των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας, Ορισμένων Επαγγελματικών και άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους, Νόμων του 2008 μέχρι 2019», για ενδεχόμενη παραβίαση του.

Έξι πρόσωπα

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Προεδρίας αλλά και τις πληροφορίες της «Κ», το ζητούμενο για την Επιτροπή Διερεύνησης είναι αν προκύπτει ασυμβίβαστο για φορείς ή οργανώσεις που με βάση το νόμο συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ. Η διερεύνηση που θα πραγματοποιηθεί θα αφορά τουλάχιστον 6 πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούν στο ΔΣ του ΟΑΥ κοινωνικούς φορείς ή οργανώσεις. Συγκεκριμένα: Υποστηρίζεται πως προκύπτει ασυμβίβαστο για την παρουσία των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ επειδή τα φαρμακεία που διατηρούν είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ. Υποστηρίζεται πως προκύπτει ασυμβίβαστο για την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) την οποίας μέλος (ΠΑΣΥΚΑΦ) είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ. Με το ίδιο σκεπτικό θα ελεγχθεί και η παρουσία ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στο ΔΣ του ΟΑΥ επειδή δυο μέλη τους, ΠΙΣ και ΠΑΣΙΝ, έχουν στις τάξεις τους μέλη που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Η κυβέρνηση

Το τι μέλει γενέσθαι με την διοικητική δομή του ΟΑΥ θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του έργου της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου. Η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τα γεγονότα ξεκαθάρισε πως εάν «κριθεί σκόπιμο, θα προωθήσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ώστε αυτή να συνάδει με τις πρόνοιες που αφορούν τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ». Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του Θωμά Αντωνίου κυβερνητικές πηγές λένε πως είναι νωρίς. Το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στο εξωτερικό. Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου αναχωρεί για Αθήνα και από εκεί θα μεταβεί στο Λονδίνο για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τις εργασίες της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση