ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντικειμενική έκθεση από τον ΟΗΕ ζητεί ο Ακιντζί

«Μακροπρόθεσμα το status quo δεν θα έχει καλά αποτελέσματα και για την ε/κ κοινότητα», αναφέρει το νέο τ/κ ανακοινωθέν.

Σε νέο γραπτό ανακοινωθέν, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί προβάλλει την άποψη ότι έχει τηρήσει ξεκάθαρη στάση από την έναρξη των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ με τις δυο ηγεσίες, μέχρι και σήμερα.

Η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε τις επαφές με την προσωρινή συνεργάτιδα του γ.γ. του ΟΗΕ, με ένα βασικό όρο: Τον σεβασμό του πλαισίου της 30ης Ιουνίου 2017. Παράλληλα η τ/κ πλευρά επεσήμανε τη σημασία της αποτελεσματικής συμμετοχής και της αρχής της πολιτικής ισότητας.

Στόχος της τ/κ πλευράς παραμένει η οικοδόμηση ενός μέλλοντος για το νησί, στο οποίο οι κοινότητες θα απολαμβάνουν συνθήκες ειρήνης, ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει ότι η τ/κ πλευρά συναντήθηκε με την κα Λουτ παρά τις επιθέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της τ/κ κοινότητας.

Οι αδυναμίες της ε/κ ηγεσίας

Σύμφωνα πάντα με την ηγεσία Ακιντζί, σε αντίθεση με την τ/κ πλευρά η ε/κ ηγεσία παρουσίασε στη νέα διαδικασία συνεχόμενες ταλαντεύσεις. Έφερε στο προσκήνιο πρώτα την ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας, στη συνέχεια αυτή της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δίχως να παρέχει επεξηγήσεις για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων. Παράλληλα, επιχείρησε να επινοήσει ένα νέο πλαίσιο, αυτό της 4ης Ιουλίου 2017. Ακόμη, πρότεινε την εκ περιτροπής πρωθυπουργία με βάση την υπόθεση ότι βρίσκεται σε συμφωνία με το πλαίσιο Γκουτέρες και πρόκειται για μια νέα ιδέα. Πρόκειται για μια παλιά, ξεπερασμένη πρόταση και δεν συμβαδίζει με το πλαίσιο Γκουτέρες που εμπεριέχει την εκ περιτροπής προεδρία με βάση το ποσοστό 2 προς 1.

Ο κ. Ακιντζί σημειώνει ακόμη ότι, επιπλέον, η ε/κ επιμένει για την λήψη των αποφάσεων στη νέα ομοσπονδία με βάση την απλή πλειοψηφία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε κυβερνήσεις συνασπισμού οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

Και σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η ε/κ πλευρά ξεκαθάρισε ότι τα θέματα του προϋπολογισμού και της ενέργειας δεν είναι ζωτικής σημασίας και ότι δεν εμπίπτουν σε αυτά, για τα οποία θα εφαρμοστεί η αρχή της ομοφωνίας.

Τι ζητά ο Ακιντζί

«Εν ολίγοις, οι ίδιοι οι ε/κ επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι έτοιμοι για μια λύση που θα βασίζεται στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και στην πολιτική ισότητα», τονίζει ο Τ/η ηγέτης. Με βάση αυτή την υπόθεση, ο κ. Ακιντζί ζητά από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να μην «τιμωρήσει» τους Τ/κ για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ο γ.γ του ΟΗΕ στη νέα έκθεση του δεν αποκλείεται να αποφύγει να αντικατοπτρίσει τις υφιστάμενες πραγματικότητες. Ωστόσο, η στάση των πλευρών στην προσπάθεια της δημιουργίας των ορών αναφοράς θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη νέα έκθεση, με βάση την αρχή της ουδετερότητας.

Το μέλλον του Κυπριακού

Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Η λύση στην Κύπρο δεν είναι δυνατή με όλα τα πράγματα να ξεκινούν από το μηδέν, αλλά όπως δήλωσε ο γ.γ με ένα χρονοδιάγραμμα προσανατολισμένο στην εξεύρεση λύσεων και με βάση το πλαίσιο της 30 Ιουνίου 2017, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συγκλίσεις και τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

«Παρόλο που το σημερινό status quo στην Κύπρο μπορεί να βλάπτει βραχυπρόθεσμα την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι μακροπρόθεσμα το status quo δεν θα έχει καλά αποτελέσματα και για την ελληνοκυπριακή κοινότητα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση