ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία για άνοδο ακροδεξιάς εκφράζει με ψήφισμα η Βουλή

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον

ΚΥΠΕ

Την έντονη ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και του ρατσισμού εκφράζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σε σχετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια, επισημαίνει παράλληλα ότι και η Κύπρος έχει οδυνηρή ιστορική εμπειρία από τη δράση του φασισμού στον τόπο.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον - προερχόμενες από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ – αναφέρεται στην ενίσχυση ακροδεξιών, νεοναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ καλεί παράλληλα τις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της ΧΑ και στην Κύπρο.

Επαναλαμβάνεται παράλληλα η προσήλωση της Βουλής στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά και στην άρση και στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου.

Το σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Σε αυτό υπογραμμίζεται ακόμη ότι η οικονομική κρίση και η όξυνση των ανισοτήτων οδήγησε στη φτώχεια και την απόγνωση μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού και του νεοφασισμού.

Η Βουλή δια του ψηφίσματος «καταδικάζει με έντονο τρόπο την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη» ως «προσβολή για την ιστορία της ηπείρου και τα εκατομμύρια των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι με το ψήφισμα «δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη θεωρητική συζήτηση για το πολιτικό παρόν, ούτε και διεκδικούμε το μονοπώλιο στην ερμηνεία του παρελθόντος».

Πρόσθεσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του έδωσε αγώνες για την εμπέδωση της σύγχρονης και ουσιαστικής δημοκρατίας στον πολιτικό βίο και έθεσε ως στόχο την προάσπιση των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθέριων του ατόμου.

Είπε ακόμη ότι η παράταξη αγωνίζεται για την επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων είναι να αποδείξουν ότι η λύση στα σύνθετα προβλήματα βρίσκεται στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, είπε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε από την πλευρά του ότι το ψήφισμα είναι αναγκαίο, γιατί σε μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ, κόμματα ναζιστικά και φασιστικά ενισχύονται ή εισέρχονται στα κοινοβούλια, προπαγανδίζοντας το μίσος, το ρατσισμό, τον φόβο και τη μισαλλοδοξία.

«Αν η Ευρώπη και ολόκληρη η ανθρωπότητα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα, είναι γιατί στην κοσμοϊστορική αναμέτρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι λαοί του κόσμου συνέτριψαν τον ναζισμό και τον χιτλεροφασισμό» είπε.

«Είναι αναγκαίο να πάρουμε θέση ως Βουλή, γιατί ζούμε σε μια χώρα η οποία βλέπει κάθε μέρα φωταγωγημένα στον Πενταδάκτυλο τα αποτελέσματα του φασισμού“ ενώ «μανάδες φεύγουν από τη ζωή, περιμένοντας να μάθουν την τύχη των προδομένων του 1974» πρόσθεσε. Σημείωσε τέλος την ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα «που θα μαθαίνει αλήθειες για την ιστορία της Ευρώπης και της Κύπρου».

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι και η Κύπρος υπήρξε θύμα της καταπάτησης των αρχών της Δημοκρατίας το 1974. Είπε ακόμη ότι ως παράταξη «ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο σε τέτοιες επαίσχυντες πεποιθήσεις».

Αντιθέτως, συνέχισε, την ώρα της ανάγκης μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις υπερασπιστήκαμε με όλους τους τρόπους την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομιμότητα με αποκορύφωμα την αντίσταση στη Χούντα και στο πραξικόπημα.

Είπε ακόμη ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών», ενώ πρόσθεσε ότι η «έκπτωση σε θέσεις αρχών δεν θα διασφαλίσει την ειρήνη αλλά ακριβώς το αντίθετο, τη διαιώνιση του Κυπριακού με νέες εστίες και αιτίες διαφωνιών και προστριβών».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι «δυστυχώς στο όνομα της χριστιανικής θρησκείας, της οικογένειας και του έθνους υπό την κάλυψη της τιμημένης ελληνικής σημαίας, η ελληνική Χούντα κατέστρεψε την πατρίδα μας».

Συνεχάρη παράλληλα το ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία του ψηφίσματος, ενώ ευχαρίστησε τους Γιώργο Λουκαΐδη, Νίκο Τορναρίτη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου για τη συνεισφορά τους στην ετοιμασία του κοινού κειμένου του Ψηφίσματος.

«Αποδείξαμε ότι το θέμα που πραγματεύεται το ψήφισμα δεν προσφέρεται ούτε για αναπαραγωγή άσκοπων εντάσεων ούτε και για υποβιβασμό του πολιτικού λόγου σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις» και υιοθετούμε πλήρως το κείμενο, είπε ο κ. Ευσταθίου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε από την πλευρά του πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι ακροδεξιοί και όσοι θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ, ενισχύονται, ενώ πρόσθεσε ότι το Κίνημα τάσσεται κατά της εξτρεμιστικής βίας και καταδικάζει την εθνοκάθαρση των Χριστιανών σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι θύμα του τουρκικού επεκτατισμού και φασισμού. Όραμά μας, ανέφερε, είναι μια ευημερούσα, ασφαλής Κύπρος που θα επιτρέπει σε όλους του νόμιμους κατοίκους της να ζουν μαζί, υπό καθεστώς ισονομίας και να απολαμβάνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι καταδικάζει κάθε μορφή πολιτικού εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού.

«Κάποτε έλεγαν ότι η πατριδοκαπηλία είναι το καταφύγιο του κάθε κατεργάρη. Σήμερα μπορεί να πει κανείς ότι ο εθνικισμός είναι το καταφύγιο του κάθε πικραμένου» είπε. Πρόσθεσε ότι «πίσω από τα τείχη του εθνικισμού μπορεί ο καθένας μας να κρύψει τα αισθήματα ξενοφοβίας, ομοφοβίας και κοινωνικής απαξίωσης».

Αναφερόμενος τέλος στην ιστορία των 200 σφαγιασθέντων Ελλήνων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Ναζί, την Πρωτομαγιά του 1944, ο κ. Περδίκης είπε ότι «αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι ο πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία».

Για σκόπιμη προσπάθεια ταύτισης του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού με τον πατριωτισμό και τον εθνικισμό έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. «Τις μέρες που η μια αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη, τις μέρες που το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, το ΑΚΕΛ επιλέγει να απασχολήσει την ολομέλεια με την λεγόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» είπε.

«Ξεκαθαρίζω προς όλους ότι εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού γιατί σε αντίθεση με τα όσα μας προσάπτετε κατά καιρούς, ούτε νοσταλγοί του Χίτλερ είμαστε, ούτε και επιθυμούμε να γίνουμε» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει σήμερα από την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά από τις πολιτικές λιτότητας ενώ σε ό,τι αφορά την εξέταση πιθανών εγκλημάτων στην Κύπρο που προκύπτουν από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «στην Κύπρο έγιναν πολλά εγκλήματα αλλά όχι από τη Χρυσή Αυγή».

Εξάλλου, προ ημερησίας διατάξεως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού.

Όπως είπε, οι δύο παγκόσμιες ημέρες πρέπει να γίνουν αφορμή για αναστοχασμό, ενώ πρόσθεσε ότι το χρέος για τις επόμενες γενιές είναι ο διαχρονικός αγώνας για ειρήνη στον τόπο και τον κόσμο.

Εξάλλου, στην Ολομέλεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων δύο παγκοσμίων πολέμων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Σώματος υπενθύμισε ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 34 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Με την παράνομη αυτή πράξη παραβιάζονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ διακυβεύεται και η ασφάλεια και η ειρήνη των πολιτών, είπε.

Εξέφρασε τέλος την καταδίκη της Βουλής για την ενέργεια αυτή της Τουρκίας και για τις επεκτατικές και αποσχιστικές επιδιώξεις της, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του Σώματος για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X